artikel

Eten en drinken in verpleeghuizen proces zonder beleving

Horeca

Golden Tulip-topman Kennedie is geschokt door de manier waarop medewerkers van verpleeghuizen omgaan met eten en drinken. ‘Kennelijk zien ze het eten en drinken van bewoners als iets dat procesmatig wordt verstrekt, zonder enige beleving’, aldus de horecaman die op verzoek van staatssecretaris Ross de instellingen doorlichtte.

Kennedie noemt de houding van het personeel ‘helemaal fout’. Eten en drinken zijn volgens hem voor (zieke) mensen momenten op de dag om naar uit te kijken. Hij is van mening dat lekker eten en gezelligheid geen extra geld hoeft te kosten.

De topman van Golden Tulip bezocht de afgelopen maanden 26 verpleeghuizen. Hij keek niet zozeer naar de medische zorg, maar vooral naar de leefomstandigheden van de bewoners: hoe worden ze verzorgd en behandeld. Het trof de topman dat het management en personeel van veel verpleeghuizen geen idee hebben welke persoon achter hun bewoners schuilt. ‘Wie hij of zij als mens is, hoe de bewoner heeft geleefd, hoeveel kinderen hij of zij heeft en wat zijn of haar hobby’s zijn, is totaal niet belangrijk.’

Kennedie wil dat verpleeghuizen hun opleidingen omgooien en bijvoorbeeld samenwerking zoeken met ROC’s of hotelscholen. Nieuwe medewerkers leren dan tijdens hun opleiding al gastvrij en zorgzaam te zijn.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel