artikel

Steeds meer front cooking in zorgcentra

Horeca

In driekwart van de zorgcentra wordt aan frontcooking gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Advance Foodservices. Daaruit kwam ook naar voren dat 55 procent warme maaltijden in het restaurant wordt gebruikt.

De voordelen van frontcooking, zo antwoordde 80 procent van de 150 door Advance ondervraagde hoofden voeding, is het sociale contact met de bewoners en/of patiënten. Datzelfde percentage geldt voor ‘hogere waardering maaltijd’. Ook ‘beter eten bewoners/patiënten’ en ‘flexibele uitgifte’ scoorden hoog. ‘Minder waste’, ‘ontlasting van de keuken’ en lagere kostprijs’ worden niet als grote voordelen gezien, aldus de site van het Kokspanel.Als nadelen worden gezien: ‘meer belasting keukenbrigade’ (30%), ‘ingewikkelde planning’ (25%), ‘hogere kostprijs’ (25%) en ‘meer waste’ en ‘hogere inkoopkosten’ (beiden 15%). Onder de noemer frontcooking-systemen werd ‘warme maaltijd in restaurant’ het meest gekozen (55%), ‘meals on wheels’ (bewoner kiest maaltijd aan deur of vanuit bed, 16%), ‘anders’ (10%) en ‘Alleen bij speciale gelegenheden (kerst, verjaardag)’ (14%).

Reageer op dit artikel