artikel
Voedingswaarden vis
Vis en visproducten leveren waardevolle voedingstoffen. Ze zorgen voor eiwit van hoge kwaliteit, voor een uitstekende soort vetten, voor vitaminen en mineralen. Jodium is bijvoorbeeld één van die mineralen die nodig is voor een goed werkende schildklier. Vis is rijk aan jodium.
Onderstaand overzicht geeft weer hoeveel calorieën, eiwitten en vet de verschillende vissen bevatten. Daarbij is uitgegaan van porties van 100 gram en beste manier van klaarmaken.
Vissoort | Bereiding | Vet in grammen | Kcal | Eiwit in grammen |
100 gram Kabeljauw | koken, stoven, pocheren | 1 gram | 105 | 23 |
100 gram Schelvis | koken, stoven, pocheren | 1 gram | 100 | 22 |
100 gram Wijting |
koken, stoven, pocheren | 1 gram | 101 | 22 |
100 gram Koolvis |
koken, stoven, pocheren | 1 gram | 101 | 22 |
100 gram Schol |
koken, stoven, pocheren | 2 gram | 98 | 19 |
100 gram Tong |
koken, stoven, pocheren | 2 gram | 116 | 25 |
100 gram Poon |
koken, stoven, pocheren | 7 gram | 171 | 26 |
100 gram Zalm |
koken, stoven, pocheren | 14 gram | 200 | 25 |
100 gram Forel |
koken, stoven, pocheren | 5 gram | 138 | 23 |
100 gram Zeewolf | koken, stoven, pocheren | 3 gram | 127 | 25 |
100 gram Zeeduivel | koken, stoven, pocheren | 3 gram | 140 | 24 |
100 gram Makreel | koken, stoven, pocheren | 17 gram | 248 | 24 |
100 gram Haring |
gezouten | 10 gram | 168 | 19 |
100 gram Paling |
gerookt | 22 gram | 269 | 18 |
100 gram Mosselen | gekookt | 4 gram | 87 | 10 |
100 gram Garnalen | gepeld | 2 gram | 90 | 18 |
100 gram Lekkerbek | gebakken | 13 gram | 13 | 22 |
100 gram Zalm |
in blik | 8 gram | 8 | 20 |
100 gram Zalm |
gerookt | 11 gram | 11 | 25 |
100 gram Makreel | gestoomd | 26 gram | 26 | 19 |
100 gram Sardines | in blik | 16 gram | 16 | 21 |
100 gram Haring |
in ’t zuur | 16 gram | 16 | 16 |
100 gram Tonijn |
in blik | 11 gram | 11 | 26 |
100 gram Haring |
gerookt | 19 gram | 19 | 22 |