artikel

Belasting jaagt op klanten failliet l’invité

Horeca

De Belastingdienst vordert grote sommen omzetbelasting van werkgevers die personeel hebben ingeleend van horeca-uitzendbureau L’Invité, dat eerder dit jaar failliet ging. Het gaat om omzetbelasting die door het failliete L’Invité niet is afgedragen, maar die door de klanten wel aan het uitzendbureau is betaald. Koninklijk Horeca Nederland roept gedupeerden op bezwaar te maken

Belasting jaagt op klanten failliet l’invité

Een dertigtal horecaondernemers meldden zich de afgelopen weken bij KHN met de vraag wat te doen met de naheffingen van de Belastingdienst. In sommige gevallen moeten ondernemers 30.000 euro afdragen over de door het failliete L’Invité geleverde diensten in de periode november 2001 tot en met 7 mei 2002, de dag dat het faillissement werd uitgesproken. De vorderingen van de Belastingdienst zijn niet op het nieuwe L’Invité te verhalen (de onderneming maakte een doorstart).

Het nieuwe bedrijf heeft alleen de naam gemeen met de oude onderneming. Er is verder geen connectie. De Belastingdienst heeft daarop de ondernemingen aangeschreven die in de bewuste periode personeel van het horeca-uitzendbureau betrokken. De kans bestaat dat de fiscus binnen afzienbare tijd ook nog met een loonbelastingclaim komt en het GAK nog sociale premies via de klanten van het failliete L’Invité wil innen.

Advocatenbureau
KHN heeft de zaak in handen gegeven van een gespecialiseerd advocatenbureau dat de bezwaarschriften van de gedupeerde ondernemers behandelt (dat zijn er vermoedelijk aanzienlijk meer dan de 30 die zich bij KHN hebben gemeld). Bezwaar maken kan nog tot en met woensdag 8 januari. Doel is dat de vordering voor een deel of liefst geheel van tafel gaat.

Het advies van KHN aan de ondernemers is ook om het advocatenkantoor op voorhand te machtigen ook tegen deze vorderingen bezwaar te maken.Werkgevers die met de naheffingen te maken hebben kunnen via www.horeca.org een formulier downloaden waarmee zij het advocatenkantoor opdracht kunnen gegeven om bezwaar te maken.

Bescherming
KHN laat bij monde van jurist Tom van Dijk weten dat het nieuwe L’Invité haar gedupeerde klanten juridische kennis te beschikking stelt om ze zoveel mogelijk te behoeden voor de schade als gevolgen van de huidige problemen. Overigens heeft L’Invité-nieuw ‘zich aangesloten bij de Stichting Financiële Toetsing (SFT). .

De SFT beschermt de inlener voor tegen eventuele naheffingen van de Belastingdienst en Uitvoeringsinstellingen en toetst voortdurend het betalingsgedrag van de uitzendonderneming. L’Invité is ook aangesloten bij de Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU).

Reageer op dit artikel