artikel

Terrastoppers: gerechten die scoren

Horeca

Appeltaart, bittergarnituur, saté, tosti en de club sandwich. Dat zijn de 
vijf gerechten die gedurende het afgelopen terrasseizoen hoge ogen gooiden. Zo blijkt uit een recent onderzoek bij bedrijven in de Misset Horeca Terras Top 100. Zo serveer je ze met succes.

Terrastoppers: gerechten die scoren

1. Taart op het terras

Gebak is een van de populaire terrasgerechten. Veruit het meest besteld is de appeltaart, zo blijkt uit het onderzoek van Misset Horeca onder bedrijven in de Top 100. Er zijn inmiddels tal van varianten. Denk aan noten bijvoorbeeld. Zelf bakken werkt onderscheidend. Maar voor wie geen handjes in de keuken heeft: er zijn tal van koelverse en diepvries-taarten op de markt. Makkelijk en je hoeft minder snel ‘nee’ te verkopen omdat ze zo te ontdooien of op te warmen zijn als ze uit de vriezer komen. Denk ook eens aan seizoensvarianten: stoofperentaart in de winter of een aardbeienslof in de zomer. Of varieer met kwarktaart. Er zijn verschillende mixen voor het maken van grotere hoeveelheden (speciaal voor de horeca) verkrijgbaar.

Tip: maak een aanbieding voor koffie met taart. En laat weten dat u taart in huis heeft. Bijvoorbeeld door een krijt- of digitaal bord. Stimuleer bijverkoop. Train uw medewerkers hierin.

Lees ook: Scoren met patisserie bij de koffie

2. Borrelen met bittergarnituur

Het is typisch Nederlands en staat synoniem voor gezelligheid: bittergarnituur. De naam zegt het al: een hapje dat van oudsher bij bittere drankjes als jenever en bier werd geserveerd. Bij borrelen (ook op het terras) hoort een hartig hapje. Gefrituurde snacks zoals bitterballen, vlammetjes en mini-loempia’s zijn geliefd terraseten. Naast gemengde schalen met snacks is en blijft het schaaltje bitterballen (met mosterd) favoriet. Varieer eens met Oosterse dimsums.

Tip: als je meerdere hapjes serveert, breng de bitterballen dan als laatste. Ze zijn lekker crispy en zacht van binnen. Daar worden mensen vrolijk van.

Lees ook: 7 x Fingerfood

3. Saté scoort

Nog zo’n all time favourite: saté. Niet alleen voor binnen maar ook voor buiten, heerlijk om te verorberen. Een paar stukjes vlees aan een stokje met frites of brood, slagarnering, kroepoek en uiteraard satésaus. Met name dat laatste is bepalend voor de smaak. Het succes schuilt in het feit dat het gerecht simpel en snel te bereiden is, en de ingrediënten dus voor het grijpen liggen. De saus is in grote charges en vooraf te maken. Bij het Vlaams Arsenaal in Nijmegen hanteren ze de regel dat saté binnen tien minuten op tafel moet staan. Dat maakt dit tot een hardloper in de lunch en tijdens het diner.

Tip: bereid saté in de zomer buiten op een grill op je terras als je daartoe de mogelijkheden hebt. Je laat zien dat je ambachtelijk werkt en het stimuleert de verkoop.

5. Lunchen met de club sandwich

Het iets ‘chiquere broertje’ van de tosti. Zo zou je de club sandwich wel kunnen noemen. Het bestaat uit geroosterde boterhammen die op elkaar gestapeld zijn met daartussen meestal tomaat, sla, kip, ei, bacon en dressing. Een prikker houdt het geheel bij elkaar. Onderhand zijn er tal van varianten in de omloop. Vooral als lunchgerecht is dit een topper. 
Door de presentatie met de prikker is het makkelijk te vervoeren en daarom een prima terrasgerecht.

Tip: maak dit gerecht nog luxer met pastrami, Old Amsterdam-kaas, luxe sla en huisgemaakte mosterdsaus. Bij Popov in Amstelveen is dit een succesvolle variant.

Originele recept Club Sandwich

4. Tast toe met tosti

Het is kinderlijk eenvoudig, maar o zo geliefd bij ons en onze zuiderburen. Twee keer twee getoaste boterhammen met kaas, ham en/of ananas (hawai) er tussen. Lekker dippen in wat ketchup of curry. Een voedzaam en snel hapje voor tussendoor of als lichte lunch. Wij noemen het tosti en de Belgen croque monsieur. Dat klinkt een stuk chiquer.

Tip: kleed de tosti aan met wat verse groenten en je kunt er iets meer voor vragen. Vervang de kaas eens door mozzarella en de ham door salami.

Bijzondere tosti-recepten

Gouden regels

  • Zien eten doet eten: zorg ervoor dat je gerechten eyecatchers zijn. Naast kleurrijk moeten ze smakelijk ogen.
  • Houd het simpel: geen torenhoge bordjes maar makkelijk op te maken en te vervoeren bordjes.
  • Maak het windvast: vermijd losse elementen op het bord of papieren servetten die weg kunnen waaien.
  • Delen werkt: socializen op het terras dat doe je bij uitstek met gerechten die je kunt delen. Een grote schaal en een bordje voor iedereen.
  • Snelle bereiding: zorg dat alles startklaar staat als je terras opengaat. Een goede mise-en-place versnelt de bereiding.
  • Zweer bij klassieke recepten: de gast is op zoek naar herkenbare gerechten op de kaart. Dat maakt snel beslissen makkelijk.
  • Huisgemaakt: dat werkt altijd. Zet eveneens op de kaart dat uw gerecht uit eigen keuken komt, dat bevordert de verkoop.
  • Buit het seizoen uit: varieer met ingrediënten van het seizoen. Aardbeien in de voorzomer, bramen in het najaar en warme kersen in de winter.

Leestip: zo bouw je het ideale horecaterras

Reageer op dit artikel