artikel

Brand in je horecazaak: hoe voorkom je het? 3 tips voor horecaondernemers

Horeca 1413

Je moet er niet aan denken, maar het kan jou ook overkomen: brand in je bar of restaurant. De schade na een brand is vaak enorm. Hoog tijd om eens stil te staan bij de vraag hoe je brandschade zoveel mogelijk kunt voorkomen en beperken

Brand in je horecazaak: hoe voorkom je het? 3 tips voor horecaondernemers
Sammy en Pebbles van de Frietboutique

Wist je dat de helft van alle ondernemers die met een brand te maken krijgt binnen twee jaar failliet gaat? Als horecaondernemer wil je dit natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

Sammy (Frietboutique): ‘Soms lig ik wakker en denk ik: wat nu als er een brand uitbreekt in onze productiekeuken in Diemen? We kunnen dan een half jaar lang geen friet leveren aan onze zakelijke klanten, dat is echt een nachtmerrie.’

Wat kost een brand? Een brand veroorzaakt niet alleen schade aan je bedrijfspand en interieur, maar zorgt ook voor omzetverlies. Na een brand is je bar of restaurant al snel een paar maanden tot een half jaar gesloten. Benieuwd met wat voor kosten je te maken krijgt na een brand?

Hieronder zetten we de belangrijkste kostenposten nog even voor je op een rijtje:

* Schoonmaak- en herstel

* Nieuwe inventaris en machines

* Nieuwe voorraad

* Omzetverlies

* Doorlopende vaste lasten

* Tijdelijke huisvesting / opslag

Op de website van De Goudse verzekeringen lees je aan welke bedragen je moet denken bij bovenstaande kostenposten.

Brandschade voorkomen en beperken

De schade van een brand in je horecazaak kan dus flink in de papieren lopen. Gelukkig kun je met wat simpele maatregelen brand voorkomen en de schade beperken.

Tip 1: Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften voor je personeel
Nooit met een hete frituurpan met olie lopen. Of: houd kaarsen uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen. Voor het voorkomen van brand in je horecazaak is het belangrijk dat je personeel veilig werkt. Zorg daarom voor duidelijke instructies over veilig werken en het dragen van veilige kleding. Je kunt deze instructies vastleggen in een gedragscode voor je personeel.

Zorg ook dat brandblussers, de vluchtroute en brandmelders zichtbaar, bereikbaar en bruikbaar zijn. En oefen de ontruimingsprocedure regelmatig met medewerkers en bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Bij voorkeur zijn er altijd twee BHV’ers aanwezig in je horecazaak. Houd daar rekening mee in je werkrooster.

Tip 2: Ga bewust om met elektrische apparaten en bedrading
Veel branden in horecazaken worden veroorzaakt door beschadigde elektrische apparaten en bedrading. Check je elektrische installatie daarom regelmatig. Werk verder zoveel mogelijk met veilige, geaarde stopcontacten en vermijd losse verlengsnoeren. Gebruik je toch een verlengsnoer? Bevestig de snoeren dan stevig met tape aan de vloer. En: rol kabelhaspels altijd helemaal af zodat je voorkomt dat het snoer te warm wordt en gaat smelten.

Last, but not least: wees alert bij het gebruik van elektrische apparaten. Zo kan vetaanslag in je afzuigkap vlam vatten en al snel omslaan in een allesverwoestende brand. Laat daarom jaarlijks de kanalen en vetfilters van je afzuiginstallaties controleren door een specialist. En wist je dat een droger op de eerste plaats staat van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken? Zorg daarom dat je altijd aanwezig bent als je droger aanstaat en voorkom oververhitting door de filters na ieder gebruik schoon te maken.

Tip 3:
Zorg dat je brandveiligheidsinstallatie en vluchtroutes in orde zijn
Als de nood aan de man is, wil je natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. Je brandblussers, brandmelders en noodverlichting mogen het dan ook nooit laten afweten. Laat ze daarom jaarlijks controleren door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf.

Bij brand heb je vaak maar drie minuten om naar buiten te komen. Door de zwarte en giftige rook zie je al snel niets meer en wordt het moeilijker om te ademen. Een toegankelijke vluchtroute is dan letterlijk van levensbelang. Zorg daarom dat deuren en trappen in vluchtroutes vrij zijn van obstakels.

En wat als het toch mis gaat?

Als er toch brand uitbreekt in je horecazaak wil je er zeker van zijn dat je na de brand je zaak weer opnieuw kunt opbouwen. Met deze verzekeringen kun je met een gerust hart blijven ondernemen, ook na een brand.

* Inventaris- of goederenverzekering

De inrichting van jouw horecazaak is uniek. Met deze verzekering ben je na een brand verzekerd van nieuwe inventaris, goederen en verloren voorraad.

* Bedrijfsgebouwenverzekering

Je bedrijfspand is misschien wel je grootste investering. Met deze verzekering dek je alle materiële schade die aan je bedrijfsgebouw ontstaat door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook door storm of water.

* Bedrijfsschadeverzekering

Na een brand moet je je horecazaak misschien wel een paar maanden tot een half jaar sluiten. Je loopt hiermee omzet mis terwijl je vaste lasten gewoon doorlopen. Met deze verzekering worden je vaste lasten doorbetaald, waaronder je personeelskosten en de huur. Ook verzeker je de winst die je onder normale omstandigheden zou hebben gemaakt.

* Milieuschadeverzekering

Met deze verzekering zijn de kosten van ‘sanering’ gedekt, zoals het opruimen van asbest na een brand of de schade die ontstaat na het gebruik van verontreinigd bluswater.

Over De Goudse

Ondernemen is het mooiste wat er is, maar het is nooit helemaal zonder risico. De Goudse helpt MKB-ondernemers met succesvol ondernemen. Dat doen wij met branchegerichte producten en diensten, want iedere sector is uniek en kent zijn eigen uitdagingen. Wij werken samen met onafhankelijke adviseurs in heel Nederland die je helpen om zakelijke risico’s af te dekken. Dat kan bijvoorbeeld door hulp te bieden bij verzekeren, maar ook met advies om risico’s te voorkomen of te beperken. Daardoor kun jij zorgeloos ondernemen en focus houden op wat voor jou belangrijk is. Lees hier meer over de risico’s in de horeca.


Reageer op dit artikel