blog

Kostbaar leergeld voor Shangri la in Europa

Horeca

In London werd afgelopen zomer het hoogste gebouw van Europa geopend. The Shard (De Scherf) is 310 meter hoog en telt 95 verdiepingen. In de iconisch toren, naar het ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano, huisvest ook een Shangri la hotel. Dit unieke vijfsterren hotel heeft 202 kamers, waaronder 17 suites. Het hotel in London zal naar verwachting volgend jaar zomer open gaan. De trotse Aziatische hotelketen uit Hong Kong, noemt het hotel in The Shard nu al de flagship in haar wereldwijde collectie.

Kostbaar leergeld voor Shangri la in Europa

Shangri la is een van oorsprong Aziatische hotelketen. De eerste vestiging werd in 1971 in Singapore geopend. Het bedrijf exploiteert thans 73 vier- en vijfsterrenhotels in Europa, Noord Amerika en het Verre Oosten, met maar liefst 30.000 kamers. Ruim 40 hotels zijn in aanbouw en zullen de komen jaren bij de collectie worden toegevoegd. Het bedrijf voert vier hotelmerken. Het midmarket Traders Hotels, de traditioneel luxe Shangri la Hotels en Resorts, alsmede het upmarket Kerry Hotels. Kerry Hotels is als merk pas twee jaren oud en richt zich meer op een de welvarende, jongere, lifestyle consument.  Opmerkelijk is dat driekwart van alle Shangri la hotels tevens eigendom zijn van de groep. Slechts de afgelopen jaren wordt er voorzichtig geexpirimenteerd met management contracten zonder eigendomsrechten.

In navolging van andere Aziatische hotelketens is ook Shangri la gestart met een Europees offensief.  Dankzij de enorme economische groei de afgelopen decennia in Oost Azie, zijn tal van solvabele hotelbedrijven als Shangri la, Peninsula en Manderin Oriental begonnen met een strategisch opmars in Europa en Noord ameria. Sommige van deze initiatieven buiten de Aziatische thuismarkt zijn helaas verre van succesvol. Zo komt het entrée van Shangri la in Europa met een wel heel hoog prijskaartje. In de eerste zes maanden van 2012 rapporteerde Shangri la hotelgroep een netto bedrijfswinst van E 57 miljoen. Ondanks een omzetgroei van 9 % was er toch sprake van een winstdaling van 16 % ten opzichte van 2011. Die daling is mede te danken aan de enorme openingskosten van het Shangri la in Parijs en Tokio.

Shangri la heeft veel leergeld moeten betalen bij de lancering van haar vestiging in Parijs. Sinds de opening in 2010 heeft dit schitterende 81 kamers en suites tellende hotel maar liefst E 21.7 miljoen verlies geleden. Het is een monumentaal hotel, gesitueerd in de voormalige residentie van de neef van Napoleon Bonaparte, in het sjieke 16e arrondisement. Maar het exploiteren van Europese ultra-luxe hotels vereist een total andere aanpak van het managen met tophotels in Azie, waar de loon- en bedrijfskosten veel lager liggen. Veel van deze Europese opstartkosten worden gefinancierd uit de enorme winsten uit China. De grand opening volgend jaar van het Shangri la in London zal een trotse mijlpaal zijn voor deze Aziatische hotelier. Doch met Parijs in het achterhoofd zal dit ongetwijfeld plaatsvinden met een ferme hand op knip.

Reageer op dit artikel