artikel

Achtergrond: geschiedenis van Kurhaus

Hotel

In het bijna 130-jarige bestaan kende het gerenommeerde hotel Kurhaus, dat nu in de verkoop staat, hoogte- en dieptepunten. Telkens kwam het hotel terug, en telkens in een licht gewijzigde vorm.

Achtergrond: geschiedenis van Kurhaus

Op 11 juli 1885 opende het Kurhaus, gebouwd door de architecten Henkenhaf en Ebert, voor het eerst de deuren. Het bood de gasten 120 kamers, een grote hal (de Kurzaal), een restaurant, een lift en heetwatervoorzieningen. Nog geen 14 maanden later brandde het gebouw, dat 600.000 gulden had gekost, tot de grond toe af. Meer dan 25.000 mensen namen de stoomtram uit Den Haag om te zien hoe het statige pand in vlammen opging.

Binnen een jaar was het hotel evenwel weer helemaal opgebouwd om vervolgens diverse uitbreidingen te ondergaan. Het consortium achter het hotel voegde onder meer een winkelgalerij, een pier (geopend op 6 mei 1901) en het Circustheater toe.

Tal van bekende gasten deden het hotel aan. Velen zetten hun handtekening in het gastenboek; prinses Wilhelmina in 1893 op 13-jarige leeftijd als eerste. Niet alleen staatshoofden en politici overnachtten in het hotel, ook veel musici sliepen er en traden op in de concertzaal. Berucht is het concert van de Rolling Stones in 1964.

Het Kurhaus had zwaar te lijden onder de oorlog. De houten pier, pal voor de deur, brandde af in maart 1943. Tussen april 1941 en 5 mei 1945 was het hotel op last van de bezetter gesloten. Na de bevrijding kon de zaak met pijn en moeite opnieuw worden ingericht met meubels uit het zwaar beschadigde Oranje Hotel, dat werd gesloopt.

In 1969 sloot het Kurhaus oude stijl, inmiddels in vervallen staat, opnieuw de deuren. Toeristen hadden de weg naar de stranden van Zuid-Europa gevonden. De slopershamer dreigde maar uiteindelijk werd besloten het pand te herbouwen. Alleen het middenstuk, met de Kurzaal als rijksmonument, bleef overeind terwijl er twee nieuwe vleugels aan werden gebouwd. Op 8 mei 1979 opende het geheel vernieuwde Kurhaus met 241 kamers opnieuw de deuren, onder exploitatie van Steigenberger Hotels.

Diverse opknapbeurten volgden, maar met de economische crisis kwamen ook de exploitatieproblemen weer bovendrijven.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel