fotoreportage

Foto’s: Hotel Jakarta Amsterdam by Westcord

Hotel 1045

Op de kop van Java-eiland in Amsterdam is vandaag een bijzonder duurzaam hotel met een unieke architectuur geopend. Hotel Jakarta Amsterdam is de nieuwste aanwinst van WestCord Hotels.

Foto’s: Hotel Jakarta Amsterdam by Westcord

De gemeente Amsterdam schreef in 2014 een tender uit voor de ontwikkeling van een hotel op Java-eiland als onderdeel van een herontwikkelingsprogramma. WestCord Hotels diende samen met architectenbureau SeARCH en in samenwerking met het Tropenmuseum en de Hortus Botanicus Amsterdam het winnende hotelconcept in, dat naast een architectonisch hoogstaand ontwerp uitblinkt in duurzaamheid.

Duurzaam en natuurlijk

Hotel Jakarta Amsterdam heeft transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven. Hierdoor blijft het massieve houtbouwsysteem zichtbaar. Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Naast het duurzaam casco van het hotel, zijn er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen. Die energie wordt omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Het personeel heeft duurzame bedrijfskleding, ontworpen door het fashionlabel By Rockland | Hacked by.

Dankzij deze duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw dat met een Breeam Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland is.

Publieke ruimtes

De begane grond bestaat uit een grote open ruimte met in het centrum een atrium. Op de begane grond komen publieke ruimten met een groot restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar en een wellness met zwembad. De horeca fungeert als ontmoetingsplek tussen hotelgasten, buurtbewoners en Amsterdammers. Een inspirerende locatie waar gegeten, gedronken, gewerkt en gerelaxt kan worden. Op de eerste etage zijn drie multifunctionele zalen gebouwd die geschakeld kunnen worden tot één grote ruimte. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Subtropische binnentuin

Hotel Jakarta Amsterdam

Credits: Hotel Jakarta Amsterdam Sander Baks | SeARCH

In het centrale atrium is een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Zij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van bomen, drie meter hoge palmen en planten uit Azië.

Skybar Malabar

Op de hoogste verdieping van het hotel bevindt zich Skybar Malabar, vernoemd naar een vulkaan op Java. Het biedt een panoramisch uitzicht op het IJ. Hier worden spannende cocktails bereid met zorgvuldig gekozen spirits en huisgemaakte infusies door gepassioneerde mixologists. Op de vide van Malabar wordt een dj booth geplaatst waar jong getalenteerde en gerenommeerde dj’s draaien. Tevens worden er Aziatische bites geserveerd.

Hotel Jakarta Amsterdam

Boutique style kamers

Hotel Jakarta Amsterdam beschikt over totaal 200 hotelkamers De 168 boutique style kamers (30m2) hebben een intieme, warme uitstraling van bamboehout en zijn voorzien van Indonesische accenten. Ze beschikken over een inpandig balkon en zijn van alle moderne gemakken voorzien. De 26 junior suites zijn iets ruimer (30m2 – 38m2) en voorzien van een Frans balkon. De 6 luxe suites (vanaf 40m2) liggen in de punt van Hotel Jakarta Amsterdam en hebben een 180 graden uitzicht over het IJ, het centrum van Amsterdam en Amsterdam-Noord.

 

Hotel Jakarta Amsterdam

Café Jakarta

In Café Jakarta brengen de Franse executive chef Stéphane Besse en de Indonesische executive sous-chef Rendy Reanaldy onder de noemer ‘Two Worlds Connected’ uitnodigende aroma’s en exotische smaken samen in verrassende oriëntaalse gerechten met een Westerse twist. Het restaurant creëert een ontmoeting tussen culturen, stijlen en keukens waar kruiden blenden, specerijen mixen en smaken versmelten. De grote eilandbar nodigt uit voor een drankje, de oesterbar is een walhalla voor liefhebbers van fruits de mer en het grote terras gelegen op het zuiden geeft een prachtig uitzicht over het IJ.

WestCord Hotels

Dit jaar viert WestCord Hotels haar 50 jarig jubileum. De hotelgroep begon in 1968 met Hotel de Wadden op het Waddeneiland Vlieland en is uitgegroeid tot een gerenommeerde hotelgroep waar ook Hotel New York in Rotterdam onderdeel van uitmaakt. En waar vroeger de lijndienst vertrok vanaf Rotterdam naar New York, vertrok in Amsterdam op Java-eiland een lijndienst naar Jakarta. De plek waar nu Hotel Jakarta geschiedenis gaat schrijven.

Hotel Jakarta Amsterdam is het vijftiende hotel in de groep en er volgt meer expansie. In 2020 wordt WestCord Market Hotel Groningen geopend en in 2021 vindt de opening plaats van het derde WestCord Hotel in Rotterdam; Hotel Chicago Rotterdam.

Foto's

Reageer op dit artikel