fotoreportage

Horecainterieur: restaurant Kluis in oud bankgebouw Amsterdam

Restaurant 1830

In het oude bankgebouw aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam maakten in de jaren ’20 mannen met bolhoedjes de dienst uit. De bolhoedjes zijn uit het straatbeeld verdwenen. Het jaren ‘20 Amsterdamsche Bank gebouw is gebleven, maar verbergt nu restaurant en bar Kluis – voormalig Dulac en Roebling’s – aan de rand van de Jordaan. Achter de grote deuren schuilt een royaal restaurant, bar en oude kluis.

Horecainterieur: restaurant Kluis in oud bankgebouw Amsterdam

De chef en zijn team tonen hun wereldse vaardigheden in een all-day ontbijt, lunch en dinermenu met internationale gerechten. Op de ontbijt- en lunchkaart onder meer de porky baguette met 14-uur gegaarde varkensnek, de Norwegian eggs met huisgemaakte gravlax en yuzu mayonaise of een trio van bao’s met varkensbuik, kip katsu en pekingeend.  Op de menukaart voor het diner – drie- (€39) tot zes gangen (€66) – onder meer gekonfijte eendenbout met jam en zandkoekjes, coquilles met koningskrab en beurre noisette en beef wellington met gerookte aardappelpuree en beenmergsaus.

Wijnen in de Kluis

In de kelder van Kluis is de historie voelbaar. Gasten krijgen een blik terug in de tijd wanneer ze afdalen van de brede stenen trap. Door de hal betegeld met het originele tegelwerk. Langs nissen gevuld met kaarslicht. In de kelder van de bank lagen de meest waardevolle bezittingen achter slot en grendel. Bij Kluis is dit niet anders. Al is het nu vloeibaar kapitaal – wijnen. Op het menu staan witte wijnen zoals een frisse Weissburgunder uit Duitsland of fruitige Italiaanse Fontanasanta. De brede selectie aan rode wijnen bevat klassiekers als een Barolo maar ook minder gangbare soorten zoals de Negre de Negre uit het onherbergzame Spaanse Priorat. Allen met het diner te combineren in een wine pairing.

Interieur en design

Kluis ligt verborgen achter de massieve donkergrijze muren van het jaren ’20 bankgebouw. In de drukte van de Haarlemmerstraat steekt het pand – positief – af tegen zijn buren met zijn karakteristieken van de Amsterdamse School. De rijke historie van de bank is ook binnen behouden. De hal, met originele Art Deco tegels, leidt naar de grote langgerekte bar. Dit keer zijn het G&Ts in plaats van geld wat vanachter de ijzeren harmonicahekken aangereikt wordt. Het restaurant kijkt door immense ramen uit over de binnenplaats. De bakstenen muren, grote planten en leren banken geven wat geraffineerde New Yorkse allure.

Sparen bij Kluis

Sparen kan bij Kluis, net als vroeger, nog steeds. Terugkerende gasten openen een spaarrekening en verzamelen met hun persoonlijke pas voor smakelijke rentes.

Foto's

Reageer op dit artikel