fotoreportage

Binnenkijken bij Aziatische gastrobar Tokan in Van der Valk Hoorn

Restaurant 1020

Binnenkijken bij Aziatische gastrobar Tokan in Van der Valk Hoorn

Bar de Compagnie op de tweede verdieping van Van der Valk in Hoorn is omgetoverd tot gastrobar Tokan. Een vernieuwend Aziatisch restaurant binnen Van der Valk, met verfijnde gerechtjes, bijzondere cocktails en mysterieuze sfeer. ‘Je komt een heel andere ruimte binnen, waar je direct vergeet dat het onderdeel is van een groter hotel. Het kleinschalige restaurant met luxe uitstraling en natuurlijke omgeving zet in op het hoger segment’, aldus Barbara Van der Valk.

Bij Van der Valk Hoorn konden ze een extra restaurant gebruiken. ‘Zeker in de weekenden wanneer alles vol zit’, zegt Barbara van der Valk. Zij is verantwoordelijk voor het interieur. Tokan is een Aziatisch concept met een knipoog. Iets wat je in de naam terugziet: die verwijst naar het logo met de toekan.

Japanse tafels met poefjes

Barbara: ‘Voor een Aziatisch sfeertje combineerde ik goud en messing met veel groentinten en hout. Bovendien worden de tafels Aziatisch ingedekt met donker handgemaakt aardewerk.’ In het restaurant staan bovendien twee lage lange tafels met poefjes. ‘Deze ‘Japanse’ tafels zijn op maat gemaakt. Ze lijken uit tegels te bestaan, maar zijn van hout, geschilderd in verschillende tinten goud en groen. Ze bevatten tevens kunstwerkjes van leer, teentjes en vlinders gegoten in epoxy’, vertelt Barbara.

Eerste rang aan de bar

Hetzelfde motief komt terug bij de bar en de bartafel. ‘Alles in Tokan is speciaal gemaakt, heel persoonlijk. Je vindt deze inrichting nergens anders…. of ze moeten het namaken.’ De styliste werkte met heel veel partijen en leveranciers samen. De stoelen komen dan ook van een andere leverancier dan de tafels.
Aan de bar zit je eerste rang. Gasten hebben zicht op de open keuken en kijken letterlijk op de vingers van de koks. Barbara: ‘De beleving is groot. Je ziet hoe sushi wordt gerold, de vis wordt aangesneden en de cocktails worden bereid.’

Tokan

Aziatische keuken met een twist

De keuken van Tokan is Aziatisch met een twist. Op de shared dining menukaart staan vers bereide Aziatische gerechten zoals sushi, gyoza, beef tataki en oesters. roerbakgerechten, dimsum en zelfs oesters. Ook zijn Japanse bieren, sake, diverse soorten whisky en Aziatische cocktails verkrijgbaar zoals de Green Tea-Ni cocktail met wodka, Kwai Feh, limoensap, citroengras en groene thee of de Tom Yam met Copperhead gin, Curaçao likeur, limoensap, Kaffir limoenblad, koriander, chili en gember.

Medewerkers Tokan speciaal getraind

‘Medewerkers zijn speciaal getraind omdat Tokan specifieke kennis en vaardigheden verreist. In de keuken staan een Nederlandse chef-kok en twee Aziatische dames sushi te maken en de gerechten voor te bereiden.’ Tokan is open van donderdag tot en met zondag. ‘Ons streven is straks dagelijks open te zijn.’

Prestigieuzer concept van een hoger niveau voor Van der Valk

Hotel Hoorn verwacht met Tokan nóg meer gasten aan te spreken. Barbara van der Valk: ‘Met Tokan hebben we nu een prestigieuzer concept van een nog hoger niveau in huis.’ Het hotel heeft, naast het Aziatisch concept, een à-la-carterestaurant en een Live Cooking restaurant, een koffiebar, lobby met kleine kaart, wellness met zwembad, casino en bioscoop.

Betrokken partijen

Barbara van der Valk werkte samen met een aantal partijen. Aangenaamxl (vazen). PMPfuniture (bank, barkrukken en tafels), Vervoort (stoelen) ,Bexclusiv (handgemaakte en zelf ontworpen tafels en bar), DFM-Decorations (epoxy kunstwerkjes), Versmissen (barverlichting), Arte (behang), Verotex (stoffen), Emra Flooring (vloer en zelf ontworpen tapijt), Tegelzone (mozaïek open keuken) en Style point (handgemaakt servies).

Tokan

Barbara van der Valk eigen interieurontwerp bedrijf gestart

Barbara is de echtgenote van Gert van der Valk. Samen startten ze 5 jaar geleden Van der Valk in Hoorn. Een jaar geleden droegen ze de zaak over aan Casper Naber. Gert zit momenteel in het bestuur van Van der Valk. Barbara deed eerder sales en verzorgde het interieur bij Van der Valk. Een jaar geleden startte ze een eigen bedrijf: Barbara Interior Styling & Concept. Hoewel ze bij veel Van der Valk-locaties verantwoordelijk is voor het interieur, maakt ze ook ontwerpen voor andere hotels, restaurants en woningen.

Cijfers Tokan

65 zitplaatsen
Toekan heeft plaats voor 65 gasten. Gasten kunnen zitten aan de bar, aan twee lange lage Japanse tafels bij de openhaard, op stoelen aan diverse ronde tafels of op een bank.

160 vierkante meter
De zaak is in totaal 160 vierkante meter, inclusief open keuken en bar.

24 januari open
Na de soft opening halverwege november nam Van der Valk de tijd en bouwde rustig aan de kwaliteit en sfeer waar Tokan voor staat. Personeel werd getraind en de kinderziektes gingen eruit. Op 24 januari 2019 was de officiële opening van het restaurant.

16 tweetjes: vierkante tafels met ronde hoeken, 2 vijfjes: ronde tafels met messingrand. Daarnaast 2 tienpersoons tafels: lange lage Japanse tafels met poefjes.

3 groot formaat driepoot-vazen met planten

Beeld: Peter Baas

 

Foto's

Reageer op dit artikel