Nieuwe zaak: schakel energie-expert in voor duurzame start

Wie echt grondig wil verduurzamen, ontkomt meestal niet aan grote aanpassingen in het pand. Dat is lastig in een volop draaiende zaak, want de zaak moet op de schop. Het bedrijf tijdelijk sluiten, zorgt voor veel extra kosten. Het is daarom verstandig om deze aanpassingen meteen al te doen als je start in een nieuw pand of als je zaak gaat verbouwen. Een energie-expert kan je daarbij helpen.

Bij het bouwen ‘from scratch’ is er logischerwijs veel mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Een mooi voorbeeld is Hotel Jakarta in Amsterdam. Het hotel, dat dit jaar verrees op de Oosterdokkade, is het eerste energie neutrale hotel in de hoofdstad. Mede door de slimme toepassing van zonnepanelen, warmte- en koudeopslag, hoge isolatiewaarde van de gevel, ledverlichting en drievoudige beglazing scoren ze een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0. Duurzaamheid is dan ook het visitekaartje van dit hotel. Het hotel zelf is op zijn beurt weer een duurzame trekpleister voor Amsterdam. Duurzaamheid is immers trendy.

Verduurzamen bestaand pand is uitdaging

Niet elke starter laat een nieuw bedrijfspand bouwen. In de meeste gevallen betrek je een bestaand pand. Dat betekent dat al bij de ontwerpfase sprake is van technische en bouwkundige belemmeringen. Bij historische panden moet bovendien vaak worden voldaan aan de redelijke eisen van de gemeentelijke Welstandsnota. Kortgezegd: het gebouw moet na de aanpassingen nog wel in de omgeving passen. Met name plannen voor zonnepanelen worden daarom nog wel eens een halt toegeroepen, omdat het niet in het dorps- of stadsbeeld past. Ook gevelisolatie kan in zo’n geval lastig uitvoerbaar zijn. Iets om rekening mee te houden bij de keuze voor een locatie.

Energiek starten met inrichten

Neem je bij de verbouwing of inrichting van de zaak een architect in de arm? Zorgt dan dat je een bureau kiest dat ook kennis heeft van energetische technieken. Met de juiste materialen kom je al een heel eind. Je kunt dan al bij het ontwerp rekening houden met energie-efficiënte ingrepen. Het voordeel daarvan is dat duurzaamheid niet ten koste gaat van de uitstraling of het comfort.

Schakel een energie-expert in

Duurzame oplossingen die echt veel impact hebben, vragen stuk voor stuk om flinke investeringen. Een energie-expert kan je helpen bij het stellen van prioriteiten. Het beste is dan ook om zo’n expert al vanaf het begin in te schaken. Hij of zij helpt je door de bomen het bos weer te zien. Juist als je met een zaak begint, moet je het budget verstandig verdelen.

Een oplossing die Nuon biedt, is de duurzaamheidsscan. Hierbij komt een energie-expert langs op locatie. Hij laat zien welke maatregelen je kunt nemen en wat de terugverdientijd is. Je weet meteen wat dit doet voor je energielabel en CO2-uitstoot. Het rapport van de duurzaamheidsscan komt van pas bij het aanvragen van vergunningen of financiering. Zo heb je in een keer het hele plaatje compleet. Dat schept duidelijkheid en focus en dat is erg prettig in de toch al drukke opstartperiode. Door eerst te prioriteren, kun je vervolgens een stappenplan maken waarmee je de verduurzamingskalender voor de eerste jaren al hebt ingevuld.

Verduurzaming en financiering

Verduurzaming vraagt om investeringen en daarmee vaak om externe financiering. Door een energie-expert in te schakelen, breng je kosten, rendement en terugverdientijd in kaart. Dat maakt het makkelijker om een financiering te krijgen bij de bank. Een duurzame bedrijfsvoering zorgt weer voor gunstige financieringsvoorwaarden zoals een lage rente. Met een BREEAM Excellent-certificaat bijvoorbeeld kom je bij ING Groenbank in aanmerking voor een groene financiering met aantrekkelijke voorwaarden.

De beschikbare duurzame oplossingen zijn legio. Een aantal toepassingen hebben een hoog rendement en zijn in de meeste gevallen goed toepasbaar zijn in een horecazaak. Wij hebben ze op een rij gezet. Een energie-expert kan je adviseren welke toepassingen voor jou het meest rendabel zijn.

Zonneboilers of warmtekrachtkoppeling

Met een horecazaak heb je meestal een continue bezetting en warmwaterbehoefte. Met een zonneboiler kun je in een 65 procent van deze behoefte voorzien. Traditioneel werken zonneboilers met vlakke plaatzonnecollectoren op het dak. Het is ook mogelijk om te kiezen voor zonnecollectoren met vacuümbuizen. Dit zijn buizen met dubbel glas, waardoor er nog minder warmte verloren gaat. Als dit systeem slim wordt ingericht, kan het overschot aan warmwater op rustige momenten worden ingezet voor verwarming. Zo nemen ook de stookkosten af.

Een andere optie is een micro-warmte-krachtkoppeling (WKK). Ideaal wanneer de zaak een even constante stroom als warmtevraag heeft. Dit systeem levert namelijk beide op. Een micro-WKK is een motor die andere brandstof, zoals gas, verbrandt om daarmee stroom op te wekken. Het voordeel is dat een WKK niet aan weersomstandigheden is gebonden, zoals windmolens of zonnepanelen.

Ledverlichting

Klinkt voor de hand liggend, maar is het niet als je verder gaat dan alleen de traditionele verlichting in de zaak. Kijk ook naar de verlichting in de vriescel, lichtbak of bakwand. Als je toch nieuwe verlichting plaatst, is led een zonneklare keuze. Ook bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. De tijd dat led te fel of kil licht gaf, is allang voorbij. De huidige generatie ledlampen geeft net zulk sfeervol licht als de vertrouwde gloeilampen.

Koken op inductie

De overheid wil van het gas af en daarmee verdwijnt op termijn de vlam uit de keuken. Als je de keuken gaat inrichten, kijk dan eens naar de mogelijkheden van inductie. In aanschaf en verbruik is inductie op dit moment nog duurder dan het gasfornuis, maar op termijn is het duurzamer. Er is minder restwarmte en daardoor is het klimaat in de keuken beter te beheersen. Dat is al helemaal een voordeel wanneer je een open keuken hebt. Bovendien bespaar je op de koelingskosten en met de stijgende belasting op gas, wordt inductie steeds aantrekkelijker.

Als je inductie kunt combineren met zonnepanelen wordt het met de huidige salderingsregeling helemaal interessant. Je kunt dan namelijk het energieverbruik wegstrepen tegen je opgewekte energie. Ook de overheidsheffingen. Daarmee verkort je de terugverdientijd aanzienlijk.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon.