Horecazaken zonder contant geld: bijval voor Rene Bogaart

Horecazaken zonder contant geld: bijval voor Rene Bogaart
Rene Bogaart

Een post van horecaondernemer Rene Bogaart op Facebook levert opnieuw discussie op over het weren van contant geld in de horeca. Bogaart maakte al zijn horecabedrijven begin dit jaar vrij van contant geld vanwege de veiligheid.

Een overval op een McDonald’s in zijn omgeving en op andere horecabedrijven rondom de zaken Volle Maan, Gina en Pavarotti Dolce, deed Rene Bogaart besluiten een post te plaatsen op Facebook: ‘Zo blij dat wij van het contante geld af zijn. Veiligheid voor onze medewerkers.’

De meeste reacties van gasten zijn positief. Een enkeling reageert verbolgen en wil zelf bepalen hoe hij betaalt.

Bijval van Jeroen Veldkamp

Van mede-horecaondernemer Jeroen Veldkamp krijgt Bogaart bijval: ‘Wij hebben onder andere naar aanleiding van de ervaringen van Rene Bogaart ook besloten om geen cash meer aan te nemen. Pin Only. Dit doen we nu 5 maanden. En we hebben over drie vestigingen ongeveer 5 keer een negatieve reactie gehad. Twee  mensen zijn boos weggelopen. Met twee mensen is even gediscussieerd. Eén persoon zei er iets over en accepteerde het. Als je er netjes mee omgaat en het kunt uitleggen dan levert het alleen maar een heleboel op. En Rene Bogaart bedankt dat jij de eerste was en de aanjager bent. Want jij vangt nu alle klappen op! Je bent een pionier, en velen zullen je volgen!’ Jeroen Veldkamp runt zijn zaken samen met twee compagnons: Rob Bongers en Jan Willem van der Aa.

Veldkamp heeft drie zaken met een hoofdrol voor koffie: Coffeelab in Den Bosch en Eindhoven en Onder de Leidingstraat in Eindhoven. De drie bedrijven zijn vrij van contant geld.

Ook Rebelz op de Brinckhorst laat weten Bogaart te steunen en zelf ook geen cashgeld te accepteren.

Reacties op Pin-only

  • Gast: ‘Ik begrijp je maar ben er niet mee eens. Veiligheid voor alles begrijp, ik maar je moet wel ruimte houden. Zeker voor kleine bedragen.’ Vervolgens zegt hij mensen te kennen die wegblijven bij de zaken van Bogaart.
  • Rene Bogaart: ‘Ik respecteer ieders mening maar volgens mij gaat er niets boven veiligheid. Als er mensen voor wegblijven is dat hun keus. Wij zijn 1 januari cashless geworden en hebben gelukkig geen omzetverlies.’
  • Gast: Wij willen zelf uitmaken of wij met pin of cash betalen.bij jou is er geen keuze.
  • Rene Bogaart: Ik heb tot dit jaar dit ook altijd gerespecteerd. Echter de tijden veranderen en ik probeer mee te gaan met de problematiek van deze tijd... overigens niet alleen. Denk aan overheden/(gemeentehuizen, parkeren, openbaar vervoer, sportkantines, diverse andere horeca / retail ondernemers / organisaties etc, etc. Nogmaals wij doen het niet om onze gasten te “pesten” maar omdat het helaas elke dag gevaarlijker wordt.
  • Gast: ‘Jeetje wat een gezeur over pinnen of cash. Bij heel veel horecagelegenheden, winkels etc kan men alleen maar pinnen. Juist ivm veiligheid voor personeel. Dus dan blijft het nog steeds een keuze. Of je gaat er niet meer heen of wel maar dan weet je dat je moet pinnen.
  • Gast: ’Ik denk dat je een goeie stap gezet hebt voor wat betreft de veiligheid van je personeel. Jammer dat je je altijd moet blijven verdedigen. Als mensen het niet willen, gaan ze toch ergens anders heen. En als jij geen omzetdaling ervaren hebt sinds de invoer van cashless dan zal dat ook wel meevallen. Goed bezig hoor!
  • Gast: ‘Veiligheid boven alles’
  • Gast: ‘Was even wennen maar top gedaan hoor.’
  • Gast: Jammer hè, dat je je steeds moet verdedigen. Je doet het uitstekend. Lekker doorgaan en niet te veel op reageren. Is slecht voor de gezondheid. Goede zaken!’

Contant geld en de wet

Cash is een wettig betaalmiddel, maar ‘de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren’, aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat een horecaondernemer contant geld of andersom: betalen met een pas – mag weigeren. Zo kan een bezinepomphouder er ook voor kiezen om grote eurobiljetten niet te accepteren, en mag een supermarkt 1 en 2 eurocenten weigeren.

Waar nog meer niet?

Bij veel apotheken kun je alleen nog pinnen. Dat geldt ook voor de Italiaanse keten Happy Italy. Supermarktketen Marqt heft nooit contant geld geaccepteerd en ook de zaken van SLA zijn pin only, Foodmarkt City van Jumbo accepteert ook geen contant geld en ook Theater Carre in Amsterdam en haar buffetten en restaurants zijn pin only. Net als de Cacaofabriek in Helmond en Podium Bloos. Ook familierestaurant Huis ten Bosch in Chaam is sinds januari 2019 pin only.


KADER ALLE UPDATES

Schrijf gratis in voor thema updates van Misset Horeca

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de ondernemer: interieur, personeel, terras, koffie, bier en ook voor starters hebben we een update. Ze bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's. Schrijf je gratis in!