Een van deze vijf chefs wint Bocuse d’Or Nederland 2019

Chefs Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser, Rob Wijnen en Marco van der Wijngaard gaan op 23 september voor de duur van 5 uur en 35 minuten de wedstrijdkeuken in om te strijden om de Bocuse d'Or. Wie hier als beste uitkomt, mag Nederland vertegenwoordigen op het Europese toneel. We stellen de chefs aan je voor.

We stellen de chefs die deelnemen aan Bocuse d’Or Nederland 2019 aan je voor, inclusief de juryvoorzitter, Soenil Bahadoer.

Chefs Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser, Rob Wijnen en Marco van der Wijngaard gaan op 23 september met elkaar de strijd aan op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam. Ze moeten twee culinaire opdrachten verrichten. Een visgerecht (schol en Hollandse garnalen) en een vleesgerecht (ossenhaas, rundernek en ossenstaart). Op veertien borden. Nieuw tijdens deze wedstrijd is de presentatie van het vleesgerecht op schaal. Daarna komen de borden voor de juryleden. Het bestuur heeft voor deze uitbreiding gekozen omdat in de latere rondes met de presentatie op schaal veel punten te behalen zijn.

Juryleden Bocuse d’Or Nederland 2019

  • Soenil Bahadoer
  • Jarno Eggen
  • Moshik Roth
  • Jannis Brevet
  • Sidney Schutte
  • Jan Sobecki

In 2018 stonden chef Lars Drost van Ciel Bleu** en commis Mike Klaassen in de Europese finale. Onder leiding van coach Jan Smink (oud-deelnemer van Bocuse d’Or) gingen zij de strijd aan in Turijn. Helaas behaalden zij geen plaats in de wereldfinale.

Soenil Bahadoer

Sinds 1 april van dit jaar is Soenil Bahadoer (52) van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen voorzitter van de Bocuse d’Or. Hij is daarmee ook juryvoorzitter op maandag 23 september. Bahadoer heeft zijn voorzittersrol overgenomen van Jonnie Boer.

‘We zijn in Nederland echt beter dan we zelf beseffen. Ik eet op veel plekken op de wereld en ik zie hoe goed Nederland op culinair gebied is. Onze creativiteit een extra boost geven, is mijn doel als Bocuse-voorzitter. Deze wedstrijd is vergelijkbaar met de Olympische Spelen! Daar zet ik graag al mijn contacten voor in en ik voel me ook vereerd het te mogen doen. De ambitie van Bahadoer is een podiumplek tijdens de wereldfinale. Niet kinderachtig, gezien de zware concurrentie. ‘Als je ziet hoe de Nederlandse chefs zich ontwikkelen, dan is dat haalbaar,’ zegt de juryvoorzitter stellig.

Soenil Bahadoer

De verwachtingen van Bahadoer van de vijf Nederlandse kandidaten zijn hoog. ‘Het zijn vijf heel verschillende chefs, in verschillende fases in hun carrière. Ze hebben ook alle vijf andere visies. Dat is ook het mooie aan deze wedstrijd. De beste gaat gewoon winnen. Het koken voor de Bocuse is echt anders dan het koken voor gasten. Het gaat vooral om training, bijvoorbeeld op tijd. Het gaat om focus, op concentratie en planning is ook superbelangrijk. Als chef moet je op een wedstrijdpodium mentaal ook sterk in je schoenen staan. Ik vind het echt spannend. Samen met mijn mede-juryleden bepalen we op Gastvrij Rotterdam welke kandidaat de beste is.’

De winnaar gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in juni 2020 in Tallinn, Estland. Scoort het team daar hoog genoeg, dan is een van de wedstrijd-keukens in Lyon in januari 2021 vrij voor het Nederlandse team.

De vijf finalisten Bocuse d’Or Nederland 2019

Bocuse d'Or Nederland 2019

Kees Visser (40)

Bij Kees, Zierikzee

Waarom doe je (weer) mee?
‘Het is de grootste, mooiste en zwaarste competitie ter wereld. Op een heel hoog niveau. Een grote en leerzame uitdaging. Ik vind het stoer dat ook Menno Post zijn nek uitsteekt. Dat is alleen maar goed voor de wedstrijd en het niveau ervan.’

Hoe bereid je je voor?
‘De opdracht goed lezen, recepturen bedenken en uitwerken en dan zorgen dat je alles goed onder de knie krijgt. Ook het werken op tijd. We liggen goed op schema, moet ik zeggen.’

Wat vind je het lastigst?
‘De druk. Iedereen die in Ahoy op je vingers kijkt… Ik ben wel wat gewend inmiddels, maar dat gevoel in die westrijdkeuken, daar kun je niet op trainen. Dat moet je ervaren. En dan proberen rustig te blijven als er iets niet volgens planning gaat. Want dat gebeurt altijd.’

Commis: Jeffrey Buyl (19)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Rob Wijnen (26)

Ouwe Tramhalte, Duizel

Waarom doe je mee?
‘Ik zit nu 6 jaar op de Oude Tramhalte en heb al die jaren niet meer meegedaan aan wedstrijden. Daarvoor wel. Dat wil ik nu weer oppakken. Op de Horecava doen we ook mee aan de wedstrijd om het Bronzen Koksmes. We willen laten zien wat we kunnen hier. Koken is gewoon ontzettend leuk en dat kun je via deze wedstrijd uitdragen.’

Hoe bereid je je voor?
‘Gerechten en garnituren uitproberen en testen. Daarnaast veel trainen. We hebben wat leveranciers bezocht en zo. We proberen iets te doen wat de anderen niet doen. Wat dat is, verklap ik natuurlijk niet.’

Wat vind je het lastigst?
‘De andere jongens zitten veel meer in het wedstrijdritme. Dat is ook een voordeel, want alle ogen zullen op hun gericht zijn. Menno Post schept natuurlijk veel hogere verwachtingen dan Rob Wijnen.’

Commis: Timon Verhees (20)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Menno Post (42)

Olivijn*, Haarlem

Waarom doe je mee?
‘Ik heb een wild card gekregen, omdat ik mezelf heb aangemeld. Ik met m’n grote mond ook… Deze wedstrijd staat gelijk aan de Olympische Spelen. Zonder arrogant te willen zijn, vind ik dat er grote chefs aan mee moeten doen. Ik ben 42 en sta als chef wellicht iets verder in het leven dan jongere kandidaten. Tegenslag tijdens de wedstrijd kan ik misschien met ervaring opvangen.’

Hoe bereid je je voor?
‘Veel advies inwinnen en ik oefen op tijd. Ik heb alle schalen van de afgelopen 10 jaar goed bekeken. Zo’n schaal is in de basis natuurlijk heel ouderwets. Daarnaast train ik mijn commis.’

Wat vind je het lastigst?
‘Ik moet ook gewoon presteren in die wedstrijdkeuken. Als mijn vlees niet goed is, ga ik heus niet winnen. Alles uit de kast halen dus.’

Commis: Sem de Boer (17)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Micha van der Veen (23)

Heeren van Harinxma*, Beetsterzwaag

Waarom doe je mee?
‘Het is een gave nieuwe uitdaging. Ik heb wel eens meegedaan aan wedstrijden, maar nog nooit op dit niveau.’

Hoe bereid je je voor?
‘Veel trainen! Op mijn vrije dagen mag ik de keuken van ROC Friese Poort in Sneek gebruiken. Daar hebben ze ook inductie, net als in de wedstrijdkeuken. Producten mag ik meenemen van de zaak. Mijn collega Erik Timmerman coacht me hier goed. Als ik vragen heb over de wedstrijd, stel ik die aan de mensen van Bocuse en per mail krijg ik dan snel antwoord.’

Wat vind je het lastigst?
‘De tijdsdruk… Je hebt 5,5 uur maar in die tijd moet je heel veel doen. Dus tijdens de training liggen er heel veel kookwekkertjes op de werkbank. Koken op de beursvloer vind ik ook wel spannend.’

Commis: Thijs Hoekstra (19)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Marco van der Wijngaard (27)

Amsterdammertje*, Loenen aan de Vecht

Waarom doe je (weer) mee?
‘De eerste keer dat Jan Smink meedeed in Lyon was ik bij de wedstrijd aanwezig als leerling van de sterklas. Toen al ben ik besmet geraakt met het Bocuse-virus. Het lijkt me heel gaaf om Nederland te vertegenwoordigen.’

Hoe bereid je je voor?
‘Ik heb veel geleerd van de vorige keer. Dat je alles heel goed moet voorbereiden en niets aan het toeval kunt overlaten. Ook weet ik nu dat ik niet alles wat ik zou willen, kan doen in die beperkte tijd. Dus zijn ook bepaalde technieken geschrapt. En vasthouden aan het plan: niet telkens alles wisselen en wijzigen.’

Wat vind je het lastigst?
‘Werken in een vreemde, kleine, wedstrijdkeuken blijft moeilijk. Je hebt altijd wat tegenslag. Wij oefenen nu zo dat we tijd over hebben zodat we die tegenslag kunnen opvangen.’

Commis: Yentl van Gilst (20)

>> Meer lezen over de Bocuse op Misset Horeca?