Vanaf de Horecava: 10 horecainnovaties op een rij

Vanaf de Horecava: 10 horecainnovaties op een rij

Welke nieuwe producten zijn er op de markt voor de horeca? Misset Horeca maakte een rondje op de Horecava in de Rai in Amsterdam en zette een reeks innovaties op een rij.

1. Vega-frikandel van Mora

Snackfabrikant Van Geloven brengt een vegetarische frikandel onder het merk Mora op de markt. Dit is een kroon op de samenwerking die het bedrijf heeft met De Vegetarische Slager. Vorig jaar lanceerden ze samen al een vega-assortiment. Met de introductie van de vegetarische frikandel maakt de snackfabrikant deze iconische snack nu toegankelijk voor een breed publiek.

horecainnovaties 2020Mora en De Vegetarische Slager hebben voor de ontwikkeling van de vegetarische frikandel wat langer de tijd genomen. “Wij vinden het heel belangrijk om pas een vleesvrije variant van een snack op de markt te brengen als die qua uiterlijk, bite en smaak vrijwel niet te onderscheiden is van de vleesvariant’, aldus Mieke De Laat, directeur Marketing & Innovatie bij Van Geloven.
De vleesvrije frikandel is gemaakt van onder meer soja (eiwit en vezels) en de bekende frikandelkruiden en is te proeven bij de frikandellenbar van Mora (stand 08.316).

2. Plantaardig alternatief voor vlees

Tijdens de beursopening werden de Horecava Innovation Awards uitgereikt. Pulled Oats van Paulig werd niet alleen winnaar in de categorie Food & Beverage, maar mocht ook de overall prijs in ontvangst nemen. Pulled Oats van Paulig is een plantaardig alternatief voor vlees. Het bevat haver, tuinbonen en erwten. Door deze ingrediënten te mengen, kneden en verhitten, ontstaat een unieke combinatie . Er komt geen soja aan te pas, geen lactose, geen kunstmatige toevoegingen of chemicaliën.

categorie Food & Beverage

3. Brewfinder: bierplatform voor horecaondernemers

Bierplatform Brewfinder presenteert zich op de Horecava met een herlancering. Horecaondernemers kunnen maandelijks 15 tot 30 verschillende bieren bestellen die voor het eerst in Nederland op de markt komen én die ‘bijna uitsluitend eenmalige brouwsels zijn’, vertelt directeur Joris Knaapen. ‘Wij werken met bekende en minder bekende craftbrouwerijen, maar alle bieren die bij ons bestelt kunnen worden zijn voor het eerst en nergens anders in Nederland verkrijgbaar.

Brewfinder werkt zonder verplichtingen of minimale afname-eisen. Knaapen: ‘Je kan bij ons fusten en blikken per tray bestellen. Dat kan eenmalig, maandelijks of af en toe. Wel bieden we een abonnement van 3, 6 of 12 maanden met bijkomende voordelen en rekenen we geen afleveringskosten bij bestellingen vanaf meer dan twee eenheden.’

4. Floating widget booq Tafelreservering

Op de stand van Eijsink is booq Tafelreservering in werking te zien, met een nieuwe feature, een floating widget. Gasten kunnen via deze widget eenvoudig op de website van het restaurant reserveren. Deze button ‘Reserveren’ blijft zichtbaar op elke pagina van de website, en klapt uit naar een volledige reserveringswidget als de gast er op klikt. Bovendien is er de mogelijkheid om zelf speciale arrangementen of acties toe te voegen. Deze komen prominent met een bijpassende foto in beeld en stimuleren je gast om deze te reserveren. Restaurants bepalen zelf voor welke tijdsvlakken er online gereserveerd kan worden, en wat het maximale aantal gasten per tijdsvlak mag zijn. Bovendien kunnen gasten ook rechtstreeks vanuit Google reserveren.

5. Spraakgestuurd bestelsysteem

QV Technologies heeft een spraakgestuurde bestel- en betaalinterface op basis van Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. De ‘Voqus’, zoals de interactieve display wordt genoemd, is ontwikkeld voor horecaondernemers om de gastervaring te verbeteren en de inzet van personeel te optimaliseren. De kleine ronde spraakgestuurde interface met display kan eenvoudig geïnstalleerd worden in iedere hotelkamer, lobby of horecagelegenheid.

horecainnovaties 2020
Als een gast iets wil bestellen, drukt deze op de ronde display en geeft via spraak de bestelling door. Het ronde scherm draait in de richting van de gast die de bestelling plaatst. Op het scherm zijn de bestelde items te zien. De gast kan daarna de bestelling bevestigen of eventueel nog aanpassen. De order wordt daarna naar de bar of keuken gestuurd, waar deze voorbereid en uiteindelijk uitgeserveerd zal worden. Op meerdere fronten kan de Voqus horecamedewerkers ondersteunen. Bijvoorbeeld door bestellingen op te nemen (in verschillende talen), af te rekenen (pinpas, QR vouchers, klantkaarten etc.), status van een bestelling door te geven of bedienend personeel op te roepen.

6. Alles-in-1 onboardingsprogramma

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) lanceerde een nieuw onboardingsprogramma voor de horeca. In vier stappen wordt succesvolle onboarding geregeld voor ieder horecabedrijf. Op de stand van SVH (07.339 in hal 7) en bij het Personeelsplein op het TrendLAB (6.100A in hal 6) vinden beursbezoekers alles over dit actuele onderwerp en kunnen ze zien hoe hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden (winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019) het programma van SVH als eerste inzet bij de onboarding van hun nieuwe medewerkers.

7. Romige saus met heerlijke kaassmaak

Creamy Cheese Style is een romige saus met Goudse kaassmaak van het oer-Hollandse merk Gouda’s Glorie. De saus is koud en warm te gebruiken, verkrijgbaar in de handzame 850ml tube en multi-toepasbaar; heerlijk bij frites, een burger, nacho’s, groenten en brood.

Om ondernemers te inspireren heeft Gouda’s Glorie het concept Creamy Cheese Style Fries ontwikkeld; frites in combinatie met Creamy Cheese Style en heerlijke toppings zoals bacon, lente uitjes en jalapenos. Voor een echt Amerikaans gevoel zorgen de kreukel frites. Te proeven op stand 08.235.

8. Plantaardig vlees

Evolution Meats (voorheen Green Meat Products) heeft kebab, shoarma, gyros, sate en worstjes ontwikkeld. Allemaal én helemaal gemaakt van planten. Voor bij de saté heeft Evolution Meats met traditionele kruiden een Evolution JAVA saté (106221) ontwikkeld met als kenmerk: 100% taste en 0% animal. De producten zijn te proeven in het restaurant van Bidfood (H100).

9. Right Beer Right Now: bierkeuzehulp

In samenwerking met data-analisten, bierexperts en een smaakprofessor heeft Right Beer Right Now een bierkeuzehulp ontwikkeld. Via Rightbeerrightnow.nl kan iedereen via een korte test zijn eigen smaakprofiel achterhalen.

Deze test bestaat uit simpele smaakvragen; jouw smaakprofiel leidt tot de beste biermatches. Van honderden bieren is de smaak in kaart gebracht en aan de hand van een kunstmatig intelligentie-systeem worden bieren gematcht met het betreffende smaakprofiel en de beste worden aanbevolen. Elk persoonlijk profiel zal worden verfijnd wanneer een gebruiker bierbeoordelingen achterlaat.

10. Vers ingevroren vleesvervangers

The Blue ButcherEnkco (stand 7.202 introduceert onder het label The Blue Butcher een uitgebreid assortiment aan vers ingevroren vleesvervangers. Op de Horecava worden de eerste 3 productvarianten gelanceerd. Naast een burger bestaat het assortiment uit gehakt en nuggets. De producten zijn bijna niet van vlees te onderscheiden zijn. Uniek is de kleur blauw waarvoor is gekozen, blauw staat voor ‘No Meat Inside’.


Marjon Prummel

Marjon Prummel

Hoofdredacteur Misset Horeca