LFE zet veganwijnen op de kaart

Veel wijnkaarten bevatten al natuurlijke, biologisch en/of biodynamische wijnen, maar een aparte vermelding van veganwijnen op een wijnkaart zie je nog nauwelijks. LFE levert onder andere veganwijnen van producenten Marqués de Cácares en Domaine Tariquet uit de Gascogne.
Delen:

Meer vegan dan druivensap kan een drank niet worden zou je denken. Maar bij wijn ligt dat toch anders. Een van de laatste processen van wijnmaken is het ‘klaren’ en fliteren van de wijn. Dat is het proces waarbij de wijn ‘helder’ wordt gemaakt door het verwijderen van de losse deeltjes die zich na het gistingsproces nog in de wijn bevinden. Van oudsher worden daar ‘dierlijke’ producten voor gebruikt. Zoals eiwitten, visslijm,  gelatine of caseïne. Dat laatste is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt.  Zodra deze dierlijke producten worden gebruikt kan de wijn niet meer worden aangemerkt als veganistisch en zijn dan ongeschikt voor de vegan gast. Steeds meer wijnproducenten ‘klaren’ op een vegan vriendelijk manier.

Vegan witte wijn

Vicky Beekman van LFE: ‘De wijnen van onze producenten Marqués de Cácares uit de Riojastreek in Spanje zijn vegan en ook alle wijnen van Domaine Tariquet uit de Gascogne voldoen aan de veganistische voorwaarden.’ Domaine Tariquet is een bijzonder familiebedrijf waar niet alleen wijn wordt gemaakt maar het bedrijf van de familie Grassa produceert ook al meer dan 100 jaar prijswinnende armagnacs.

vegan wijn
Armin Grassa Tariquet tussen de wijnen.

De wijngaarden van Tariquet liggen in het hart van de Gascogne tussen de Pyreneen en de Atlantische oceaan. De ligging zorgt niet alleen voor veel warmte maar ook voor de noodzakelijk verkoeling door de invloed van de bergen en de wind van de oceaan. Dat geeft perfecte omstandigheden voor met name witte wijn. Tariquet heeft tot doel om goede en makkelijk drinkbare wijnen te maken van een perfect prijs-waarde niveau. De hedendaagse trends in wijn als vegan, fris, licht verteerbaar en laag in alcohol zijn verankerd in het dna van het bedrijf.

Natuurlijke kleivariant

‘Bij Tariquet klaren we onze wijnen al sinds onze start met betoniet, een natuurlijke kleivariant’, aldus Armin en Rémy Grassa, wijnmakers van het domein. Tariquet probeert de natuur zo min mogelijk te belasten, zo gebruiken ze in de wijngaard alleen natuurlijke bemesting en bouwen elk jaar de eigen energievoorziening met zonnepanelen verder uit. Daarnaast is er een uitgekiend watermanagement, want ook deze streek heeft te maken met een toenemende droogte.

De wijnen van het domein hebben zelden een hoger alcoholpercentage dan 12,5%. ‘We willen de wijnen verteerbaar houden daarom zijn we in de wijngaard al bezig met het proces van wijnmaken’, vertellen de broers. ‘We proberen de alcoholpercentages van onze wijnen te beteugelen. Daarvoor doen we bij de oogst een deel van het proces al gekoeld direct in de wijngaard.’

Direct daarna wordt de wijn opgeslagen in tanks waarbij de temperatuur zo rond het vriespunt wordt gehouden. ‘Dat zorgt dat de wijn de ‘frisheid’ behoudt die wij belangrijk vinden. Bovendien gaan de wijnen bij ons niet direct op de fles, we bottelen per order.’

Koninklijke vegan wijn uit Spanje

Bij familiebedrijf Marqués de Cácares is Cristina Forner actief. Alhoewel ze niet de wijnmaakster is, bepaalt Forner heel duidelijk het beleid van het wijnbedrijf. ‘Wij zetten in op techniek en innovatie’, stelt Forner.’En kijken daarbij naar de toekomstige ontwikkelingen van de markt. Daarbinnen past ook onze aandacht voor vegan. Vrijwel al onze wijnen worden op een veganvriendelijke manier geklaard met betoniet.’  De titel Marqués (markies) verbonden aan de naam ‘de Cácares’ is bij besluit van het Spaanse koningshuis verleend aan de familie van D.Juan Noguera, die nog steeds aan het wijnhuis verbonden is.

Marqués de Cácares heeft als doel om uitzonderlijke ‘prijs-kwaliteit’ wijnen te maken. En dat lukt. Zo scoort de Rioja Crianza vrijwel elk jaar rondom de 90 punten bij Amerikaanse wijncriticus James Suckling en behaalde de Marqués de Cácares Rioja Reserva zelfs 92 punten. Bovedienn werd de ‘2012’ vintage verkozen tot een van de 100 beste wijnen van Wine Spectator wat bijzondere prestaties zijn voor vegan wijnen.

LFE, stand 05.307