Verras en verwen gasten met gevarieerde aardappelproducten

Verras en verwen gasten met gevarieerde aardappelproducten
Potato Pops van McCain, een krokante mini nugget van gekruide rösti.

Met alleen een frietje bij de biefstuk maak je geen indruk op je gasten. Het hoeft ook niet meer, want er zijn talloze nieuwe en andere aardappelspecialiteiten op de markt. Door variantie en keuze te bieden in bereidingswijze, product, vorm en manier van serveren kun je de gast verrassen en verwennen.

Onderscheidend vermogen: iedere ondernemer is ernaar op zoek. Hoe maak je het verschil voor je gast? Wat heb jij dat de buurman niet heeft? Zeker met het oog op de zomer, waarschijnlijk een onzekere tijd met minder omzet dan doorgaans in het hoogseizoen, gaat onderscheidend vermogen een ontzettend belangrijk element zijn. Als gasten eindelijk weer buiten de deur kunnen genieten van een maaltijd, wil je natuurlijk wel dat ze voor jouw zaak kiezen.

Home Made Potato van Peka Kroef is een ouderwets lekkere aardappel, zoals vroeger.

Jouw zaak onderscheiden van de rest kan op veel manieren. Het begint natuurlijk al met concept, aankleding en de gastvrijheid van de mensen in de zaak. Uiteraard ook de gerechten, de drankjes en huisgemaakte producten. Maar, ook met de bijgerechten. Zeker in aardappelproducten is zoveel variatie te vinden, dat het zonde is als je er geen gebruik van maakt. Het is een ultieme kans om je gasten te verrassen en te verwennen.

Variëren met aardappelproducten

Het ene frietje is het andere niet. Waarschijnlijk heb je om bepaalde redenen gekozen voor een bepaald merk of maat friet als bijgerecht. Die goudgele staafjes maken echter niet het verschil op tafel. Geen enkele gast is onder de indruk van een mandje standaard frietjes. Ze hebben het al zo vaak gezien en geproefd dat het geen extra beleving meer toevoegt. Die beleving vindt de gast van nu erg belangrijk. Natuurlijk draait uit eten gaan om lekker eten, maar ook de beleving van iets anders eten dan thuis, verrast en verwend worden, is belangrijk.

Crispy Fries met Cinnamon Sugar van Lamb Weston.

Een gerecht bestaat in de meeste gevallen uit drie componenten: vis of vlees, groenten en een aardappelproduct. Als één van die drie producten niet bijzonder is, doet dat afbreuk aan het hele gerecht en de totale beleving van de gast. Dat is zonde. Door regelmatig van aardappelproduct te wisselen, bijvoorbeeld per kaart of per seizoen, kun je je gasten verrassen. Dit lukt ook door ze eens iets anders aan te bieden dan anders, bijvoorbeeld een zoete aardappelfriet in plaats van gewone friet. Het is best vreemd dat je bij een biefstuk kunt kiezen hoe je die gebakken wilt hebben en welke saus je erbij wilt, maar dat het bijgerecht geen variatie kent.

Verschillende eetmomenten

Ook zijn er tegenwoordig veel aardappelspecialiteiten die zich goed lenen voor het serveren op verschillende eetmomenten. Een potato wedge kan natuurlijk ook prima op een borrelplank met een goede dip. Zoete aardappel kan ook heel goed worden verwerkt in een dessert.
Iets om rekening mee te houden, is de iets hogere prijs van een luxer aardappelproduct ten opzichte van een gewoon frietje. Dit is te ondervangen door het vernieuwende product aan te bieden als extra optie en daar dan een meerpijrs voor te vragen. Ook weer leuk voor de gemiddelde besteding.
Uiteraard valt of staat het succes van die optie met het enthousiasme van de bedienende medewerker. Als hij of zij enthousiast zo’n luxer product aanbeveelt, zijn gasten eerder geneigd iets nieuws (of duurders) uit te proberen.

Ambachtelijk, zoet & fingerfood

CrissCuts van Lamb Weston zijn aardappelvariaties in een bijzondere vorm en verkrijgbaar in diverse smaken.

De trends in aardappelproducten veranderen niet heel snel en zijn ook niet heel groots. Desalniettemin zijn er wel een paar trends gesignaleerd. Zo is variatie in snijmaten iets wat continu doorgaat. In Nederland zien we de afgelopen jaren een stijging in de populariteit van aardappelproducten met schil. Die schil maakt het product ambachtelijk en herkenbaar, daarom zijn gasten er gek op.
De zoete aardappel is ook zo’n bekende die al een tijdje groeit qua populariteit. Best veel restaurants bieden zoete aardappelfriet als alternatief voor friet, dus dat is niets nieuws. Wel nieuw is dat ook hierin steeds meer wordt gevarieerd in vorm, snijmaat en manier van presenteren. Een bataat leent zich dankzij de zoete smaak namelijk ook heel goed als component in een dessert.
Een algemene trend is de groei van het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Het gevolg is dat vlees en vis niet meer altijd de hoofdrol spelen in een maaltijd en dat groenten en aardappels een steeds grotere rol krijgen. Een paar jaar geleden had een veganist bij het gros van de restaurants geen keuze: friet met ketchup. Inmiddels is dat wel anders, maar dan is variantie in aardappelproducten juist erg leuk om de gast te blijven boeien.

Aardappelgratin

Aardappelgratin van Peka Kroef is verkrijgbaar in zes smaken.

Iets wat meestal niet vegan-proof is, maar wel groeit in populariteit is de aardappelgratin. Zeker de gratins met luxe smaken zoals truffel, met groene asperge of raclettekaas kunnen een waardevolle aanvulling op de maaltijd zijn. Het is in ieder geval iets totaal anders dan een frietje. Zeker de jongere generatie wil graag iets anders proberen en dat kan zowel op het gebied van product zijn, maar ook op het gebied van bereiding. Want waarom komt het grootste gedeelte van de aardappelproducten uit de frituur? Waarschijnlijk omdat het gemakkelijk en snel is. Duurzaam en gezond is het in ieder geval niet.
Aardappelproducten zijn ook een leuke en vegetarische aanvulling voor de borrelplank. Denk daarbij aan een potato wedge met cajunkruiden en een pittige dip, aardappelballetjes met kruiden die in één of twee happen op zijn of een leuke twisterfriet met een goede homemade mayonaise. De ideale fingerfood-producten en absoluut anders dan de standaard bitterbal en miniloempia.

Bezorgen en afhalen

Dankzij de coronacrisis heeft het afhalen en bezorgen een enorme vlucht genomen. Het is dan een uitdaging om de friet of andere aardappelproduct warm en knapperig bij de gasten thuis te krijgen. De standaard aardappelproducten, die je normaal gesproken serveert in het restaurant, zijn niet altijd geschikt voor het verpakken en bezorgen of afhalen. Een aardappelproduct dat is voorzien van een extra laagje zetmeel of coating blijft langer warm en knapperig en zal beter worden gewaardeerd door gasten.

Hygiënisch serveren

De Crispers van McCain hebben een opvallende V-vorm en zijn geschikt om te dippen of te vullen.

De manier van serveren van frietjes is vaak hetzelfde: in een apart bakje op de tafel. Met het oog op de strengere hygiëneregels de komende tijd is het verstandig om hierover na te denken. Geef je iedere gast een eigen portie? Dat is in ieder geval veilig en hygiënisch. Er zijn natuurlijk talloze leuke schaaltjes en bakjes verkrijgbaar om dat aantrekkelijk te maken. Bij een borrel- of tapasplank is dat iets lastiger, maar ook daar loont het om over na te denken. Zo’n plank is goed in te delen in het aantal personen, waardoor iedere persoon een eigen hoekje heeft met de verschillende borrelhapjes. Essentieel is om dit goed te communiceren op de kaart of losse tafelkaart, zodat dat bezwaar op voorhand al is weggehaald.

Manier van bereiden

Iets anders om over na te denken, is de manier van bereiding. Veel aardappelproducten worden gefrituurd vanwege de snelheid en het gemak. Gasten zijn zich echter steeds meer bewust van hun gezondheid en duurzaamheid, waardoor gefrituurd voedsel niet meer volledig aansluit bij hun behoeften. Een aardappelproduct uit de oven is minder vet en gezonder, waardoor de oven als bereidingswijze beter past. Niet altijd is die ruimte er in de keuken, dus dat is iets om bij stil te staan op het moment dat de keuken ingericht wordt qua apparatuur.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met: Bobby de Graaf van McCain, Robert Wortelboer van Aviko, Harm van Zom van Peka Kroef en Bart Oostwouder van Lamb Weston.