Hotspot Soesterdal: eten en spelen met zicht op de startbaan

Soesterdal, een duurzaam gebouwd café-restaurant in Soesterberg, opende op 1 juni dit jaar op een bijzondere locatie. Aan de rand van een natuurgebied, op de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg. Eten, spelen en werken met uitzicht op de startbaan.
Delen:

Ruim tweeënhalf jaar duurde het project van winnen van de pitch van de gemeente Soesterberg tot realisatie van het pand aan de Verlengde Tempellaan 2. Daarna volgde nog even een kort uitstel, door de coronalockdown, tot op 1 juni Soesterdal kon openen.

Veel binnen- en buitenruimte

Eigenaren Sem Harten, Stef Vaessen, Edward Eijckelhof en Marscha Mascini, die ook twee andere zaken bezitten geloven in locaties met veel binnen- en buitenruimte, liefst met speeltuin en dicht bij de natuur en/of een museum.

Soesterdal
Eigenaren v.l.n.r. Marscha Mascini, Sem Harten en Stef Vaessen. Foto: Diederik van der Laan

‘Normaal nemen we altijd twee maanden om het personeel in te werken’, vertelt Sem Harten, samen met Stef Vaessen, Edward Eijckelhof en Marscha Mascini ook eigenaar van café-restaurant Brambergen en Heidezicht. ‘Dat werd nu wat langer maar heeft ons uiteindelijk ook voor een hoop fouten behoed.’

Zeer energiezuinig restaurant

Soesterdal is genoemd naar het oude theehuis langs de startbaan van vliegbasis Soesterberg dat rond 1940 door de Duitse bezetter werd afgebroken. ‘Dit is een volledig elektrisch restaurant, we hebben geen gasaansluiting, en is gebouwd op zon oriëntatie met zonnepanelen en sedumvegetatie op het dak dat samen met de isolatie van triple glas leidt tot een zeer energiezuinig restaurant. Het is ontworpen door Vocus architecten.’

Soesterdal

Kinderwagen-afstand

Bij de inrichting en indeling van het pand is uitgegaan van veel gasten met kinder- en wandelwagens. ‘Daarom hebben we geen enkel probleem met de 1,5 meter afstand-regel. Zowel binnen als op het terras. Onze zitplaatsen zijn bovendien allemaal gericht op het weidse uitzicht naar buiten’, stelt Harten.

Soesterdal

Veel medewerking van gemeente

Het restaurant is een belangrijk onderdeel van de nieuwe wijk Soesterberg Oost dat in plaats komt van de oude industrie en het nieuwe natuurgebied op de oude vliegbasis met de kern van het dorp verbindt. ‘We hebben heel veel medewerking van de gemeente gehad om onze plannen te realiseren. Vaak is dat anders maar nu mag dit ook wel gezegd worden.’

Coronabesmetting

Dat Soesterdal begin augustus nog even twee weken op eigen initiatief preventief dicht is gegaan vanwege een coronabesmetting mag de pret niet drukken. ‘Ook dat heeft onze ogen weer geopend’, zegt Harten. ‘We zijn gelijk in onze andere restaurants het personeel gaan testen. Maar alleen op vrijwillige basis natuurlijk.’

Cijfers Soesterdal

103 couverts binnen, 155 buiten; alle zitplaatsen met zicht op de startbaan en de natuur

10 fte’s vast, waarvan 6 in keuken en 4 in bediening, plus 30 oproepkrachten

400.000 euro voor inrichting van de ca. 2 miljoen voor realisatie van Soesterdal inclusief pand en grond

1100 m2 is het perceel met speeltuin waarvan 500 m2 voor restaurant, met nog een zaalruimte (boven) van 125 m2 met balkon voor groepen tot 100 personen