Loaded fries: 8 trends voor 2021

Loaded fries: 8 trends voor 2021

Loaded fries hebben een vaste plek verworven op de menukaart. En the sky is the limit. Met 2021 aan de horizon lijken de combinaties eindeloos. Dé trends van nu worden uitgelicht door leveranciers. En, al dan niet apart verpakt, lenen deze friettoppings zich uitstekend voor take away en bezorging.

1 Variatie is het toverwoord

De tijd dat het aanbod in friettoppings werd gedomineerd door een frietje stoofvlees of een frietje pulled pork ligt definitief achter ons. Friet met zalmsnippers, chocola, ijs, zeewier, limoenmayonaise, kaviaar, chimichurri; het komt tegenwoordig allemaal voorbij.

Toppings worden ook luxer. Lang niet alle exotische en verrassende toppings zijn hardlopers in het assortiment, maar dat is voor ondernemers niet altijd een probleem. Met het lanceren van een opvallende topping speel je jezelf weer even in de kijker.

Spanish fries met chorizo en aioli van Bresc.

Uitgangspunt is ook om te komen tot verrassende combinaties op basis van ingrediënten die de ondernemer toch al in huis heeft. De inzet van ingrediënten voor meerdere doeleinden biedt efficiency en helpt ondernemers om derving te beperken. De individuele componenten zijn daarnaast beter op elkaar afgestemd. Ondernemers hebben aandacht voor de juiste combinatie van textuur, mondgevoel, smaak en kleur. Ook worden ingrediënten los aangeboden, zodat de gast zelf zijn ultieme topping kan samenstellen.

2 Ambacht in opmars

Niets lijkt te gek, maar gasten waarderen wel het gebruik van ambachtelijk producten. Als gevolg hiervan zie je toppings met een echte versbeleving: kwalitatief hoogwaardige producten met de smaak van huisgemaakt, verse groenten en volle sauzen. Dan hoeft het dus juist niet heel erg exotisch te zijn. Ook wordt er weer vaker gekozen voor mayonaise in plaats van fritessaus als basis en de vraag naar e-nummervrije en gluten- en lactosevrije sauzen groeit. Het moet zo puur mogelijk.’

3 Truffel voor een beetje luxe

Friet met truffel.
Friet met truffel.

Truffelmayonaise is populair. Mitch Kramer van Ter Marsch & Co won begin dit jaar de wedstrijd Lekkerste Frietje met zijn Sweet Fries of Mine: een zoeteaardappelfriet met onder meer mayonaise met wintertruffel en geschaafde parmezaanse kaas.

Maar ook een vrij standaard topping krijgt door het toevoegen van truffelmayonaise een luxe touch. Denk aan het frietje stoofvlees met truffelmayonaise.

4 Vegan blijft scoren

Vegetarische en vegan toppings krijgen meer voet aan de grond. Er komen dan ook allerlei ingrediënten voor vegan toppings op de markt, zoals vegan kipstukjes, kaasproducten en plantaardige mayonaises. Daarbij kiezen veel ondernemers voor toppings waaraan eenvoudig vis of vlees kan worden toegevoegd. Zo kunnen ze snel switchen van een vegan naar een ‘normale’ topping of andersom. Op deze manier is een topping breder inzetbaar en heb je ook minder derving.

5 Internationale miniconcepten

Ook in de wereld van de friettoppings spelen buitenlandse invloeden een belangrijke rol. En het worden miniconcepten, waarmee de variaties verschillende buitenlandse keukens vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan een Mexicaanse loaded fries met guacamole, crunch van doritos, tomatensalsa en chili con/sin carne. Of een American barbecue friet met slow cooked brisket, smoky barbecuesaus, fried onion rings en ranch sauce.

6 Kaasland ontdekt cheese fries

Cheese fries met Cheezer kaassaus van Lebo.
Cheese fries met Cheezer kaassaus van Lebo.

De Amerikanen smullen er al jaren van: cheese fries. Het is best bijzonder dat ons kaaslandje nu pas volgt, maar beter laat dan nooit. Fabrikanten springen hierop in met verschillende producten. We zien duidelijk dat het frietje kaassaus aan populariteit wint in ons land, ook als onderdeel van luxe toppings. Maar desondanks is kaas op friet nog nauwelijks bekend bij het grote publiek. Wat dat betreft is er dus nog het nodige te winnen.
Je ziet al wel variatie ontstaan: kaassaus met chilisaus, met bacon en lente-ui of met guacemole. Kaas combineert heel goed met tal van smaken en ingrediënten.

7 Oosterse pit

Gasten eten niet alleen internationaler, maar ook pittiger. Dat is terug te zien in de recepturen die ondernemers ontwikkelen. In het buitenland worden veel verschillende pepers gebruikt, die je nu ook terugvindt in friettoppings. Vaak in combinatie met kaassaus, dit combineert heel goed.

Ook matchen oosterse smaken heel goed met ons Nederlands frietje. Friet is immers vrij mild van smaak, terwijl oosterse producten over het algemeen wat pittiger zijn. Maar de friettopping moet volgens Vergeer ook weer niet té pittig zijn; dat past niet binnen de smaakmarge van de gemiddelde Nederlander.

8 Volwaardige maaltijd

Chique de Frites met gele curry van Bieze.
Chique de Frites met gele curry van Bieze.

Friet met topping groeit zo langzamerhand uit tot een volwaardige maaltijd, zeker omdat vlees en groenten worden gecombineerd binnen één en dezelfde topping. Bijvoorbeeld een saus met daarin stukjes groenten, vlees, vis of een vleesvervanger. Hierdoor krijgt de topping meer bite en wordt het gerecht een complete maaltijd. Bijkomend voordeel is dat klanten hiervoor dan ook bereid zijn om meer te betalen.