Bakwand met kunst van Herman Brood gepresenteerd

Bakwand met kunst van Herman Brood gepresenteerd

In de showroom van Qbtec in Woerden is een opvallende verschijning te zien: een bakwand met kunst van Herman Brood. Maar niet alleen de uitstraling is nieuw. Volgens de fabrikant gaat het ook om een innovatieve oven.

De bakwand als blikvanger in de zaak. Steeds meer ondernemers besteden aandacht aan de uitstraling van de oven door hem te laten spuiten in de kleur die past bij de huisstijl of kiezen voor ledverlichting in bijpassende kleuren. De zichtbare gedeelten van deze Perfecta Perfectime, die bij Qbtec in Woerden staat, zijn voorzien van een autowrap folie. Niet zomaar in een willekeurige kleur: de nieuwste bakwand in de showroom is gewrapt in een folie met kunst van Herman Brood. ‘Bij ons kun je nu bakken in een Brood’, grapt marketingmanager Yvonne Kretz.

Gas en elektra naast elkaar

‘Hoewel de bakwand een plaatje is om te zien en absoluut de wow-factor heeft, is het ook een innovatieve oven. We hebben namelijk een gasgestookte en elektrische ketel naast elkaar geplaatst. Op die manier kunnen onze klanten het verschil tussen die twee ervaren, naast elkaar en tegelijkertijd. We horen namelijk vaak dat men bang is voor het verlies van capaciteit door op elektriciteit te gaan bakken. Hier kun je het nu naast elkaar testen en zelf ervaren dat ze beide super bakken,’ zegt Kretz. Ondernemers die het hebben geprobeerd, geven aan geen verschil in capaciteit te ervaren.

Bakplaat

Naast de ketels voor friet en snacks en een uitschepbak, is de bakwand voorzien van een Adieu-bakplaat. Dat is een gietijzeren bakplaat, die geschikt is voor talloze bereidingswijzen. De grootste voordelen zijn de geleidelijke afgifte van constante warmte, geen smaakoverdracht en 85 procent minder vetgebruik. Daarnaast is er gekozen voor zwarte in plaats van rode displays, passend bij het ontwerp van de wrap en een subtiele led-lichtlijn in het onderste deel van de bakwand.

Wrap heeft tijdelijk karakter

De kleurrijke wrap op de zichtbare delen van de bakwand heeft een tijdelijk karakter. ‘Het werkt hetzelfde als bij het wrappen van een auto’, legt Kretz uit. ‘Het is een soort folie die eroverheen gaat. Eronder zit gewoon RVS en dat beschadigt niet door de wrap.’ Het grote voordeel van een wrap is dat het lang niet zo prijzig is als het laten spuiten van de bakwand. ‘Daardoor is het bijvoorbeeld ook een leuke optie om iets tijdelijks onder de aandacht te brengen. Misschien bestaat je stad of dorp wel 750 jaar of vier je met de zaak een jubileum: hoe leuk is het dan om de bakwand mee te nemen in de versiering?’

Het schoonmaken van de wrap werkt op dezelfde manier als waarop de zichtbare delen normaal gesproken worden gereinigd. ‘Een vochtige doek en wat mild ontvettend schoonmaakmiddel volstaat’, weet Kretz. ‘Schuurmiddel en -sponsjes zou ik niet gebruiken, daar kan het materiaal wel beschadigd van raken.’
Kretz benadrukt dat Perfecta niet zelf wrapt. ‘Dit is gedaan door een reclamebureau dat ook gevels voorziet van belettering. De meeste reclamebedrijven kunnen dit realiseren. Ik zou adviseren, zeker in deze tijd, om zaken te doen met een lokaal bedrijf. Wellicht kunnen jullie nog wat voor elkaar betekenen.’

Aandacht trekken met de bakwand

Een wrap hoeft natuurlijk niet altijd zo opvallend als deze met het werk van Herman Brood. ‘Ons doel was echt aandacht trekken. Iedereen vindt hier wel wat van en dat mag. Onze dealer in België heeft gekozen voor een rustiger ontwerp. Zwarte folie met een foto van twee handen vol aardappels, vers uit de grond. Dat versterkt de ambachtelijke uitstraling, die hoort bij een cafetaria met verse friet.’

Ondernemen betekent volgens Kretz ook zorg geven aan de uitstraling van de zaak. ‘Het draait niet alleen om de kwaliteit van het eten dat je bereidt, ook de beleving in de cafetaria is belangrijk. Door de verwachting van de gast te overtreffen op alle vlakken, verleng je de verblijfsduur en dat zorgt uiteindelijk voor een hogere besteding. De bakwand is het hart van de zaak. Op deze manier zet je hem nog eens extra op een voetstuk.’