Drie nieuwe bakwanden bij Qbtec

Drie nieuwe bakwanden bij Qbtec
De elektrische Kiremko Allegro

Qbtec staat op de Horecava met drie nieuwe bakwanden. Daarbij richt de bakwandenleverancier uit Woerden zich op duurzaamheid, capaciteit, gemak en aankleding.

De Kiremko Monaco is een nieuwe gasbakwand met onder meer touch screens en een automatisch lift systeem. Op de Horecava is deze frituurinstallatie uitgevoerd met witte panelen voor een frisse, moderne uitstraling.

Bakwand met ambiance

Design is ook een belangrijke trekker van de Retro-bakwand van Perfecta. Een frituurinstallatie hoeft niet alleen maar van roestvrij staal gemaakt te zijn. Het oog wil tegenwoordig ook wat, en de bakwand speelt ook vaker een rol in de ambiance van de zaak. Dit lijkt op leer, maar dat is het niet. De Retro is een bakwand met vinyl-aankleding, op de Horecava in de kleur Cognac. Schoonhouden is geen punt met dit materiaal, zegt Qbtec.

De leverancier ziet ook toekomst in elektrische bakwanden. De derde nieuwe variant die op de beurs is te zien, is de Kiremko Allegro. Ook bij deze elektrische bakwand liggen de warmtewisselaars in de ketel wat volgens Qbtec gunstig is voor de capaciteit.

Extra kosten

Qbtec verkoopt steeds meer elektrische bakwanden. Maar wat veel ondernemers tegenhoudt, zijn de extra kosten die om de hoek komen kijken. De kosten van een elektrische bakwand zelf zijn vergelijkbaar met die van een gasoven. ‘Maar de afweging heeft ook te maken met de hoeveelheid stroom die je als ondernemer nodig hebt voor een dergelijke bakwand’, zegt Yvonne Kretz van Qbtec. De stroomtoevoer die nodig is voor een dergelijke bakwand, blijkt dan een punt te zijn. ‘Een Stedin bijvoorbeeld, heeft dat niet standaard liggen.’

Stroomverdeling

Elektrische bakwanden kunnen worden uitgerust met EMS. Daar komen uiteraard meer kosten bij kijken. EMS (Energie Management Systeem) reguleert de stroomverdeling tijdens de piekmomenten. Kretz: ‘Als het elektriciteitsnetwerk niet toereikend is, zorgt het EMS ervoor dat de stroom die beschikbaar is naar de juiste componenten in de bakwand gaat. Dan krijgt bijvoorbeeld de bain-marie wat minder stroom en de ketels wat meer.’