'Vegan 2021 is meer een vaste lifestyle dan een trend’, aldus de leveranciers van vega(n) producten. Met name jongere mensen zijn opgegroeid met vegetarisch eten en eten regelmatig een maaltijd zonder vis of vlees. Deze keuze kan vanuit verschillende standpunten gekozen zijn. In het verleden bepaalde het dierenwelzijn veelal de keuze, maar tegenwoordig gaat het meer om het totaalbeeld.
Vegan wordt de nieuwe standaard
De duurzamere productie van dierlijke eiwitten of plantaardige alternatieven zal ook blijven groeien. Vega(n) wordt de nieuwe standaardbinnen foodservice. Buitenshuis worden steeds vaker vegetarische snacks en gerechten gegeten.

Versnelling door corona
De verwachting is dat de helft van het assortiment in de retail en out-of home binnen 5 jaar vegetarisch is. Ook door corona zijn mensen zich bewuster geworden van de gezondheid. Het consumptiepatroon is veranderd en mensen willen duurzamer consumeren. Dit zien we terug in de cijfers vanuit de supermarkt. Vegetarisch staat voor veel consumenten gelijk aan gezond. Ook bij chefs is meer interesse in plantaardige producten als vervanger voor dierlijke.’

Vegan 2021: verrijk aanbod op menukaart
In de supermarkt groeit het aanbod vega(n) producten sneller dan in de horeca. Dit heeft te maken met de opvallende presentatie, de aandacht door reclames en de mindset van de consument om ze te proberen. Maar ook in de horeca gaat het aandeel toenemen. Inspelen op deze groeiende vraag van gasten en het aanbod verrijken met vegetarische of veganistische alternatieven is een must voor ondernemers. Hiermee kun je blijven vernieuwen en variëren. Zorg ervoor dat je zowel voor de flexitariër, vegetariër, veganist als de vleeseter wat te bieden hebt. Zowel op de lunchkaart als op de borrelkaart.
Het is belangrijk dat de horecaondernemers zich bewust zijn van deze ontwikkeling en een geschikt vega(n) aanbod op de menukaart zetten. In een gezin is er altijd wel iemand bij die geen vlees wil. Als ze niet weten dat een restaurant vega(n) alternatieven biedt, dan zullen ze daar niet gaan eten.
Hoe zet je je vegetarische producten op de kaart?
Maak je een apart kopje ‘vegetarisch’ op je menukaart/menubord of verwerk je de gerechten tussen de andere gerechten met een sierlijke vegetarisch icoontje? Uit onderzoek blijkt dat de verkoopaantallen hoger zijn als de vegetarische gerechten verwerkt zijn in het reguliere aanbod. Leveranciers merken in gesprekken met ondernemers dat er interesse is in vega(n)producten.

5 trends om op in te spelen
Met vega(n) kun je ook heel goed inspelen op verschillende trends zoals variatie, smaak, genietmomenten en bewust & gezond. Mensen zijn ook steeds vaker op zoek naar afwisseling in het eetpatroon. Ook koks willen nieuwe gerechten op de kaart zetten en zich verdiepen in vegetarische producten. Gasten willen ook vaker eens wat anders dan vlees. Daarbij geldt wel dat smaak voorop staat. Als men voor een vega(n) eetmoment kiest, dan moet het heel onderscheidend en lekker zijn. Er is een aantal andere vega(n) trends waarmee horecaondernemers hun voordeel kunnen doen. Wij zetten er vijf op een rij.
1 - Nog meer vleesvervangers
De grootste groep consumenten die vega(n) wil eten, zal gebruikmaken van vlees- en/of visvervangers. Ze willen bewuster eten zonder dat het (vlees)component echt gemist wordt in de maaltijd. Deze productgroep zal dit jaar waarschijnlijk nog verder groeien door zowel de vraag in de markt als het toenemende aanbod van fabrikanten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kwalitatieve burgers die geheel vegetarisch zijn of de hybride varianten, die voor nog maar een deel uit vlees bestaan. Tevens zijn er ook al fastfoodketens die actief vega(n) producten aanbieden, wat de keuze voor vega(n) alleen maar zal promoten.
2 - Vegan snacks in opkomst
Een vegetarische hamburger is wel ingeburgerd, maar andere alternatieven voor vlees hebben nog wat tijd nodig. Inmiddels begint naast de vegetarische hamburger ook de vegetarische frikandel aan populariteit te winnen. De groep flexitariers groeit, maar de vraag naar vega(n) is relatief nog klein. Een snack is en blijft een verwenmoment en moet daarom vooral lekker zijn. De vleesalternatieven moeten ook lekker gevonden worden en daar zit nog wel ontwikkeling in.
Veel fabrikanten brengen op het gebied van vegetarisch de grote traditionele snacks in de markt, maar dan zonder vlees. Het gaat dan om broertjes en zusjes van de klassiekers, bijvoorbeeld de vegetarische kroket. Ook zie je steeds meer vegetarische loempia’s en bamischijven. De verwachting is dat leveranciers in toenemende mate gaan innoveren met unieke concepten en smaken. Hoewel de vraag naar zowel vega als vegan snacks hard zal groeien, is de vraag naar vegetarische snacks op dit moment veel groter dan de vraag naar veganistische producten. De doelgroep veganisten in Nederland is slechts 1 procent. Tot op heden gaat het ontwikkelen van veganistische snacks af en toe nog te vaak ten koste van de smaak.

Vega(n)-kipsnacks
Vega(n) kipsnacks, zoals nuggets en schnitzels, maken dit jaar hun opwachting. De overstap van kip naar een vegetarisch alternatief is ook de kleinste stap. Mensen die bewuster/gezonder willen eten, gaan vaker eerst minder varkensvlees eten en maken vervolgens de overstap van rundvlees de overstap naar kip. Een nog gezondere keuze is daarna vegetarisch. De overstap van kip naar vegetarisch is ook klein, omdat kip qua smaak het meest neutrale vlees is. Daarnaast kun je met vleesvervangers heel dicht bij de structuur, kleur en smaak van kip komen.
3 - Vega(n) thuisbezorgd
Door de coronacrisis wordt er massaal thuisbezorgd. Ook bij de thuisbezorgmaaltijden kiest een grotere groep mensen voor vega(n). Een vega(n) hamburger is al op veel plekken te verkrijgen. Door te variëren met ingrediënten en soort broodje kun je blijven vernieuwen. Denk ook eens aan een lekkere nachoschotel of vegetarische pasta bolognese met vegetarisch gehakt. Door corona maken mensen vaak een bewustere en gezondere keuze. Daardoor zal men straks als de horeca weer opengaat wellicht ook vaker kiezen voor een vega(n) maaltijd.
4 - ‘Veganizen’ van bestaande gerechten
Veel chefs kiezen ervoor om bestaande gerechten vegan te maken en de vegetarische stap over te slaan. Daardoor is het gerecht voor een bredere doelgroep geschikt, omdat het geen allergenen zoals melk en ei bevat. Plantaardige producten hoeven niet meer op vlees te lijken, maar ze moeten wel een lekkere bite hebben en makkelijk toe te voegen zijn aan gerechten. Bij het ‘veganizen’ van bestaande gerechten zoals pasta’s, noodles, salades en wraps, wordt bijvoorbeeld de kip of het gehakt vervangen door een plantaardig alternatief. Ook vegan rendang is steeds vaker op de menukaart te vinden, terwijl dit gerecht natuurlijk origineel van rundvlees wordt gemaakt.
De leveranciers merken op dat chefs twee behoeftes hebben. Aan de ene kant zijn ze op zoek naar een basisproduct, dat hen de vrijheid geeft om er zelf nog hun eigen smaak en draai aan te geven. Aan de andere kant zijn er chefs die behoefte hebben aan convenienceoplossingen om snel gevarieerde vega(n) gerechten te kunnen bereiden.
5 - Plantaardige eiwitten
Vooral bij de jonge generatie is sporten onderdeel van hun lifestyle. Voeding rondom sporten krijgt daardoor meer aandacht. Het effect van plantaardige eiwit op de (sport)prestaties komt ook vaker terug in wetenschappelijke onderzoek. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de populaire documentaire Game Changers waarin olympische topsporters volledig vegan eten. Daarbij letten de sporters niet alleen op de hoeveelheid eiwit die ze innemen, maar ook op de samenstelling, want dat heeft effect op hoe het lichaam eiwit opneemt.
Het plantaardige Pulled Oats bijvoorbeeld bevat door de samenstelling van haver, bonen en erwten alle negen essentiële aminozuren, die ervoor zorgen dat het eiwit optimaal wordt opgenomen in het lichaam.

Vegan nog niet altijd voorwaarde
Niet alleen de vraag naar vegetarisch en veganistisch zal toenemen, ook de kwaliteit neemt een vlucht. Vanuit nieuwe grondstoffen zullen er nog betere producten worden ontwikkeld. Vegan is nog niet altijd een voorwaarde. De groep veganisten is nog een kleine groep in verhouding tot vegetariërs en flexitariërs. Het is mooi meegenomen als een vegetarisch product ook vegan is, maar dit is voor veel mensen die vlees minderen voorlopig nog geen vereiste.