Inspiratie: 26 borrelplanken op een rij

Zo fijn is het, samen borrelen op het terras of binnen. En daar hoort wat lekkers bij. ‘Leuke borrelplanken gezocht!’ was onze oproep dan ook op social media. De mailbox stroomde vol. Dit is een selectie van alle inzendingen. Van traditioneel tot vegan, van regionaal tot internationaal. Laat je inspireren.
Delen:
De Noorman - Lauwersoog

Dukdalf – Kerkdriel

Borrelplanken

De Suprise Dukdalf (€12,50 p.p.) is razend populair bij restaurant Dukdalf in Kerkdriel. Deze borrelplank in de vorm van een Dukdalf – een in het vaarwater staande zware paal –  liet eigenaar Jeroen van Doorn speciaal maken. ‘De plank wordt gevuld met gerechten die we op meerdere manieren kunnen inzetten. Ik ben een voorstander van kruisbestuiving. Zo hebben we zalm als hoofdgerecht, op de borrelplank en op brood… die zalm moet je toch snijden. Dat scheelt tijd en geld. We zorgen dat de plank altijd wordt gevuld met gerechten met een verschillend mondgevoel: van een bite, tot iets zachts.’ De eigen Dukdalf bol ligt er standaard op. ‘Die is met kruidenboter uit eigen kruidentuin, gegratineerd met Drielse oude kaas.’


Sukerieje – Dalfsen

Borrelplanken

De Sukerieje borrelplank (30 euro) bevat kip van de Big Green Egg, eiersalade, charcuterie met tafelzuur, kazen, bittergarnituur, brood met dips, zalm, gerookte amandelen en Bella di Cerignola olijven.


Vegan Junk Food Bar – Amsterdam

borrelplanken

De VJFB Sumo Platter (€18,95) is een verzameling van alle fingerfood items die VJFB op de kaart heeft staan. De Sumo Platter wordt geserveerd met mosterd saus, VJFB-saus en Vegan Junkstar sauzen. De verschillende bites op de platter bestaan uit vegan bitterballen, zowel klassiek als de ‘mac & cheese’ variant, gefrituurde vega garnalen en inktvisringen en ‘No wings strips’, oftewel veganistische ‘kippenvleugeltjes’.


De Pastazaak – Apeldoorn

In Apeldoorn staan zowel antipasti als borrelplanken op het menu variërend in prijs van 13,50 voor 2 tot 3 personen tot 27,50 voor vier tot vijf personen.


Hy Sixty Seven Winetruck

Borrelplanken

De wijnbar op wielen van Istry Littink heeft meerdere borrelplanken.


De Veldkeuken – Bunnik

borrelplan

‘Bij ons op het terras hebben we een plankje met allerlei lekkers van het landgoed: 100% biologisch, vegetarisch (zelfs glutenvrij en/of vegan mogelijk) en uiteraard van a tot z zelf gemaakt. Het is een regelrechte hit.  Onderdeel van de plank: gazpacho, huisgerookte amandeltjes, crostini met vegan bieten aioli, humus, blokjes Remekerkaas, falafelballetjes met dragon-mayonaise, groentepickles en brood uit eigen bakkerij (dit alles wisselt ook een beetje met de oogst uit de tuin).


Pelle’s Eten en Drinken – Deurningen

borrelplanken

De Pelle’s Plank. ‘Een mix van onze borrelkaart: zowel warme als koude Deurningse hapjes.’


Groot Speijck – Oisterwijk

Borrelplanken
‘Wij serveren eigenlijk geen enorm fancy borrelplank, maar wel ambachtelijke draadjesvlees bitterballen in een verrassend jasje,’ zo begint Mark de Bie van Groot Speijck zijn reactie op onze oproep. Dagzaak Groot Speijck zit naast een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in de Oisterwijkse bossen. Dat verrassende jasje is een eierdoosje met daarin 8 bitterballen met twee sausjes voor €7,50. ‘Altijd goed voor blije gezichten; gasten ervaren het als een cadeautje. Erg fotogeniek, dus we staan er vaak mee op Insta.’ Elk eierdoosje dat naar tafel gaat is nieuw en net zo duur als de twee sauscupjes die De Bie voorheen serveerde. ‘De bitterballen blijven ook goed warm in het doosje. Als mensen er 12 bestellen (€10,50), gaan ze op een schaaltje.’


Aan de Gracht – Sneek

Borrelplanken

‘Wij hebben een fantastische betaalbare borrel plank die niet misstaat bij welke gelegenheid dan ook. (15 euro voor twee personen),’ zegt Joris Hagting van Restaurant Aan de Gracht in Sneek.


De Zeeuwse Kust- Nieuwvliet

Borrelplanken

Restaurant De Zeeuwse Kust in Nieuwvliet greep de lockdown aan voor een nieuwe invulling van de borrelplank (€21,50). Ondernemer Peter Fremouw kiest nu voor louter Zeeuwse producten en vermeldt dit duidelijk op de menukaart zodat gasten kunnen lezen waar alles vandaan komt. Op deze plank vindt de gast de volgende kroketten: garnalen, rode curry kip, kreeft en Zeeuws spek. Ze worden door lokale ondernemers gemaakt (Ambachterie en Versprille  Croquette) en Fremouw heeft hen geholpen met de receptuur. ‘Ze zijn zeker weten goed gevuld,’ lacht hij. De spiesjes zijn gemarineerde kiphaasjes van een biologische boer uit de streek. De broodjes zijn van Pain de Mer en de pesto wordt gemaakt met basilicum en rucola uit de eigen tuin. ‘Geserveerd met onze eigen Zeeuws Vlaamse Wijn.’


SmaakPark – Ede

Borrelplanken

Bij SmaakPark in Ede is het gefermenteerd wat de klok slaat. Niet zo gek met Christian Weij als drijvende kracht achter het bedrijf: hij werd bekend als fermentatie-expert met boeken als Verrot Lekker en Verrot Gezond. Op de robuust houten borrelplank (€19,50) die chefs Louis Panken en Mick Denneman samenstelden liggen verrassende hapjes als gefermenteerde groenten, beschimmelde nootjes, kimchi-appelstroop, sriracha, vegan koji paté (koji is een schimmel, de basis van onder meer sojasaus en miso) en naanbrood met oesterzwamshoarma. Daarnaast ook meer bekende plank-hapjes als kazen (Montbeliarde, Saanen, Colosso) en vleeswaren (venkelworst, lomo, pancetta en coppa). Alles wat erop ligt is biologisch, zoveel mogelijk wordt zelf gemaakt of komt van leveranciers uit de directe omgeving.


Café Blek – Amsterdam

borrelplanken

Café Blek is geen onbekende in Misset Horeca, als jarenlange deelnemer aan de Café Top 100, met als hoogste notering een 19e plek in 2019. Een klassiek bruin stadscafé, en daar is de borrelplank ook naar: geen fratsen of verrassingen maar gewoon goed uitgevoerde klassiekers. Op de plank – letterlijk een grote houten plank – nacho’s met salsa en jalapeñopepers uit de oven, oude kaas, grillworst met cheddar, 4 bitterballen, 4 kaasstengels, versgebakken brood met aïoli en tapenade, Amsterdams zuur en olijven. Staat voor €32,50 op de kaart. ‘Hij verkoopt zichzelf’, zegt Sjoerd Blekman, samen met partner Emilie eigenaar van Café Blek. ‘Als mensen ‘m langs zien komen, willen zij er ook één. Dan verkopen we er zo 10 op een middag.’


Holt – Nijmegen

Borrelplanken

Gasten zijn allemaal anders en hebben allemaal andere voorkeuren, en daarom introduceerde mede-eigenaar Freek Bruijstens de borrelplank op maat. Op de menukaart staan de ruim 30 beschikbare hapjes voor de borrelplank los vermeld zodat iedere tafel zelf de ideale plank kan samenstellen. Ook zijn vooraf samengestelde planken beschikbaar, in de varianten kaas, vlees of vega. Een basisplank met scrocchiarella, brood, muhammara, tapenade en hummus is er voor €5,50. De Holt Platter Groot (op de foto, €26) is de grootste en meest populaire. ‘We willen in de toekomst ook zelf worsten gaan maken’, zegt Bruijstens. Fun fact: de planken zijn door Stadsboom gemaakt van gekapte Nijmeegse bomen. Holt opende in de zomer van 2020 als all-day concept.


Borrelbar Florijn – Rotterdam

Borrelplanken

De naam zegt het al: bij Borrelbar Florijn draait alles om borrelen. ‘We hebben wel een eenvoudige lunch- en dinerkaart, maar we mikken op de borrelaar’, zegt eigenaar Joris van Dongen. En hij gaat ervanuit dat gasten het diner kunnen overslaan na een borrelplank. Op die (bijna een meter lange) plank ligt brood, tapenades, kaas, olijven en parmaham, aangevuld met een scala aan warme hapjes: frites, bittergarnituur, gefrituurde inktvis, gebakken garnalen, kippenpootjes en pulled pork. Desgewenst is het vlees te vervangen door vega Bieterballen of Risottini’s. Florijn biedt drie maten: Brons (€25), Zilver (€35) en Goud (€47,50). Wat erop ligt is hetzelfde, alleen de hoeveelheden zijn anders. Om het buitenborrelgevoel compleet te maken, staat op het terras een pooltafel.


Restaurant op de Brink – Elspeet

borrelplanken

Ingezonden door eigenaar Danny Jansen.


Crematorium Zoomstede – Roosendaal

‘We werden enorm getriggerd door de oproep van Misset Horeca naar een originele borrelplank. Misschien had u hem niet vanuit deze hoek verwacht maar met enige trots willen wij graag onze borrelplank ‘Streekgenoten’ tonen (14,50 pp inclusief onbeperkt drank), zegt Luke Rommens. Hij werkt als horeca manager bij Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. ‘Tegenwoordig is er in de horeca na afloop van een uitvaart namelijk véél meer mogelijk dan alleen het befaamde plakje cake met een kopje koffie.’


Adbij Rolduc – Kerkrade

BorrelplankenAbdij Rolduc serveert momenteel vier borrelplanken maar omdat ze zo goed verkopen wil Hans Donkers het aantal uitbreiden. Nu op de kaart staan De Limburgse Planck (foto), een variant met kaas, een met brood en de Hollandse Bitter Planck. ‘Daar komt wellicht een seizoensplank bij een bittergarnituur de luxe.’ Van de Limburgse Planck (€15,50) had Donkers niet verwacht dat hij zo goed zou lopen. ‘Eigenlijk is het aanbod een beetje ouderwets. Met een gevuld eitje, gerookte forel, tafelzuren, bloedworst, metworst, Livarham en hoofdkaas. Simpele dingen maar wel vooral huisgemaakt. Blijkbaar trekt het mensen wel heel erg. Er zit een brouwerij vlak achter ons en een plank in combinatie met vier proefglaasjes bier is ontzettend populair.’


Fiorini – Maarssen

Borrelplanken

Bij Fiorini in Maarssen is het team dol op borrelplanken. ‘Leuk om je creativiteit eraan te geven. Wij hebben twee verschillende, eentje voor één persoon en de andere voor twee personen. Onze gasten reageren altijd mega enthousiast vooral omdat ze altijd divers zijn met een Italiaans tint.’


De Noorman – Lauwersoog

Borrelplanken

Waddenpaviljoen de Voormalige Noorman serveert haar gasten een Juttersplank (€12.50 p.p). Hierop vers vis en ander lekkers uit de regio. Kirsten Bos Veneman: ‘Wij werken met dagverse vis dus onze plank heeft geen vaste inhoud. Wat mensen krijgen vertellen we aan tafel. Ze kijken bij ons uit over het wad, zien de vissers en eten de vis terwijl zij nieuwe vangen. Als er kokkels opgeharkt zijn, serveren we die. Anders niet. Ik haal ze niet uit Frankrijk of zo. De plank bevat daarnaast brood met dipjes uit eigen keuken. Gasten kunnen het aanvullen met bijvoorbeeld garnalenkroketjes.’ Maar niet iedereen is liefhebber van verse vis, zo blijkt. ‘Er is ook veel vraag naar nacho’s dus die gaan we ook weer voeren.’


Borreltijd Wijn & Spijs – Hillegom

Borrelplanken

‘Wij hebben vier maten borrelplanken: S, M, L (foto) en XL. Ze liggen vol met koude gerechtjes. Warme kunnen gasten er apart bij bestellen als ze dat wensen. Ze kunnen echt bij de borrel, maar een XL plank wordt ook wel als maaltijd besteld. Er liggen kaasjes op, charcuterie, broodjes, en spreadjes uit onze eigen keuken, bijvoorbeeld humus. We vragen naar voorkeuren van gasten en passen de inhoud daar op aan. De prijs voor een S-je is €17,50 en per maat komt er €7,50 bij.’ Borreltijd is vorig jaar juni pas geopend dus echt een duidelijke favoriet van gasten kan ondernemer Naomi Savelsbergh nog niet opgeven. We hebben vier mooie maanden gehad en sinds de heropening in april gaat het ook goed.’


Restaurant ‘t Oliegeultje – Burgh-Haamstede

Borrelplanken

De borrelplan van restaurant ’t Oliegeultje in Burg-Haamstede, ingezonden door Sharon van den Doel.


Eetcafé ’t Stads-Bastéon – Doetinchem

Borrelplanken

‘Eten delen, samen proeven. Sinds de heropening merken we dat gasten er enorme behoefte aan hebben. En zeker toen we nog maar tot 20.00 uur open mochten zijn, werden de planken heel veel besteld. Onze Bastéon plank (€17,50) wordt het meest gevraagd; het is eigenlijk een kleine proeverij van echte eetcafé gerechtjes’, zegt ondernemer Tom Wonnink. ‘Niet te exclusief en in een combinatie van warm en koud. Spareribs, parmaham, tapenades uit eigen keuken, La Trappe bitterballen. Bij mijn andere zaak, Merleyn, is het echt een café plank met wat meer frituur, meer sauzen, iets mannelijker.’


Brasserie de Olmen – Serooskerke

Deze uitgebreide borrelplank voor twee personen staat op het menu bij Brasserie de Olmen voor 28 euro.


De Mallemok – Sloten

Borrelplanken

Mallemok bevindt zich in het pittoreske vestingstadje Sloten. Mooie stukken vlees, verse vis en zelfs allerlei groenten bereiden ze er op het open vuur van de houtskoolgrill. Soms ligt het vlees bijna een dag lang (21 uur) op de Amerikaanse Meadow Creek Tube Smoker. Samen met een pekelbad zorgt dat voor boterzacht vlees dat zó van het bot valt. In de eigen rokerij gebruiken ze beuken- en eikenhout om de mooiste stukken zalm en de lekkerste kip te roken.


De Tump eetcafé feesttapperij – Heythuysen

borrelplanken

De Tump heeft haar planken laten graveren door Personal Surprise uit Venray.


Onder de Pannen – Terschelling

Onder de pannen

Op de plank van Onder de Pannen radijsjes uit eigen moestuin, Serrano ham, spianata romana, Terschellinger bieslookkaas, Terschellinger ‘reade jutter’ kaas, Terschellinger fenegriek, gamba’s in knoflookolie met toast, geitenkaaskroketjes, krokante garnalen, olijven, Terschellinger ‘verloren whiskey’ worst, zoete aardappelchips, portobello met aardappel salade & basilicum vinaigrette, klein pannetje mosselen met blauwe kaassaus, knoflook en ui. Normaal zijn de planken gemaakt op het eiland, door het bedrijf ‘island woods’. Maar deze is iets groter en dan past het er niet op,’ lacht Sanne Tjepkema-Toet.