Eindelijk weer live ontmoeten, proeven en ervaren op Gastvrij Rotterdam 2021

Eindelijk weer live ontmoeten, proeven en ervaren op Gastvrij Rotterdam 2021

Gastvrij Rotterdam beleeft op 20, 21 en 22 september de achtste editie. Managing Director Robert Melaard is blij dat Gastvrij Rotterdam veilig, verantwoord en gastvrij doorgang kan vinden. 'We hebben hier enorm naar uitgekeken. Exposanten en beursbezoekers kunnen elkaar eindelijk weer echt ontmoeten en nieuwe dingen ontdekken tijdens een live evenement'.

Honderden exposanten staan in september dan ook klaar om duizenden horecaondernemers en -managers op hun stand te verwelkomen. Eindelijk, want de editie van 2020 kon vanwege de verspreiding van het coronavirus en bijbehorende maatregelen niet worden georganiseerd.

Melaard: ‘Die beslissing heb ik in mei 2020 met pijn in mijn hart moeten nemen. Op 1 maart 2020 waren vier van de vijf beurshallen al volledig volgeboekt. De recordaantallen van Gastvrij Rotterdam 2019, met ruim 500 exposanten en meer dan 16.000 vakbezoekers, zouden zeer waarschijnlijk ook in 2020 weer gebroken worden. Maar de gezondheid en veiligheid van onze partners, exposanten en bezoekers staan uiteraard voorop.’

Doorstroomlocatie

Gastvrij Rotterdam 2021

Vakbeurzen vallen voor de overheid onder de 'doorstroomlocaties', waarbij per 5 m2 1 persoon mag worden toegelaten. Met de totale beursoppervlakte van vier beurshallen kunnen er op een veilige en verantwoorde manier per dag ruim 5000 vakbezoekers en exposanten op de beursvloer worden ontvangen.

Voordat mensen Rotterdam Ahoy binnenkomen, zal gecheckt worden of men volledig gevaccineerd is of een actuele negatieve test kan laten zien. Zonder één van beide bewijzen wordt geen toegang verleend. ‘Uiteraard worden tijdens de beursdagen alle dan geldende richtlijnen van het RIVM verder gewoon opgevolgd.

Ambitieuze horecaprofessionals

De beurs richt zich op ambitieuze horecaprofessionals uit het midden- en hoog segment. Rotterdam Ahoy is drie dagen lang het epicentrum van de Nederlandse horeca en biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen. De bezoekers kunnen genieten van het aanbod van exposanten, diverse workshops, demonstraties, masterclasses, wedstrijden en proeverijen met sterrenchefs, Meesterkoks en topgastronomen. Ook dit jaar zijn vertrouwde themapaviljoens als het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen en het Wine & Fine Food Paviljoen onderdeel van de vakbeurs. Ook zijn het Cocktails & Beans Paviljoen, Het Horeca Netwerk Meet-up Paviljoen en het Vegan Taste Lab weer van de partij.

Foto © Charles Batenburg

Melaard: ‘We bieden een compleet aanbod aan food en non-food exposanten, maar voor ons blijft de kwaliteit van de bezoekers het belangrijkst. We richten ons op horecaprofessionals, ondernemers, managers, maar ook de toekomstige ondernemers en managers. In het programma is dan ook veel aandacht voor talenten en talentontwikkeling.'

Themapaviljoens en -pleinen

Tijdens Gastvrij Rotterdam 2019 is met succes een tweetal nieuwe paviljoens geïntroduceerd op de beursvloer, die ook dit jaar terugkomen: het Vegan Taste Lab en het Cocktails & Beans paviljoen.

Vegan Taste Lab

Het Vegan Taste Lab biedt leveranciers en fabrikanten van plantaardig en verantwoord geproduceerde producten een podium om het bijzondere karakter van hun producten onder de aandacht van de bezoekers te brengen. Dit wordt ondersteund door diverse proeverijen.

Met concrete veganistische foodserviceproducten laten de exposanten van het Vegan Taste Lab zien wat er allemaal mogelijk is. Voor de realisatie van het Vegan Taste Lab werkt Gastvrij Rotterdam nauw samen met ProVeg International, GreenPro International en Green Leisure Group. In het naastgelegen duurzaamheidspaviljoen: ‘ Dit Smaakt naar Meer!’ worden lezingen en workshops gegeven die ook bij dit onderwerp aansluiten.

Dit Smaakt naar Meer!

Na het succes van voorgaande jaren maakt ook het Dit Smaakt naar Meer! Paviljoen (DSNM! Paviljoen) onderdeel uit van de beurs. Duurzame inspiratie staat hier centraal. In deze 8e jaargang staan exposanten, sprekers en enthousiaste chefs klaar om van het paviljoen een duurzaam succes te maken. Alle beursdagen vinden er in de keuken van het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen inspirerende, culinaire sessies plaats.

Uitreiking Gaia Green Awards

De winnaars van de Gaia Green Awards worden op dinsdag 21 september, tijdens de tweede beursdag van Gastvrij Rotterdam, bekendgemaakt op het DSNM! Paviljoen.

De drie finalisten per categorie zijn: strandpaviljoens: The Shore in Scheveningen, Beach Inn IJmuiden, The Spot in Zandvoort; hotels: Stayokay op Terschelling, Suite Hotel Pincoffs in Rotterdam, Van Rossum & Stadshotel in Woerden en restaurants: Café de Ceuvel in Amsterdam, Villa Ockenburgh in Den Haag en Paviljoen Pampus in Muiden.

Plasticvrij Award

Naast de vijf bestaande awards wordt in 2021 een nieuwe award toegevoegd: de Plasticvrij Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de horecalocatie die de meeste stappen heeft gezet in het plasticvrij krijgen van de horecalocatie.

Hierbij wordt onder andere gekeken naar de inspanningen die de horecalocatie heeft verricht in het voorkomen van het gebruik van plastic productverpakkingen, zowel bij leveringen van leveranciers als het uitbannen van Single-Use plastics.

Cocktails & Beans paviljoen

Het Cocktails & Beans paviljoen is een collectief platform voor bartenders en barista’s die hun passie, kennis en ervaring willen delen en daarvan willen leren. Het Cocktails & Beans paviljoen is gerealiseerd door initiatiefnemers Ian Bartos en Jorgos Stein van Barsupport en kent een uitgebreide programmering met o.a. gast barista’s & bartenders die serveren, jammen en spreken.

Wine & Fine Food Paviljoen

In de sfeervolle ambiance van Wine & Fine Food kunnen bijzondere wijnen & delicatessen worden geproefd en worden perfecte wijn-spijscombinaties gepresenteerd. Topgastronomen en wijnprofessionals geven hier masterclasses en proeverijen in het Wijntheater en op de beursvloer staan tal van delicatessen en fine food producten centraal en is een keur aan gerenommeerde wijnhuizen te vinden.

NK Blindproeven van wijn

WTOL Academy organiseert tijdens Gastvrij Rotterdam 2021 de eerste editie van het NK Blindproeven van wijn op individueel niveau. Van maandag 20 september tot en met woensdag 22 september 2021 vindt op de horecavakbeurs de start van het NK Blindproeven plaats met de eerste drie voorrondes. De wedstrijd staat geheel in het teken van wijnprofessionals uit de horeca, wijnliefhebbers en het vergroten van de wijnkennis in Nederland. De halve finale zal plaatsvinden in januari 2022 en de finale in februari.

Formule & Franchise Plein

Tijdens de drie beursdagen zullen op het Formule & Franchise Plein franchisegevers zoals Food Franchise Company (Kwalitaria), FHC Formulebeheer (Family) en O’Tacos en potentiële franchisenemers samengebracht worden door aanbieders van food- en horecaconcepten en -formules.

Op het plein zal ieder deelnemend bedrijf een eigen stand beheren waarin het de ruimte heeft om zichzelf te presenteren. Naast alle stands is er op het plein ook een ruimte ingericht waar deelnemers met hun (potentiële) relaties kunnen netwerken en hun formules verder kunnen toelichten.

Melaard: ‘Franchisegevers zijn veelal voortdurend op zoek naar nieuwe ondernemers en willen zich op zoveel mogelijk relevante podia profileren. Bestaande franchisebeurzen richten zich op meerdere segmenten en het Formule & Franchise Plein is puur gericht op concepten uit de horeca.

Daarnaast is de verwachting dat door de ontwikkelingen rondom de corona-crisis er de komende periode meer horecapanden op de markt zullen komen die mogelijk ook zeer geschikt zullen zijn voor formules en franchiseketens.’

De Startersstraat

In de Startersstraat is ruimte voor start-ups en scale-ups. Het paviljoen biedt start-ups, scale-ups en andere aanbieders van leuke, relevante en innovatieve producten voor de horeca de kans zich te presenteren.

Wedstrijd Arena

In de Wedstrijd Arena, die gehost wordt door Euro-Toques Nederland, is afgelopen editie onder andere gestreden om Het Glazen Kalf, de Young Chef Awards, Koken met Wild en als kers op de taart, de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or.

Bocuse d’Or

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en SVH Meesterkok. Soenil Bahadoer

De Nederlandse finale van de Bocuse d’Or vindt dit jaar ook weer plaats op Gastvrij Rotterdam. Deze Olympische Spelen voor ambitieuze koks worden gehouden op 20 september. Dit jaar zijn er geen voorronden.

De winnaar gaat volgend jaar naar de Europese finale en krijgt op de weg daarnaartoe alle ondersteuning van Bocuse d’Or Nederland. De wereldfinale wordt in 2023 in Lyon gehouden.

De bekendmaking van de winnaar Bocuse d’Or Nederland wordt rond 17.00 uur verwacht.

Het Glazen Kalf

De wedstrijd Het Glazen Kalf is een jaarlijkse wedstrijd voor culinaire professionals van VanDrie Group. Jonge kooktalenten krijgen de opdracht om met de ingrediënten uit een mystery box in anderhalf uur één hoofdgerecht te maken in viervoud.

De jury bestaat uit Patricia van Krieken, Edgar Buhrs, David Bakker met als juryvoorzitter Huub Oudshoorn. De winnaar wordt rond 13.00 uur bekendgemaakt.

Young Chef Award

Euro-Toques is ook dit jaar weer prominent aanwezig op Gastvrij Rotterdam. Op alle beursdagen zijn er wedstrijden en demonstraties. Woensdag 23 september strijden vijf koks onder de 25 jaar om de Young Chef Award 2021. Zij krijgen de opdracht om vanuit een blackbox een driegangenmenu te maken. Voor aanvang van de wedstrijd mogen ze korte tijd de producten bestuderen. Rond 17.00 uur is de bekendmaking van de winnaar van de Euro-Toques Young Chef Award 2021.

Network Event

Het Gastvrij Rotterdam Network Event @ Rotterdam Foodsquare / Witte de With vindt na haar succes van afgelopen editie dit jaar voor de derde keer plaats. Iedereen die na de beurs verder wil netwerken, kan op dinsdag 21 september terecht in het Witte de Withkwartier. De badge van de beurs biedt gratis toegang tot dit event.

Melaard heeft er zin in. ‘We zijn er helemaal klaar voor en kunnen niet wachten om onze deuren te openen. Elke beursdag is er zoveel te beleven dat bezoekers naar huis zullen gaan met nieuwe ideeën en inspiratie voor hun bedrijfsvoering.’

Toegang

Gastvrij Rotterdam vindt plaats van 20 t/m 22 september 2021 in Rotterdam Ahoy. De beurs is geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur. De beurs is uitsluitend toegankelijk vanaf 18 jaar oud.
Rotterdam Ahoy volgt alle ontwikkelingen rond het coronavirus op de voet en onderhoudt contact met verantwoordelijke autoriteiten. Ahoy stemt de werkwijze continu af op de actuele situatie en houdt zich aan de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Marjon Prummel

Marjon Prummel

Hoofdredacteur Misset Horeca