Sterrenchefs Gramaglia en Derflingher brengen ode aan het Italiaanse product

De Italiaanse sterrenchefs Paolo Gramaglia en Enrico Derflingher waren de hoofdrolspelers tijdens ‘Een masterclass met Sterren’, georganiseerd door de Italiaanse Kamers van Koophandel voor Nederland in samenwerking met Euro-Toques en FIC Nederland bij Restaurant La Dolce Vita in Eindhoven.
Enrico Derflingher en Paolo Gramaglia.

De masterclass werd georganiseerd in het kader van het project ‘The Extraordinary Italian Taste’ en is bedoeld om de authentieke Italiaanse gerechten te promoten en te verbeteren.

Paolo Gramaglia, geboren in Napels en sinds 2006 chef-kok van het restaurant President in Pompeii behaalde in 2015 een Michelin-ster. In zijn keuken staat de gastronomische cultuur van de Zuid-Italiaanse regio Campanië centraal.

Gramaglia brengt deze bijzondere cultuur ook naar het buitenland: van Pechino tot Shanghai, van Hong Kong tot Shenzhen, van Abu Dhabi tot New York. Hij heeft maar één doel: de ‘made in Italy’ brengen, door middel van een bewuste en vernieuwende keuken.

Klassiek Napolitaans

Chef Gramaglia vermaakte de genodigden, waaronder veel (Italiaanse) koks, met zijn visie over de Italiaanse manier van koken en het belang van het gebruik van originele producten. De recepten en ingrediënten van klassieke Napolitaanse gerechten en zijn eigen exclusieve gerechten die alom erkend zijn stonden centraal. De gasten konden genieten van een lunch van authentieke en traditionele Italiaanse gerechten, geïnspireerd door de gewassen en producten van het gebied.

Enrico Derflingher

De tweede eregast was chef Enrico Derflingher, President van Euro Toque Europe en één van de grootste Italiaanse chef-koks in de wereld. Hij deelde zijn internationale ervaring als ambassadeur van de Italiaanse gastronomie met de koks in de zaal en bereidde twee van zijn signature-gerechten.

Op 26-jarige leeftijd werd hij de persoonlijke chef van de Engelse koninklijke familie. In 1991 vliegt hij naar de VS om chef-kok te worden in het Witte Huis.

Enkele jaren later opent hij Restaurant La Terrazza in Hotel Eden in Rome, waar hij negen jaar blijft en een Michelinster haalt. Daarna vertrekt hij naar het Palace Hotel in St. Moritz. Hij verblijft acht jaar in Japan waar hij meer dan 30 Italiaanse restaurant heeft geopend. In 2008 werd hij uitgeroepen tot de “Beste chef-kok ter wereld”.

In 2012 werd hij verkozen tot voorzitter van Euro-Toques Italië. In 2014 heeft hij werd benoemd tot president Napolitano Commendatore della Repubblica Italiana en ambassadeur van Italiaans eten. In 2015 heeft hij werd verkozen tot voorzitter van Euro-Toques International.

Italiaanse topproducten

De chefs bereidden de lunch met originele Italiaanse topproducten. Paccheri, carnaroli-rijst, Siciliaanse garnalen, citroenen van Sorrento, kappertjes van Pantelleria, bottarega, extra vergine olijfolie, Parmigiano Reggiano hebben allemaal hun eigen verhaal dat enthousiast verteld werd door de chefs.

De gerechten werden gecombineerd met Italiaanse wijnen gekozen door sommelier Dario Troc van Ristorante Schatull in Vaals.

Code van Eer

Euro-Toque kent een Code van Eer. De vereniging stelt zich ten doel de verscheidenheid van landelijke en regionale culinaire tradities te respecteren en te behouden. De leden staan voor de diversiteit van producten en de gevarieerdheid van smaken.

De producten die in de keuken van Euro-Toques Nederland worden gebruikt, zijn zoveel mogelijk natuurzuiver, traceerbaar en ambachtelijk geproduceerd en seizoensgebonden. Verder gebruiken restaurants die lid zijn van Euro-Toques in hun keuken zoveel mogelijk Nederlandse en streekgebonden producten.

Deze uitgangspunten worden omarmt door het nieuwste Euro-Toques -lid, de Italian Chamber of Commerce for Holland (CCIO). Deze Italiaanse Kamer van Koophandel wil de authentieke Italiaanse gerechten promoten.

Roberto Payer, President van de Italian Chamber of Commerce for Holland (CCIO), heet iedereen van harte welkom.
Ted Janssen, voorzitter Eurotoques Nederland en Roberto Payer, General Manager Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam en President van de Italian Chamber of Commerce for Holland (CCIO).
Schito artisjok, bottarga di muggine en ansjovis van chef Paolo Gramaglia. Wijn: Pinot grigio Dessimisvie di romans 2018.
De pacchero van chef Paolo Gramaglia. Paccheri trafilati al bronzo met venusschelpen, saus van broccolikiemen, rauwe garnalen en citroen. Wijn: Verdicchio di matelica Vertis2018.
Risotto Carnaroli Campo dell'Oste Regina Vittoria met rode Siciliaanse garnalen, Franciacirtawijn en tijm van chef Derflingher. Wijn: Bellavista grande cuvée brut Franciacorta.
Tarbotfilet met Sorrento citroen en Pantelleria kappertjes van chef Enrico Derflingher. Wijn: Vermentino di Gallura 'Spèra'2019.
Sfera di limone amalfitano in acqua di arance con frutti di bosco, een suikervrij desert van chef Paolo Gramaglia. Wijn: Passito Assulti 2016.
Nicoletta Brondi, General Secretary van de Italian Chamber of Commerce for Holland (CCIO), Paolo Gramaglia, Ted Janssen, Voorzitter Eurotoques Nederland, Jean Castadot, Co-Président Euro-Toques International en Enrico Derflingher.