Het jureren van de Terras Top 100: waar scoor je punten?

Het jureren van de Terras Top 100: waar scoor je punten?

De jury van de Terras Top 100 2024 gaat binnenkort weer op pad. Maar waar let de jury op, waar moet een goed terras aan voldoen en welke verwachtingen hebben ze van de horecamedewerkers? Misset Horeca openbaart het juryformulier.

Voor ieder terras dat meedoet aan de Terras Top 100 2023 geldt dat het door de vakjury wordt beoordeeld op het soort zaak waar de jury neerstrijkt.

Een terras van een pannenkoekenrestaurant met speelgelegenheid en de mogelijkheid tot QR-bestellen bekijkt de jury met een andere bril, dan een terras waar de champagne rijkelijk vloeit en de oesters niet zijn aan te slepen. Ondanks dat dit twee totaal verschillende terrassen zijn, kunnen ze allebei fantastisch scoren.

Beoordeling algemeen

Waar het immers om draait, is hoe professioneel een bedrijf binnen het concept is. Hoe vriendelijk zijn de medewerkers, ziet het terras er netjes en opgeruimd uit, hoe tevreden zijn de gasten over de bestellingen en de snelheid waarmee deze worden geserveerd?

Onafhankelijke beoordeling

De beoordeling van de Terras Top 100 verloopt volledig onafhankelijk. De jury kijkt dus niet naar je brouwer, of naar welk merk frisdrank je schenkt.

Wel kent het event zelf - de feestelijke uitreiking waar we de Top 100 bekend maken - sponsors. Dit zijn leveranciers uit de horeca die deze feestelijke dag mede mogelijk maken. Maar zij hebben geen enkele invloed op de beoordeling van de terrassen.

Waar de jury onder meer wel op let, is hoe dranken worden geserveerd, op de juiste manier en of dit met een glimlach gebeurt en of er bijverkoop plaatsvindt.

Drukte op het terras

Ook neemt de vakjury in het oordeel mee hoe druk een terras is en wat het tijdstip is van het bezoek. Wanneer je op een terras gaat zitten waar een wachtrij staat, dan word je er niet direct op afgerekend wanneer je net iets langer moet wachten op je bestelling, dan wanneer er maar twee tafels bezet zijn.

Ook is het logisch dat er meer persoonlijke aandacht is per tafel op een rustig terras, dan op een druk terras. Het gaat om het algemene beeld, waarbij wel aan de punten wordt voldaan uit het beoordelingsformulier. En ook op een terras waar bestellen middels QR-code centraal staat, kan een gast zich net zo welkom en gezien voelen als op een terras waar digitaal bestellen niet tot de mogelijkheden behoort.

Beoordelingsformulier

Het beoordelingsformulier bestaat uit meerdere thema's waarop de jury let. Bij sommige onderdelen kun je meerdere punten scoren. Als voorbeeld: de menukaart kan in goede staat en overzichtelijk zijn, maar wel plakkerig zijn omdat die niet goed is afgenomen.

Op dit onderdeel scoor je dan twee van de drie punten. Daarnaast zijn er onderdelen waarbij de jury om een eerste indruk wordt gevraagd. Deze eerste indruk geven we weer in smileys: een rode, oranje, groene én goud, wat staat voor slecht, matig, goed, en uitzonderlijk goed.

Ieder thema (exterieur, ontvangst, opnemen, bestellen, afruimen en afrekenen) wordt afgesloten met een toelichting, waarbij de jury uitgebreider aangeeft wat de ervaring was op dit onderdeel.

De vakjury

Een groep van ruim 30 onafhankelijke personen uit de branche, vormt de vakjury.  Alle leden hebben hun sporen verdiend in de horeca bijvoorbeeld als ondernemer, journalist of adviseur.

Onaangekondigd bezoek

Zodra de inschrijving voor de Terras Top 100 gesloten is, gaan de vakjury en de mystery visits bij goed weer op pad om alle ingeschreven terrassen te beoordelen. Dit is in beide gevallen een anoniem en onaangekondigd bezoek.

Een terrasbezoek is een momentopname, maar doordat de jury ook scherp in de gaten houdt hoe het er bij andere tafels aan toegaat, kan een goed algemeen beeld worden geschetst.

Reden om je in te schrijven

De reden om je in te schrijven voor de Terras Top 100 kan meerdere doelen hebben. Waaronder, kijken waar je staat als bedrijf. Want door je in te schrijven, ontvang je een mystery visit én een bezoek van de vakjury op twee verschillende momenten. Deze uitgebreide rapportages worden je ook toegestuurd na de uitreiking van de Terras Top 100. De genoemde feedback kan worden ingezet om je terras te verbeteren. De terrassen die een uitzonderlijk goede beoordeling krijgen, gaan door naar de top-50 en krijgen een tweede bezoek van de vakjury.

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de vakjury

Download

Daarnaast is meedoen een leuke motivatie voor het team. Samen ben je bezig met één gezamenlijk doel. Veel ondernemers trainen de medewerkers dan ook met hulp van de juryrapporten van voorgaande jaren. Wanneer je in de Top 100 terecht komt, kun je dit natuurlijk ter promotie uitdragen