Nieuwe opleidingen ROC Amsterdam spelen in op moderne horeca

Het ROC van Amsterdam start met Plant-based Chef, Culinary Professional en Guest Experience Manager drie eigentijdse opleidingen voor de nieuwe generatie koks en gastheren/-vrouwen.
Delen:

Het horecavak ontwikkelt zich voortdurend. Er is behoefte aan nieuwe opleidingen die aansluiting garanderen met de veranderende vraag van de branche en de maatschappij. De studierichtingen Plant-based Chef, Culinary Professional en Guest Experience Manager bij het ROC van Amsterdam zullen in het nieuwe schooljaar hier invulling aan geven.

Plant-based Chef; als de toekomst je lief is

Het ROC van Amsterdam start in september met de opleiding Plant-based Chef. De opleiding leidt tot een volwaardig koksdiploma voor de nieuwe generatie koks. Deze vega(n) koks zullen richting geven aan de toekomst van eten en drinken.

Minder of geen dierlijke eiwitten gebruiken als kok is zeker de toekomst. SVH Meester-kok Theo van Rensch is een van de voortrekkers van deze opleiding. Hij is een van de ‘Founding Fathers’ van de Dutch Cuisine en docent van de Sterklas.

‘De tijd is rijp voor een volwaardige plant-based-opleiding. Natuurlijk kan je vlees en vis weglaten, maar wanneer je de grote verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen als granen, fruit, groenten en peulvruchten vakkundig weet te benutten, ontstaat en smakelijk geheel, dat tevens verantwoord is.’

Bij de opleiding tot Plant-based Chef ligt de focus voornamelijk op het op een gezonde manier leren koken met onbewerkte voedingsmiddelen, waarbij dierlijke producten niet volledig in de ban worden gedaan. Als Plant-based chef leren de studenten de vegetarische en veganistische keuken kennen en gaan aan de slag volgens de vijf principes van de Dutch Cuisine, waarbij ongeveer 80% van de receptuur plantaardig is.

Er wordt minimaal gebruik gemaakt van dierlijke producten (max 20 procent) . Daarnaast zal het voor hen de voornaamste taak zijn om verantwoorde vegetarische, maar ook veganistische gerechten te ontwikkelen voor op de menukaart.

Culinary Professional; koken op hbo-niveau

Voor studenten die de koksopleiding op mbo-4 hebben afgerond was het tot voorkort niet mogelijk om door te studeren binnen het vakgebied op hbo-niveau. Op het gebied van koken is dit een lang gekoesterde wens van velen. De opleiding Culinairy Professional richt zich op de koks die meer willen en op hun vakgebied (verder) willen studeren op hbo-niveau.

Ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe technieken zijn belangrijke aandachtsgebieden tijdens deze Associale degree-opleiding (Ad). Een Ad is een tweejarige opleiding, gericht op de praktijk. De associate degree heeft, naast de bachelor en de master, een vaste plek in het hoger beroepsonderwijs.

Directie-voorzitter Elvire Biegel van het ROC van Amsterdam en Jessica van den Bosch, directeur van HBO Drechtsteden namen samen het initiatief voor deze opleiding.

‘Het was noodzakelijk dat deze opleiding werd opgezet, want een opleiding op hbo-niveau bestond in het Nederlandse onderwijssysteem niet. Er zijn veel getalenteerde koks die een uitstekende basis hebben om zich op hbo-niveau verder te ontwikkelen.’

De schooldagen van de Culinairy Professional zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen, vaak in een lab-achtige omgeving waar ook geëxperimenteerd kan worden. Zij gaan één dag per week naar school.

De studenten zijn vier dagen aan het werk in het bedrijfsleven. Op het bedrijf werken zij vervolgens aan opdrachten die in verband staan met de masterclasses. HBO Drechtsteden en ROC van Amsterdam en MBO College Centrum realiseren samen deze unieke opleiding.

Guest Exerience Manager; een missie

Ook de opleiding Gastheer/-vrouw was toe aan innovatie. Hospitality is overal het visitekaartje. De Guest Experience Manager zal het goed doen in de horeca, maar ook breed inzetbaar zijn in andere bedrijven.

Een perfecte ontvangst is voor horecabedrijven essentieel. Maar waar is een professionele klantbeleving niet belangrijk? De Guest Experience manager is degene in een bedrijf die zich op een professionele manier ontfermt over gasten. Hij of zij zorgt ervoor dat de bezoekers een prettige ervaring hebben in het bedrijf.

Peter Strijdonk, opleidingsmanager van het ROCvA: ‘De Guest Experience manager speelt een centrale rol in de horeca, maar ook daarbuiten. Deze opleiding is breed, onze studenten zijn specialisten die ingezet kunnen worden in de hotellerie, het restaurant maar net zo goed in de gezondheidszorg, of bij een tal van commerciële bedrijven en instellingen waar het een missie is de ervaringen van gasten om te zetten in een onvergetelijke beleving’.

De opleiding Guest Experience Manager is beschikbaar als voltijdopleiding (BOL). De studenten krijgen 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Zij ontwikkelen vaardigheden op het gebied van leidinggeven en klantbeleving bij bedrijven die zich bezighouden met gastvrijheid en service.