Robèr Willemsen: 'Heerlijk zo'n bakkie in de ochtendzon'

We krijgen steeds meer zonnige dagen. Een goede reden om er tussenuit te gaan en dat heerlijke bakkie in de ochtendzon bevalt me dan zó goed. De plek is mij eigenlijk om het even.

De ene keer vind ik het heerlijk om ’s ochtends over het water te staren en de andere keer kan ik intens genieten van het geluid van een stad die ontwaakt. Inmiddels heb ik daar nog een geluksmomentje aan toegevoegd, namelijk het uitgebreide assortiment waaruit ik kan kiezen.

Op menig menukaart vind je tegenwoordig een divers aanbod van koffie- en theesoorten, smoothies, ontbijtjes en nog zoveel meer. Heel eerlijk gezegd kies ik negen van de tien keer voor zwarte koffie, een Lungo of Americano, maar het is wel geweldig dat het assortiment steeds verder doorontwikkeld wordt en er meer keuzemogelijkheden komen voor de gast.

De verscheidenheid heeft op veel plekken het ochtendbezoek – een functioneel kopje koffie bij de ochtendkrant - veranderd in een ware beleving. In veel gevallen geeft dit ook een mooie boost aan de omzet. De ochtend wordt dus eens steeds belangrijker moment van de dag; een ideale kans om je als horecabedrijf te onderscheiden.

Een uitgebreider aanbod vraagt qua kennis en kunde natuurlijk ook weer iets van je medewerkers, maar zo kun je ze juist uitdagen. De afgelopen jaren is er weer een ambitie bijgekomen; koffie en thee vieren hoogtijdagen. Waar dat vroeger nog weggelegd was voor de echte speciaalzaken, wordt die ambitie nu steeds breder gedeeld in de branche. Ook bij Misset Horeca krijgen koffie en thee extra aandacht.

Trainingsmogelijkheden zijn er volop en ook vanuit leveranciers wordt er veel aangeboden om medewerkers wegwijs te maken op dit specifieke gebied. Ik moedig ondernemers aan ontwikkelingen te omarmen en deze met je medewerkers op te pakken. Verbreding biedt kansen, maar blijf wel rekenen en durf te vragen wat nodig is.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar kwaliteit kost geld en dat geldt dus ook voor al het moois wat jullie bieden. Investeer in je mensen én je product. Het maakt ons prachtige vak nog mooier en helpt de branche om het aanzien te krijgen dat het verdient. Vergeet niet dat succesvol zijn en plezier maken hand in hand gaan. Wie weet zit ik als vroege vogel binnenkort wel bij jou aan mijn ochtend bakkie.

Robèr Willemsen is eigenaar van de Rotterdamse bedrijven Café Melief Bender, Proeflokaal De Pui en Pol Rotterdam, en Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs en Nieuwerkerk.In april 2022 opende hij café-restaurant Penny Pean en de Franse bistro LOEVetDIE. Hij is sinds juni 2016 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.