Slapen bij de bakker: zes hotelkamers, ontbijt in het bakkerscafé

Slapen bij de bakker: zes hotelkamers, ontbijt in het bakkerscafé

Een B&B met zes hotelkamers vormt de nieuwste aanwinst van het ondernemerspaar Jan en Tanja Meijer. Ze runnen al een bakkerij, bakkerswinkel en een bakkerijcafé in Heemskerk. Maar hun dorp heeft veel te weinig logies-capaciteit, menen ze.

Slapen bij de bakker: zes hotelkamers, ontbijt in het bakkerscafé

Het gevoel knaagde al langer bij bakker Jan Meijer en zijn vrouw Tanja: ze hadden de droom om een bed & breakfast te beginnen. Toen het bankgebouw naast hen vrijkwam, hoefden ze dan ook niet lang na te denken. ‘Dit gebeurt maar één keer,’ zegt het paar tegen vakblad Bakkerswereld. Daarom begonnen ze een B&B met de toepasselijke naam ‘Slapen bij de bakker.’

Veel te weinig hotelkamers

Het echtpaar verbaasde zich er al jaren over dat er zo weinig hotellerie en overnachtingsmogelijkheden voor toeristen zijn in Heemskerk. ‘Alleen een Stayokay, een NH Hotel en de nodige campings. Best weinig voor zo’n toeristische locatie. Een uitgebreide bed and breakfast moet dan ook perspectief bieden, is onze vaste overtuiging’, stelt Jan Meijer.

slapen bij de bakker

Zes kamers extra in Heemskerk

Hoewel Jan en Tanja Meijer al druk zijn met winkel, bakkerij én het bakkerijcafé in het centrum van Heemskerk, beginnen ze toch nog iets nieuws. Een bed and breakfast met zes kamers. De twee hebben in november 2020 het aanpalende pand van de ING aangekocht. Een buitenkansje om logies met ontbijt te kunnen beginnen.

Langgekoesterde wens

Het was een langgekoesterde wens van vooral Tanja. Maar het aankoop- en vergunningenproces verliep niet geheel zonder slag of stoot. ‘Eerst was lang onduidelijk of dit wel zou mogen. De bestemming van het pand wijzigt namelijk van dienstverlening naar leasure.

Verder was het coronatijd, waardoor de hypotheekaanvraag langer duurde dan normaal’, blikt Jan Meijer terug. ‘Uiteindelijk is het ondernemersplan goedgekeurd, gaf de gemeente groen licht en hebben we een binnenhuisarchitect ingeschakeld om onze plannen vorm te kunnen geven.’

Het ondernemerspaar heeft twee verdiepingen van het pand aangekocht; de begane grond van 500 m2, waar alle kamers voor de toeristen zijn gevestigd en een kelder van 200 m2, waar een inpandige fietsenstalling, opslag en leidingen zijn ondergebracht. Ook is er een laadpunt voor elektrische fietsen en is rekening gehouden met vluchtroutes.

Na de ingrijpende verbouwing worden sinds maart 2022 vijf van de zes kamers al zeer regelmatig verhuurd. De zesde kamer – rolstoelvriendelijk – komt binnenkort in de verhuur.

Ontbijten in het bakkerscafé

Slapen bij de bakker

‘Vrienden van ons hebben ook een bed and breakfast en het trok mij al jaren om ook zoiets te beginnen. En nu kregen we de kans’, legt Tanja Meijer uit. ‘De gasten kunnen ervoor kiezen te ontbijten in ons bakkerscafé.’

Volgens haar leent de gemeente Heemskerk zich bij uitstek voor deze nieuwe horeca-tak. ‘Ons dorp ligt zo ongeveer aan de Noordzee en heeft een mooi strand, dat met de fiets in twintig minuten vanaf hier te bereiken is. Dan fiets je ook nog eens door een prachtig duingebied.’

Data-analist voor Slapen bij de Bakker

Om de bed and breakfast nationaal en internationaal beter op de kaart te zetten, is een data-analist ingehuurd. Waar tot nu toe vooral vrienden en bekenden van de Heemskerkers de kamers bezoeken, moet dat in de toekomst natuurlijk uitgebreid worden. Jan Meijer: ‘De data-analist is nu bijvoorbeeld aan het bekijken hoe we het beste Duitsers kunnen bereiken via de website. Zij zijn altijd op zoek naar overnachtingsplekken aan de Noordzee. Met de juiste zoekwoorden moeten we nog beter gevonden worden. Ook op Facebook en Instagram zetten we nog stappen om de bed and breakfast onder de aandacht te brengen.’

Hotelkamers met elk een eigen thema

De kamers hebben allemaal een thema, legt Tanja Meijer trots uit. Thema’s die te maken hebben met het bedrijf, of met de toeristische regio. Overnachten kan bijvoorbeeld in De Bakkerskamer. In deze sfeervol ingerichte kamer zijn onder meer oude foto’s van de bakkerij in vroegere tijden te zien, evenals een afbeelding van een mooi graanveld.

Het is ook mogelijk te ‘slapen bij de bakker’ in de Bloem & Bollenkamer, De Heemskerkse Kamer, De Kasteelkamer, Duin & Highlanderkamer en Strand & Surfkamer. Alle kamers hebben een tweepersoonsbed, wifi-aansluiting, televisie, eigen keuken/koelkast, een zithoek en badkamer met douche en toilet. In de Strand & Surfkamer staat behalve een tweepersoonsbed, ook een stapelbed.

Auteur: Edwin Rensen voor Bakkerswereld.