Yornie van Dijk: Young Chef Award én ster terug voor Basiliek

Yornie van Dijk: Young Chef Award én ster terug voor Basiliek
Een geëmotioneerde Yornie van Dijk.

Yornie van Dijk viel bij de bekendmaking van Michelin 2023 twee keer in de prijzen. Hij won de Young Chef Award én één ster voor Basiliek.

De tranen kregen de vrije loop, toen Yornie van Dijk met zijn Michelin-koksbuis terug in het pluche van het De La Mar Theater zat. De jonge chef uit Harderwijk had net op het podium zijn Michelinster in ontvangst mogen nemen.

'Ja, en dan komt er wel iets los', zegt hij na afloop. 'Het is een cliché, maar je werkt er zó hard voor, laat er zó veel voor en vraagt ook zó ontzettend veel van je collega's, maar ook m'n partner. En als dat dan, zo snel ook wordt beloond met een ster, dan maakt dat wel wat los.'

Yornie van Dijk: 'Voorgangers Young Chef staan nu aan de top'

'Ik sta nu wel in een heel fraai rijtje', zegt Van Dijk, gevraagd naar zijn reactie op het winnen van de Young Chef Award. 'Kijk bijvoorbeeld naar een Bas van Kranen. Die staat nu twee sterren te koken in Amsterdam.'

Yornie van Dijk met zijn Young Chef Award.
Yornie van Dijk met zijn Young Chef Award.

Maar heel lang kon Van Dijk niet genieten van zijn nieuw verworven titel. 'Ik zat nog niet op m'n stoel toen de nieuwe één-sterrestaurants werden aangekondigd.'

En nee, hij had er geen rekening mee gehouden óf op gehoopt. 'Ik ben voor 't eerst chef en ondernemer en doe dit pas acht maanden', aldus Van Dijk. 'Maar achter in je hoofd blijft het wel rondspoken. 'Ik volg de Michelinuitreikingen al sinds ik een klein kind ben. Het betekent ook echt wel iets voor me.'

'Na één ster moet je weer verder omhoog kijken'

Met 17 nieuwe één-sterrestaurants, was Michelin in deze categorie gul met sterren. 'En als je dan die sterregen hoort, ga je er wel in mee', aldus Van Dijk. 'En toen ze aankondigde dat er nog één restaurant een ster kreeg, en ik vervolgens onze naam hoorde; dan doet dat zeker iets met je.'

'En had ik 'm niet gekregen, was ik ook heel tevreden geweest hoor. Maar nu is het natuurlijk helemaal geweldig. Ik vind het echt tof dat Michelin ons zo snel gevonden heeft én gewaardeerd natuurlijk.'

En nu gaat hij er goed van genieten, maar hij kijkt ook alweer verder. 'Ik heb van meneer Helder geleerd dat als je 0 sterren hebt, één ster je doel is. Heb je er één, dan wil je er twee. Heb je er twee dan droom je van drie sterren. Ik wil nergens op vooruitlopen, maar ik vind dat je altijd omhoog moet kijken.'