De Librije houdt drie sterren en Guido Braeken en Soenil Bahadoer bekroond met twee sterren

De Librije houdt drie sterren en Guido Braeken en Soenil Bahadoer bekroond met twee sterren
Soenil Bahadoer en Guido Braeken

Naar jaarlijkse gewoonte werd in het MECC te Maastricht het nieuwe palmares van de Michelingids bekendgemaakt. Twee restaurants werden onderscheiden met twee Michelinsterren, vijf zaken kregen voor het eerst een Ster en de Groene Michelinster zet twee nieuwe inspirerende restaurants in de kijker.

“Deze nieuwe editie is het resultaat van gepassioneerd veldwerk van onze inspecteurs, en belicht een dynamische en ambitieuze gastronomische scene,” zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN Gids. “Van iconische zaken tot gedurfde nieuwkomers: Nederlandse chefs blijven indruk maken met hun creativiteit, technische beheersing en persoonlijke culinaire visie. Talenten als Soenil Bahadoer en Guido Braeken, die beiden opnieuw zijn bekroond met twee Michelinsterren, bevestigen de positie van Nederland als één van de meest opwindende culinaire bestemmingen van Europa.”

Team De Librije op het podium
Team De Librije op het podium

De Librije behoudt drie sterren

Het plotse afscheid van Jonnie Boer heeft een schokgolf veroorzaakt bij culinair Nederland. 'Ook onze inspecteurs zijn nog steeds onder de indruk. Deze charismatische ambachtsman heeft de evolutie van onze keuken getekend. Vandaag zetten de familie Boer en chef Nelson Tanate zijn nalatenschap met veel passie verder. Fijnproevers krijgen bij De Librije nog steeds een persoonlijke ode aan het Nederlandse terroir voorgeschoteld, innemend en creatief. Een échte totaalbeleving die een reis op zich waard is.' De Librije behoudt dan ook dit jaar zijn drie Michelinsterren.

Soenil Bahadoer en Guido Braeken
Soenil Bahadoer en Guido Braeken

Nederland is twee restaurants met twee sterren rijker

We komen twee oude bekenden tegen bij de nieuwkomers die worden onderscheiden met twee Sterren. Soenil Bahadoer heeft met de mix van zijn Surinaams-Hindoestaanse roots en een Franse basis jarenlang een zeer eigen stijl ontwikkeld bij De Lindehof. Vandaag zet hij zijn bijzondere verhaal verder bij GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert, een magnifiek kasteel waar de populaire chef nog dieper kan ingaan op zijn visie. Hij laat topproducten als Europese kreeft en groenten uit eigen moestuin schitteren in een exotische wervelwind van diepe smaken.

Ook Guido Braeken is geen onbekende. De chef verbaasde ons eerder al bij Julemont en heeft vandaag onderdak gevonden bij luxehotel Van Oys in Eijsden. Bij Create by Guido Braeken blijft hij trouw aan zichzelf. Minutieus, steunend op producten van verbluffende kwaliteit, klassieke finesse en exotische schwung. Deze meester sauzenmaker brengt het bord telkens weer tot leven. Create is het soort zaak waar elk detail klopt, naar het beeld van het bijzondere hotel waartoe het behoort. Een uitzonderlijke keuken, de omweg waard!

Vijf restaurants worden voor het eerst bekroond met een ster

Amsterdam telt in editie 2025 van de Michelingids Nederland twee nieuwe sterren. Bij CUE vinden we George Kataras terug, die eerder werd bekroond met restaurant Vanderveen. Zijn creativiteit is meeslepend en zet de juiste accenten met fijne levendigheid en rooknuances. Een inventieve aanpak van de seizoenen is de name of the game bij Choux. Merijn van Berlo en zijn team ontwikkelen een keuken met een identiteit. Diep, friszurig en eigenzinnig.

Richting Delft vervolgens, waar Daniel Duijster Gomero met Novaela spannende smaken aan prachtig opgemaakte borden koppelt. Zijn gedetailleerde keuken heeft een subtiele Peruaanse signatuur die keer op keer boeit. De voormalige Bib Gourmand Restaurant Calva in Nootdorp heeft onze inspecteurs dan weer overtuigd met zijn weldoordachte creaties, klassieke kunde en oog voor bewerking. En laat ons de mooie wijnpairings zeker niet vergeten. Bij Olde Marckt in Aalten, last but nog least, wordt een prachtig familieverhaal geschreven. Zoon Bram Stoverink keerde terug naar het ouderlijke restaurant en brengt naast de klassiekers van het huis, zoals bereidingen van wild en paling, ook meer bewerkte en subtiele wereldse gerechten op het bord. Vader Albert zorgt op zijn beurt voor een attente service en mooie wijnpairings.

Speciale awards

Sandra en Michelle Van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg krijgen dit jaar onze Service Award. Dochter en moeder zijn de gezichten van een innemend familieverhaal en nemen die rol met veel passie op. Hun high-end bediening, maar bovenal hun natuurlijke charme draagt bij aan de bijzondere ervaring die De Leuf weet te bieden.

Bij WY. in Maastricht staat met Ylja Berends de winnaar van onze Sommelier Award in de zaal. De manier waarop zij de juiste accenten uit een gerecht kiest en die een extra push geeft met de juiste wijn, is indrukwekkend. Dit is een sommelier met flair die aantoont hoe het glas een gerecht kan optillen.

Voor onze Jonge Chef Award trekken we naar Aalten, waar Bram Stoverink van Olde Marckt wordt onderscheiden met een MICHELIN Ster. Deze jonge chef gaat met evenveel gevoel de intensiteit van een rijk stukje wild benadrukken als dat hij langoustine laat swingen in een levendige bereiding. Hij laat pure smaken zonder liflafjes overwinnen, en dat smaakt steeds naar meer.

Jonnie Boer werd met De Librije meer dan twintig jaar onderscheiden met drie Michelinsterren. Een prestatie die steunde op zijn innige band met de Nederlandse terroir, creativiteit en een diepe smakenkennis. Hij aarzelde niet om zijn kennis en passie te delen met zijn chefs. Jonnie Boer was met zijn talent en persoonlijkheid een voorbeeld voor zijn collega’s. Een inspiratiebron, vandaag nog steeds. Daarom kennen we hem postuum en met een krop in de keel de Mentorship Award toe.

De Groene Michelinsterren

​​De Groene Michelinster brengt restaurants onder de aandacht die met hun geëngageerde visie op de toekomst van gastronomie indruk hebben gemaakt. Door innovatieve chefs samen te brengen rond deze visie bevordert de Groene Michelinster dialoog en samenwerking, en moedigt ze een community aan om op een inspirerende manier te evolueren. Twee restaurants voegen zich bij de 21 etablissementen die net als vorig jaar indruk hebben gemaakt op de inspecteurs.

Demian Parasmo van Konijnenvoer in Arnhem omarmt de plantaardige keuken met creativiteit en werkt dagelijks aan een toekomstbestendige versie van zijn verhaal. Dat geldt zowel voor het bord als voor de al producten die hij gebruikt in zijn restaurant.

Bij Tres in Rotterdam vertelt Michael van der Kroft een werelds verhaal met bijna uitsluitend Nederlandse producten. Met zijn inventiviteit tovert hij wat op het eerste zicht waste lijkt om in nieuwe smaakmakers, en levert hij ook inspanningen om de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

9 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

Restaurants met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding bekronen, dát is de kracht van de Bib Gourmand. Geen strikte regels die concept of kookstijl beoordelen, maar verdomd lekker eten en een mindset die streeft naar behapbare prijzen. Dit jaar worden negen restaurants bekroond met deze onderscheiding. Van de Franse kost bij Café Sjiek in Maastricht tot de speelse Turkse keuken van NEV in Eindhoven, van de authentieke Thaise gerechten van Reua Thai in Nuth tot de frisse update van herkenbare smaken bij Petite in Sint-Oedenrode: de nieuwkomers zijn dit jaar al even divers als genereus.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.