Les Grandes Tables du Monde is een exclusief genootschap, waar ruim tweehonderd restaurateurs uit 28 landen lid van zijn. De organisatie omschrijft zichzelf anno nu als ‘de meest exclusieve club van restaurants met twee of drie Michelinsterren’. Aan Misset Horeca legt de vereniging uit waaraan je als restaurant moet voldoen en welke kosten het met zich meebrengt.
Nederlandse leden van Les Grandes Tables du Monde
Eens in de zoveel tijd komen de chefs en ondernemers samen, die lid zijn van Les Grandes Tables du Monde, om kennis uit te wisselen en ‘de waarden van de grote gastronomie en de levenskunst te verdedigen’. De club werd in 1954 opgericht in Frankrijk, sinds 1957 mogen er ook chefs lid worden van buiten de landsgrenzen.
Er zijn nu vier Nederlandse zaken onderdeel van deze exclusieve community: De Librije in Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen, De Groene Lantaarn in Staphorst en Fred in Rotterdam. Eerder bezat ook Sergio Herman met Oud Sluis het lidmaatschap. Ook Richard Ekkebus en Nick Bril horen met hun restaurants in respectievelijk Hongkong en België bij de elite.
Grootheden en boegbeelden
Leden kunnen zelf kandidaten voordragen. Zo zorgden Jonnie Boer en Jannis Brevet ervoor dat Jarno Eggen in beeld kwam bij de organisatie. ‘De beoordeling blijft echter onpartijdig: het bestuur beoordeelt alle aanvragen onafhankelijk, zodat het proces nooit een eenvoudig “aanbevelingsclubje” wordt’, zegt directeur Betty Marais tegen Misset Horeca. Aspirant-leden mogen zichzelf vervolgens presenteren, waarna een screening volgt en een bezoek van de commissie.
Les Grandes Tables du Monde had in het verleden ook grootheden als Paul Bocuse en Ferran Adría binnenboord, en heeft nog altijd boegbeelden als Alain Ducasse, Mauro Colagreco en Heston Blumenthal op de ledenlijst staan. Jarno Eggen omschreef zijn inauguratie eerder dan ook als ‘een onbeschrijfelijke eer’. Leden ontvangen een plaque met daarop de haan, die ooit ontworpen werd door Jean Cocteau.
Maar: hoe word je lid?
Lid worden van Les Grandes Tables du Monde: de vijf criteria
Les Grandes Tables du Monde kijkt bij nieuwe kandidaten naar vijf criteria, zo laat de organisatie weten na vragen van Misset Horeca. Dit zijn de vereisten:
● Uitzonderlijke keuken, die een unieke culinaire identiteit, techniek, vakmanschap en een diep begrip van ingrediënten weerspiegelt.
● Hospitality moet verheven worden tot een kunstvorm: de manier waarop een gast wordt ontvangen, herinnerd en door de ervaring wordt begeleid
● Een unieke persoonlijkheid: een sterke persoonlijke visie, consequent zichtbaar in keuken, service, design en sfeer.
● Consistentie in de tijd: excellentie moet structureel zijn, niet toevallig.
● Professionele nauwgezetheid en ethiek: stabiele leiding, professionaliteit van het team, respect voor medewerkers, gasten en leveranciers.
De kosten om lid te zijn van Les Grandes Tables du Monde
De eerstvolgende leden worden in het najaar van 2026 bekend, zij zullen in 2027 worden geïnaugureerd. ‘Het is een langdurige verbintenis, geen simpel label’, zegt Marais. ‘Een restaurant kan zijn lidmaatschap verliezen als het niet langer voldoet aan de verwachte normen van excellentie of hospitality of als er sprake is van langdurige terugval in kwaliteit, samenhang of management.’ Ook permanente sluiting zonder opvolging kan zorgen voor het intrekken van het lidmaatschap. ‘Maar al deze situaties zijn zeldzaam, omdat onze selectie vanaf het begin zeer rigoureus is.’
Wie uiteindelijk wordt toegelaten, committeert zich ook aan de jaarlijke contributie van 3.900 euro, exclusief btw. Met die bijdrage wordt de vereniging ondersteund, zo zegt Marais. ‘Onder meer de dienstverlening aan de leden, evenementen, communicatie, digitale ontwikkeling en de creatie van tools die alle leden ten goede komen worden daarmee gefinancieerd.’
Binnenkort wordt er bijvoorbeeld een app gelanceerd waarop alle restaurants wereldwijd te vinden zijn en zullen er internationale programma’s worden uitgerold, zo laat de organisatie weten.







