artikel

Grolsch krabbelt weer op

Café

Aanvankelijk bestond de vrees dat de brouwerij van Grolsch in Enschede bij de vuurwerkramp onherstelbare schade had geleden. Maar ruim twee maanden na het drama draait de bierfabriek op volle sterkte. ‘Wij zijn weer selfsupporting.’
Het karkas van de brouwerij van Grolsch is nog steeds zwaar gehavend en vooral zwartgeblakerd. Maar die treurige aanblik heeft de bierbrouwer aan het oog onttrokken door het complex als het ware in te pakken met een groot wit zeil.

Daarmee is ook het Grolsch-logo – door de enorme hitte die bij de explosie vrijkwam deels gesmolten – in ere hersteld. Het dak van de brouwerij staat in de steigers, hijskranen en tientallen bouwvakkers voeren nieuwe materialen aan.
Terwijl het gebouw aan de buitenzijde wordt opgekalefaterd, wordt binnen volop bier geproduceerd. Brouwen en afvullen gebeurt weer in het zelfde tempo als vóór die afschuwelijke rampzaterdag in mei. ‘Veel sneller dan verwacht’, zegt Hans Oude Breuil van Grolsch. ‘Niemand had durven hopen dat we relatief zo kort na de ramp alweer in bedrijf zouden zijn. Vier weken na de explosie was de flessenlijn operationeel. Sinds twee weken leveren we ook weer fusten en kunnen we zelfs als vanouds op eigen kracht brouwen. We zijn weer volledig selfsupporting.’

Groenlo
Dat was kort na de ramp wel even anders. Grolsch zat behoorlijk met de handen in het haar toen op 13 mei jongstleden de vuurwerkopslagplaats van S.E. Fireworks, niet ver van de brouwerij, explodeerde en dood en verderf zaaide.
De vestiging van de brouwerij in Groenlo ving de eerste klappen op. Ook kon Grolsch terugvallen op de voorraden, maar die waren na een week op, waarna winkels en horeca niet langer konden worden aangeleverd. Grolsch had het geluk dat collega-brouwers in binnen- en buitenland een helpende hand toestaken.

Niet langer afhankelijk

Op dit moment is Grolsch niet langer afhankelijk van collega-brouwers. Wel zijn nog steeds veel werknemers uit Enschede werkzaam in de brouwerij in Groenlo. Het gaat dan om vrijwel alle administratieve diensten en de telefooncentrale uit Enschede. Die zijn ondergebracht in noodbarakken. Te zijner tijd zullen ook deze afdelingen terugverhuizen naar de hoofdvestiging in Enschede.

Reageer op dit artikel