artikel

De Poshoorn in Maastricht is Café van het Jaar 2002

Café

De Poshoorn in Maastricht is door het vakblad Misset Horeca uitgeroepen tot Café van het Jaar 2002. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, vanmiddag bij Big Daddy’s in Nieuwegein, is de uitslag bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat een café in Maastricht zich Café van het Jaar mag noemen. In 1996 ging deze titel al naar In den Ouden Vogelstruys.

Het bedrijf van de ondernemers Perry Frijns en Ger Franzen, gevestigd in het Maastrichtse stadsdeel Wijck, is een multifunctioneel café. Aandacht voor de gast, of deze nou overnacht in één van hotelkamers of alleen maar binnenkomt om te genieten van een kop koffie of glas (speciaal) bier staat er hoog in het vaandel. De zaak is zeven dagen per week, van ’s ochtends vroeg, tot ’s avonds laat open en verandert gedurende de dag van functie. Voor de gasten van de elf hotelkamers is De Poshoorn lobby en ontvangstruimte. Voor passanten en stamgasten een gastvrij café met een grote diversiteit aan bieren, wijnen en andere dranken. De kwaliteit van de geserveerde producten is uitstekend.

Perry en Ger namen het bedrijf zes jaar geleden over. De jury heeft zeer veel waardering voor de wijze waarop beide ondernemers de zaak in die jaren hebben opgeknapt en de bedrijfsvoering verbeterd. De prijs die hoort bij de uitverkiezing tot Café van het Jaar is het Gastvrijheidsbeeld. Het bronzen beeld, dat later feestelijk zal worden uitgereikt, staat symbool voor een goede service en goed ondernemerschap in de cafésector.

Tweede prijs
De tweede prijs ging naar English Pub North End in Leiden. Dit café, of beter gezegd, deze pub, van Martijn Snoeck, zat De Poshoorn dicht op de hielen. North End blinkt uit door zijn op en top Engelse uitstraling, uitstekend gastheerschap en warme ambiance. North End weet een divers publiek aan zich te binden. Zowel voor als achter de schermen een prima bedrijf.

Derde prijs
De Pub in Oosterhout is op de derde plaats geëindigd. Al 25 jaar staan Johan en Jeanne Maton hier aan het roer. De Pub is een warm en gezellig café dat ondanks de diepte van het pand een knus karakter heeft. De jury heeft altijd veel waardering voor cafés die een brede doelgroep aan zich weten te binden en daarin slaagt De Pub uitstekend.

Dorpscafé van het Jaar
De speciale prijs voor het beste Dorpscafé van het Jaar ging naar De Harbarg in Borger. Henk en Jeanet Woldman hebben in een paar jaar tijd van een café waar de loop volledig uit was verdwenen een bruisend bedrijf gemaakt waar zowel dorpelingen als toeristen weer graag komen. De speciale dorpscafétrofee zal binnenkort worden overhandigd.

Reglement
De wedstrijd Café van het Jaar is een landelijke vakwedstrijd waar cafés vrijwillig aan meedoen. Voor deze negende editie heeft de jury circa veertig cafés verspreid over het land anoniem bezocht. Hieruit werden tien finalisten geselecteerd die tijdens een officieel jurybezoek grondig werden gescreend. De jury lette hierbij onder meer op gastvrijheid, hygiëne, assortiment, uitstraling, inrichting, personeelsbeleid, financiële prestaties en de kwaliteit van vakmanschap en ondernemerschap.

De glorieuze winnaars
De wedstrijd Café van het Jaar werd voor de negende keer gehouden. De eerste winnaar in 1994 was Café Anno 1890 in Amsterdam. Hierna volgden De Beyerd in Breda (1995), In den Ouden Vogelstruys (1996), De Appel in Hengelo (1997), De Jaren in Amsterdam (1998), De Gouden Engel in Schagen (1999), De Bank in Doetinchem (2000) en vorig jaar Ons Caffeej in Uden.

De jury
De jury bestaat uit cafékenner Dick Wildeman, Ton Lenting (directeur horeca adviesbureau Lenting en Partners, Piet de Jongh (kastelein, winnaar Café van het Jaar 1995), Hans Steenbergen (hoofdredacteur Misset Horeca) en Sander van Werkhoven (caféredacteur Misset Horeca.)

Reageer op dit artikel