artikel

1: De Groene Weide, Hoorn

Café

Vorig jaar scheelde het een haartje, maar dit jaar is De Groene Weide het beste café van Nederland. Van een bescheiden dorpscafeetje groeide de zaak aan de hand van Hessel van der Kooij uit tot een bedrijf met landelijke bekendheid waar muziek de hoofdrol speelt. Driehonderd keer per jaar betreedt de eigenaar zijn podium. Terug naar Terschelling? Wie bij Hessel is geweest, zal het volmondig beamen.

1: De Groene Weide, Hoorn

De Groene Weide of Hessel? De laatste jaren werd de voornaam van de eigenaar bedrijfsnaam. ‘We gaan vanavond naar Hessel!’ Wie op Terschelling is, weet dan genoeg. De plaatselijke VVV kan zich al decennia geen betere ambassadeur wensen. Samen met cultureel festival Oerol bezorgde hij het eiland een faam, die verder strekt dan de eigen landsgrenzen.

Het is niet de reden dat het bedrijf na Nobel op Ameland het tweede café op de Waddeneilanden is dat tot Café van het Jaar wordt gekroond. Want ondanks de geoliede machine die De Groene Weide is, blijft het bedrijf zich verbeteren. Vorig jaar werd nog een forse verbouwing uitgevoerd. De gevel werd aangepast en er kwam een aanbouw bij waarin nu de garderobe huist. Bovendien kreeg het terras vloerverwarming. Naar wij weten uniek in Nederland. Helemaal passend in de tijdgeest kreeg ook de keuken een boost. De kwaliteit is het eetcaféniveau ontstegen en op het bord liggen gerechten waarin met regelmaat eilander ingrediënten zijn verwerkt.

Maar dat is natuurlijk allemaal slechts ‘hardware’. Het gaat erom wat je er mee doet, en ook op dat terrein scoort Hessel maximaal. Een bezoek aan dit café is een totaalbelevenis waarbij de gast nooit wordt teleurgesteld.

Vriendelijke efficiency

Uit de rapporten komt naar voren dat ook de juryleden zich het afgelopen jaar lieten inpakken door deze totaalervaring. Een citaat: ‘Wereldzaak op het eiland. Kan niet anders zeggen. Ben er dit jaar weer een paar keer geweest en het is zo’n compleet en uniek bedrijf. Koffie, lunch, middagborrel en diner, en natuurlijk Hessel zelf tot een uur of één. Het loopt naadloos in elkaar over. Geoliede machine. De kwaliteit van de keuken wordt ook nog eens steeds beter. Gebruikmaken van lokale producten, goed op smaak gekookt.’

Kanttekeningen zijn er natuurlijk ook. ‘Eén ding moet me van het hart. Ik kom er al heel lang. Zeker in de stillere maanden blijft het voor die Terschellingers lastig om echt hartelijk contact te hebben met de vaste gasten die jaarlijks terugkeren. Ze blijven afstandelijk. Een soort vriendelijke efficiency.’

Dat beeld kwamen we vaker tegen. ‘Overdag een echte barman of -vrouw die het vak verstaat, zou een toegevoegde waarde kunnen bieden’, merkt een ander jurylid op. Zij zegt ook: ‘Ik was er niet eerder en werd verrast door de rustige en iets chique eetcafésfeer. Dit was toch een soort muziek-/rockcafé? Daarvan was niets te merken, behalve het kleine podium met spotlights in de hoek. De bediening liep in bedrijfskleding met sloof. Het zag er allemaal netjes uit. De bediening was vlot en het eten lekker, maar ergens vond ik het niveau van de sfeer, de bediening en het eten hoger dan ik vind passen bij het imago van een muziekcafé. Dat mag best wat losser!’

De volgende avond stapte ze op een later tijdstip bij Hessel binnen. Ze trof een bomvol en sfeervol café aan, in afwachting van de eerste gitaarklanken. Waarna ze naar eigen zeggen ‘een superavond beleefde’. En concludeerde: ‘Ik ben om. Dit is een topbedrijf. Met uniek entertainment. Je stapt een verhaal binnen. Je beleeft dé muzikale legende van het eiland. Ik ga zeker terug naar Terschelling. En naar Hessel!’

Algemene informatie

Eigenaar: Hessel van der Kooij

Dorpsstraat 79-81, 8896 JD Hoorn

(0562) 44 84 59

info@hessel.nl

www.groeneweide.nl/www.hessel.nl

Reageer op dit artikel