artikel

73: Ome Ko – Muiden

Café

Een roerig jaar voor eigenaar Ruurd Kleuver. Het niet doorschuiven van de huurpenningen door Sjoerd Kooistra’s Plassania Beheer gaf pandeigenaar Heineken volgens de rechter het recht de zaak op slot te draaien.

73: Ome Ko – Muiden

Terwijl Kleuver zich de laatste jaren ‘een slag in de rondte werkte’ het café weer op de rails te krijgen en altijd keurig zijn huur wel betaalde. Tot een sluiting kwam het niet. Na het overlijden van Kooistra zette Heineken nieuwe sloten op het pand en konden uitbater en brouwerij weer rechtstreeks zaken met elkaar doen. Wel zo overzichtelijk.

Ome Ko is een caféklassieker. Op mooie dagen een puik terras voor de deur. Door de ligging aan de sluizen richting het IJsselmeer valt veel te zien. In de verte het prachtige Muiderslot. De bediening is wisselend: van kluns tot kanjer, en ook niet al te alert. Als ons jurylid aan een vertrekkende gast vraagt of de stoel vrij komt, klinken de profetische woorden: ‘Ik hoop dat het je lukt om iets te bestellen’. Het duurt inderdaad nog 5 minuten voordat iemand ons in de gaten krijgt. De efficiency kan dus beter (terwijl we vorig jaar nog de komst van handhelds roemden). In de tussentijd zien we het personeel opvallend vaak met lege handen in- of uit het café komen. Het debrasseerstation is vol en voorzien van een open afvalbak waar een aantal gasten direct inkijk in heeft. Het trage tempo valt ook andere gasten op. We horen opmerkingen en zien irritatie als de zoveelste poging om met zwaaien contact te leggen, is mislukt.

Waarom dan toch een stijging? In de basis is dit een heel goed café, waar het binnen goed is opgeknapt en het op minder mooie dagen genieten is aan bar of tafeltje. Het is levend en levendig, en altijd klinken mooie verhalen in deze omgeving vol sfeer.

Algemene informatie

Gastheer: Ruurd Kleuver

Herengracht 71, 1398 AD Muiden

Tel.: (0294) 26 23 33

info@cafeomekomuiden.nl

www.cafeomekomuiden.nl

Reageer op dit artikel