artikel

67: Café Koper – Zandvoort

Café

Zandvoort is vernield door het toerisme en het Kerkplein vermoord door patatzaken. Het is een troosteloze bedoening in het dorpje achter de boulevard, waar je moet zijn geboren om ervan te houden. Ook op de ietwat koele augustusavond bruist het niet. De dagjesmensen zijn naar huis, wat dorpsjeugd hangt verveeld om een paar scooters heen en steekt nog een jointje op.

67: Café Koper – Zandvoort

Gelukkig is daar Café Koper. De mooie oude dame die zich niet heeft laten verleiden haar ambiance te verruilen voor neonlicht. Wat een plaatje is dit mooie bedrijf! Klein maar fijn. De sfeer is gemoedelijk en de inrichting Nederlands, met kleedjes op tafel en spreuken aan de wand. Niet kitsch maar echt. Niet gemaakt maar gegroeid. Authentiek en monumentaal.

Koper is de parel tussen Febo en frikadel. Een echt café met oud-cafésectorbestuurder Fred Paap als de bekende, soms ietwat mopperende eigenaar. Gelukkig is daar ook partner Maaike Koper, een echte waardin. Die maak je niet snel gek. Ook niet de wat oudere barman die ons jurylid – tot dan onbekend met Koper – tijdens zijn eerste bezoek treft. ‘Deze markante man die neuriënd het bier tapt en fluitend afrekent, is een genot om naar te kijken. Zonder hem neer te willen zetten als karikatuur, kan ik toch niet anders zeggen dat hij tot een van de meest bijzondere gastheren behoord die mij ooit heeft voorzien van een jammer genoeg matig getapt fluitje pils. Ik mag die man wel, hij hoort hier. Koper is een mooi café. Een café zoals een café is bedoeld en dat er om vraagt te worden ontdekt.’

Een ander jurylid merkt op: ‘Een bijzonder goed borreluur bijgewoond, samen met Meesterschenker Frits Harig. Niet een geval van ‘in het land der blinden’ vanwege de schreeuwerige omgeving, maar gewoon een topper in de badplaats. Met Maaike als rots in de Zandvoortse branding. Daarnaast is zij een belangrijke kracht in het onderwijs voor de sector. Hulde dus voor dit café, dat terecht en met stip de top 100 binnenkomt.

Algemene informatie

Gastheer/-vrouw: Fred Paap en Maaike Koper

Kerkplein 6, 2042 JH Zandvoort

(023) 571 35 46

info@cafekoper.nl

www.cafekoper.nl

Reageer op dit artikel