artikel

76: Zeerust – Renesse

Café

Het is 22.00 uur. In de verte is het nog schemerig. De TomTom zegt nog 100 meter. Ha ha, dat lijkt ons sterk hier in ‘the middle of nowhere’. Dan opeens voelen we ons Klein Duimpje, die een lichtje ziet in ’t donkere bos. Daar is Zeerust! Onderaan de duin, in de bocht naar het dorp Renesse.

76: Zeerust – Renesse

Een pittoresk bedrijf met een restaurantgedeelte, pension, terras en rookruimte voor de deur. Wat een plaatje. We stappen het cafégedeelte binnen en zijn op slag verliefd. Een te lage bar met afgezaagde krukken. Prachtige hoekjes met kleine tafeltjes en daarop natuurlijk kleedjes. Vitrage voor de ramen en door de geschiedenis ingericht. Wat een prachtig bedrijf en wat leuk dat dit een café is dat open is op zo’n afgelegen plek. Ik bof! Ik mag Zeerust jureren!’

Dat onze juryleden ook echte liefhebbers zijn van het betere café, bewijzen deze woorden. Hij gaat verder: ‘We hebben net elders gegeten en vragen of er koffie is. Ik vraag of de appeltaart uit eigen keuken is en de barman weet mij te melden dat het bakken is ‘uitbesteed’ naar eigen recept. Ja ja, die truc kennen we, maar wat voor ons op het schoteltje ligt, is toch echt gewoon appeltaart van Beuk. Wedden? Niks mis mee maar, niet liegen hè, daar krijg je een lange neus van. Juist op dit mooie plekje waar veel koffie met gebak wordt verkocht, is kwaliteit belangrijk. Dat geldt tevens voor de koffie. Gadverdamme! Sirooptroep van DE of Nescafé. Koffievertegenwoordigers van Nederland redt hen, spoed u naar Zeerust en zorg dat een espresso ook een espresso wordt!’

Met tot zover alleen de ligging als pluspunt, ga je je bijna afvragen wat dit café in de lijst komt doen. Tot we de rest lezen: ‘Voordat u denkt dat ik ongelukkig huiswaarts ben gereden, troost u. De bieren lachen me toe en de sfeer is optimaal. De bediening vriendelijk en gemoedelijk. De kelner loop op ouwe Crocs, van die lelijke plastic klompen. Zwarte sokken onder zijn driekwart broek met daartussen witte kuiten en daarboven een vriendelijke kop. Die hoeft niet bij Des Indes te solliciteren, maar hiér kan het. Een volks café, waar lokaal in internationaal door elkaar zit.’

Bovenal is het toiletbezoek een feestje. Zie je wel dat het kan: moderne toiletten zonder het imago van de zaak te schaden. Hier zitten, is teruggaan in de tijd. Toen, nu en ik hoop nog vele jaren.

Algemene informatie

Gastheren: Leo Hart en Erwin Theunisse

Rampweg 1, 4325 LG Renesse

(0111) 46 13 90

zeerust@zeelandnet.nl

www.pcrzeerust.nl