artikel

Luxe koffievariaties met alcohol

Café

Koffievariaties met alcohol genereren de hoogste marges. In de randstad is een vraagprijs van €4,90 plausibel, terwijl in de rest van Nederland €4,30 aanvaardbaar is. Mits natuurlijk de kwaliteit en de presentatie optimaal zijn.

Luxe koffievariaties met alcohol

Latte macchiato Amaretto
(2 personen)

Klop in een melkschuimer 200 ml volle melk schuimig en verwarm de melk tot het schuim omhoog komt. Zoet 100 ml zeer sterke versgezette Arabica-koffie met suiker en roer er 2 eetlepels amarettolikeur door. Schenk in 2 bekerglazen eerst de melk (zonder schuim) en eenbeetje koffie en schep er wat schuim op. Schenk de rest van de koffie erin, roer niet. Schep met een lepel het schuim op de koffie. Geef er een handje bitterkoekjes bij.

Chocolade rumcappuccino
(2 personen)

Verwarm 200 ml melk warm, los er 2 eetlepels suiker in op en voeg 2 eetlepels rum toe. Klop de warme melk in een melkschuimer schuimig en verwarm de melk tot het schuim omhoog komt. Schaaf met een mes of kaasschaaf van 60 gr pure chocolade wat af. Breek de rest in stukjesen verdeel ze over 2 cappucinokoppen. Schenk 150 ml zeer sterke versgezette koffie en de melk erop en roer, zodat de chocolade oplost. Schep het melkschuim bovenop en bestrooi dit met de geschaafde chocolade.

Fluffy koffie
(2 personen)

Zet de ovengrill aan of gebruik een brander. Klop 1 eiwit bijna stif. Voeg 1 eetlepel rum en 1 zakje vanillesuiker toe en klop het tot stijve pieken. Zoet 250 ml zeer sterke versgezette koffie met 3 eetlepels bruine suiker, roer er 50 ml koffieroom bij. Schenk de koffie in hittebestendige Irish Coffee glazen, tot 2 cm onder de rand en lepel het eiwitschuim erop. Zet de glazen onder de grill of gebruik de brander om het eiwitschuim te laten kleuren. Serveer de koffie met 1-2 caramelsticks.

Koffiecocktail
(2 personen)

Strooi 2 eetlepels fijne tafelsuiker op een bordje. Klop 1 eiwit los en schenk het op een tweede schoteltje. Dip de rand van de cocktailglazen eerst in het eiwit, dan in de suiker. Laat de suikeropdrogen. Snijd van 1 sinaasappel 3 zeer dunne plakjes, halveer ze en verwijder de pitjes. Leg in elk glas 2 halve sinaasappelschijven, vul de glazen met ijsblokijes en schenk in elk glas een half borrelglaasje sinaasappellikeur. Vul de glazen met 150 ml zeer sterke versgezette koffie. Steek een half sinaasappelschijfje aan een satéprikker en garneer hiermee de cocktail.

 Irish Coffee
(1 persoon)

Doe een flinke bodem suiker in een glas en giet hierop een borrelglas Ierse Whisky. Steek de whisky aan en blus deze met een flinke kop sterke, zwarte koffie. Laat stijgeslagen room via een bolle kant van een lepel in het glas lopen. Strooi er een toefje cacao of kaneel op.

Boerenjongens koffie
(1 persoon)

Verwarm een beker voor. Voeg 1 borrelglaasje boerenjongens toe en roer er hete espressokoffie doorheen. Garneer met een toef slagroom en enkele rozijnen uit een pot boerenjongens.


Originele Barista-recepten:

Bereidingswijze:

Schenk de whisky in een kop of glas, doe de espresso erbij en schenk er vervolgens een laag opgeklopte melk op. Bestrooi de koffie met cacaopoeder.

Bereidingswijze:

Serveer alle ingrediënten in een theeglas en voeg er een blokje ijs aan toe.

Bereidingswijze:

Meng een volle eetlepel bruine suiker met een borrelglaasje Calvados. Roer goed en giet hierover de hete espressokoffie. Vul het kopje af met slagroom en strooi hierop een toefje kaneel.

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een mengbeker en meng ze goed. Serveer direct, in cocktailglazen of tuimelglazen. Garneer met een paar gebrande koffiebonen. In deze combinatie kan de melk gaan schiften. Iets meer suiker erbij voorkomt dit probleem. Variatie: room in plaats van melk geeft deze koffie een andere structuur en vollere smaak.

Bereidingswijze:

Giet de perziken af en bewaar het sap. Doe de perziken met de helft van de koffie in een blender en draai ze een minuut. Klop in een schone kom de slagroom niet al te stijf. Breng 2,5 dl koud water met de suiker, kaneel, gember en perziksiroop langzaam aan de kook, laat een minuut zachtjes doorkoken. Voeg het perzikmengsel en de rest van de koffie toe en roer goed. Serveer met een laag slagroom en garneer met sinaasappelrasp.

Bereidingswijze:

Doe de bruine suiker, sinaasappelschil en brandewijn in een kommetje. Roer goed, dek af met plasticfolie en laat een uur staan. Schenk het mengsel door een fijne zeef in een schone kom. Roer de koffie erdoor. Giet de room er langzaam, al roerend bij en klop het mengsel lobbig. Verdeel de druiven over de glazen. Schenk of spatel de Haagse bluf over de druiven en zet de glazen een uur in de koeling. Versier het dessert met trosjes gesuikerde druiven en serveer het met knapperige koekjes.

Bereidingswijze:

Meng de koffie, melk en likeur in een mengbeker en schenk er ijsklontjes over in een glas.

Reageer op dit artikel