artikel

Ondernemers over nieuwe Drank- en Horecawet

Café

Begin dit jaar is de nieuwe Drank- en Horecawet in werking getreden. Waar kun je ondernemers beter naar hun ervaringen vragen dan op de Horecava? ‘Van mij mag de leeftijdsgrens voor zwak alcoholische drank direct naar 18 jaar,’ zegt café-ondernemer Sjanie Breure.

Ondernemers over nieuwe Drank- en Horecawet

Sjanie Breure runt in ’s Gravendeel Cafe de Herberg. ‘Bij mij gaat binnenkort een bordje op de deur met 18+. Het is zo lastig te controleren, die 15 en 16-jarigen. En zij hebben toch niets te besteden. Ik heb liever nog een grens van 21 jaar. Als bij mij een controleur binnenkomt en een 15 jarige aantreft met een baco… Dan gaat dat ten koste van mijn reputatie. Terwijl die jeugdige dat drankje net zo goed van iemand anders kan hebben gekregen.’

Breure heeft nog een tip voor de gemeente: zet een soos op voor de jongeren die nog niet mogen drinken. ‘Een plek waar geen alcohol is maar waar ze het toch gezellig kunnen hebben.’ Van de gemeente Hoekse Waard heeft Breure geen informatie gekregen over de veranderingen in handhaving. Met ingang van 1 januari controleert niet meer de VWA maar ligt deze verantwoordelijkheid bij de gemeentes. Breure vreest wel verschillend beleid per gemeente maar heeft dat in de praktijk nog niet geconstateerd in haar omgeving.

R. Tabois van tapasrestaurant El Chico uit Almere is het niet eens met collega Breure. Hij is tevreden met de huidige leeftijdsgrens. ‘Als wij het niet vertrouwen aan tafel vragen we om legitimatie. Dat gebeurt niet zo vaak, maar ik vind het moreel gewoon niet gepast om drank te verstrekken aan minderjarigen. Ik let er echt wel op.’ Contact met de gemeente over de nieuwe handhaving heeft Tabois niet gehad. ‘Twee jaar geleden controle van de VWA, verder niets vernomen.’

L. Hamer van (eet)café Capricorn uit Beekbergen vraagt gasten naar hun leeftijd als ze fraude vermoedt. ‘We hebben er nooit problemen mee geha.d Ik heb van de gemeente nog niets gehoord. Ook nog geen controle gehad dit jaar. Ben wel benieuwd hoe het gaat want de opbrengst van de boetes mag de gemeente in eigen zak steken. ’ De leeftijdsgrens van 16 jaar vindt ze prima zo.Hoeft mij niet omhoog.’

Reageer op dit artikel