artikel

Chronologie rookverbod

Café

Al jaren is er gedoe over een rookverbod. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Chronologie rookverbod

– 2004: Werknemers krijgen het recht op een rookvrije werkplek. Omdat de horeca het door een rookverbod zwaar te verduren zou krijgen, geldt voor deze bedrijfstak tot 2009 een uitzondering.

– 2007: Minister voor Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kondigt een rookverbod af per 1 juli 2008. Het geldt niet alleen voor de doorsnee horeca maar ook voor onder meer poppodia, theaters en sportkantines. Kroegen en restaurants kunnen wel een rookruimte inrichten, maar daar mogen de rokers niet bediend worden.

– 2008: De horeca wordt rookvrij.

– 2009: De eigenaren van het Groningse café De Kachel zijn als eersten bestraft voor het overtreden van het rookverbod. Later dat jaar spreekt het gerechtshof ze vrij. Roken in horecagelegenheden zonder personeel is toegestaan. Klink past als reactie hierop het rookverbod aan.

– 2010: De Hoge Raad bepaalt dat ook eenmanskroegen zich aan het rookverbod moeten houden. Later dat jaar besluit het nieuwe minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV dat kleine cafés zelf mogen kiezen of zij rookvrij zijn of hun klanten wel laten roken. Het gaat om kroegen met een bedrijfsruimte van maximaal 70 vierkante meter.

– 2011: Antirookclub Clean Air Nederland (CAN) begint een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat. De actiegroep wil dat het rookverbod in de horeca weer voor de hele sector gaat gelden. Volgens CAN schendt Nederland internationale overeenkomsten.

– 2012: CAN verliest de bodemprocedure. Roken in kleine cafés zonder personeel blijft voorlopig toegestaan, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer blijkt er een meerderheid te zijn voor een strengere aanpak van het roken.

– 2013: De ChristenUnie in de Tweede Kamer komt met het voorstel om het rookverbod weer voor de gehele horeca te laten gelden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel