artikel

Koffie Top 100 nr. 3: IJspressi, Almere

Café

IJspressi combineert het beste van twee werelden: zij (Inge de Boer) doet de koffie, hij (Martijn Olislagers) het ijs. Allebei van topkwaliteit. ‘Maar ze mogen duidelijker kiezen, dan kunnen hier nóg meer.

Koffie Top 100 nr. 3: IJspressi, Almere

De grote Italiaanse gemeenschap in Almere zweert bij de Kimbo-koffie die IJspressi voor de espresso en melkdranken gebruikt. Maar de jury is verheugd te zien dat daarnaast de hoppers vol zitten met andere bonen voor filterkoffie en signature espresso. Nu zijn dat bonen van Golden Coffee Box, volgende week kan het weer wat anders zijn. ‘Goed dat ze naast hun huiskoffie kiezen voor een signaturekoffie. Dat maakt hier het verschil’, meent de hoofdjury. ‘Maar ze zouden duidelijker mogen kiezen voor echt kwalitatieve bonen. Ze moeten hier nog meer kunnen bereiken.’

Op deze zonnige donderdagmiddag is het goed druk in het winkelgebied van Almere. IJspressi heeft een eenvoudig terras en binnen aan twee zijden een counter: rechts de koffie, links de langste aaneengesloten ijsvitrine van Nederland, die plek biedt aan liefst 64 smaken. Zowel Martijn Olislagers als Inge de Boer hebben hun baristacertificaat, maar Olislagers is meer naar het ijs gegroeid terwijl De Boer juist de koffiekant op leunde. Welke zijde het meest in trek is, is lastig te zien, maar één ding is zeker: gasten lopen af en aan.

Per jaar gaat er alleen al 600 kilo bonen van Kimbo door de molen, waarmee IJspressi de grootste afnemer in Nederland is van dit Napolitaanse merk.

De jury is niet onverdeeld enthousiast over de keuze van de espressoboon. Daarnaast komt het water voor de filterkoffie uit de espressomachine en dat proef je. Ook wordt de filterkoffie geserveerd met een dikwandige cappuccinokop, waar nog melkgeur in hangt. Ondanks de drukte, neemt de bediening de tijd om uitleg te geven bij de french press (cafetière), die met zandloper op tafel komt. En wat bij de jury veel goedmaakt, is de tomeloze energie en gedrevenheid waarmee De Boer en Olislagers over hun zaak en over koffie kunnen praten, waarbij de ogen van beiden nog meer stralen dan ze al doen.

Laagdrempelig

Wat De Boer en Olislager heel knap hebben gedaan: het is ze gelukt een zeer laagdrempelig bedrijf neer te zetten, waar hoogwaardige producten over de toonbank gaan. En het groeit nog altijd: 2012 was het eerste jaar dat de koffieomzet gelijk lag aan de ijsomzet en dit is pas het vierde jaar dat IJspressi hier zit. Intussen is op station Almere-Oostvaarders een to-go outlet geopend met alleen ijs. En de toekomstdromen van de twee zijn niet gering: naast mooie koffie- reizen maken, zien ze wel meerdere vestigingen van IJspressi voor zich. Zolang ze maar bij elkaar in de buurt liggen, zodat ze dagelijks elke vestiging kunnen bezoeken.
Intussen breidt ook de ouderlijke taak uit, Inge is zwanger van hun derde. Toch wil zij zich ook nog meer gaan richten op wedstrijden. Haar hoogste notering was vierde op het Dutch Barista Championship in 2011, maar ze wil een keer winnen. ‘Door meer aan wedstrijden mee te doen, worden de koffies die we serveren ook beter. Dus het is niet alleen voor mezelf maar ook voor het bedrijf en uiteindelijk voor onze gasten.’ Inge stimuleert haar personeel – er staat twintig man op de loonlijst – dan ook om mee te doen aan wedstrijden.

Steek op een warme dag van de ene naar de andere kant van de zaak: neem rechts een frozen coffeeshake met de signature espresso van Inge en links een hoorntje met sambal-, gember-sesamzaad- en dropijs van Martijn. Succes verzekerd.

IJspressie.nl