artikel

Overvallers? Houd ze buiten! Elf tips.

Café

Het aantal overvallen op horecabedrijven is vorig jaar met 8 procent gedaald. Maar nog altijd werden 319 bedrijven in onze branche de dupe van een overval. Veel te veel. Elf tips om een overval te voorkomen, wat te doen tijdens een overval en wat erna moet gebeuren.

Overvallers? Houd ze buiten! Elf tips.

1 Aanleiding verkleinen

Het liefst zou je een overval altijd voorkomen. Helaas, dat gaat niet lukken. Wel kun je maatregelen nemen om de kans op een overval te verkleinen. Tel geld nooit in het zicht van gasten of passanten. Stimuleer pinbetalingen zodat er weinig contant geld in huis is. Room de kassa regelmatig af en breng het geld naar de bank. Loop nooit openlijk met veel geld door de zaak. Soms worden mensen ook op verkeerde gedachten gebracht als ze een volle kassalade zien. Zorg daarom voor beperkt zicht op het geld.

2 Naar de bank

Breng dagopbrengsten naar de bank. Sommige bedrijven huren professionals in voor het geldtransport, maar vaker gaat de ondernemer er zelf mee op pad. Ga op verschillende dagen naar de bank, neem verschillende routes en ga het liefst niet alleen. De politie raad af om geld mee naar huis te nemen. Zorg onderweg voor je mobiel binnen handbereik.

3 Achterdeur op slot

Het ‘dichttimmeren’ van gastvrije horecabedrijven is natuurlijk geen optie. Maar de beveiliging aan de achterkant opschroeven kan wel. Plaats een bel en doe de achterdeur of de poort standaard op slot, gebruik een kierstandhouder zodat niet iedereen die zich meldt zo naar binnen kan stormen. Het houdt overvallers tegen maar ook inbrekers die binnen willen dringen na sluitingstijd. Klinkt heel logisch, maar vaak worden pas na inbraak of overval maatregelen genomen. Denk ook aan goede verlichting bij de achterdeur.

4 Verdacht gedrag melden

Veel overvallers verkennen de locatie vooraf. Zie je verdacht gedrag bij gasten of passanten, deel dit met je team. Is er beveiliging, stel die op de hoogte. Staat de verdachte op camerabeelden? Deel deze dan met de politie.

5 Geen tips van binnenuit

Overvallers of inbrekers krijgen vaak tips van binnenuit. Wanneer is er veel geld, waar staat de kluis, wat is de code? Wees daarom terughoudend naar medewerkers toe over de procedures; de exacte geldstromen. Lekken van medewerkers gebeurt niet altijd bewust. Personeel dat de exacte procedures niet kent, kan er ook niet over uit de school klappen.

6 Openen en sluiten

Veel bedrijven worden overvallen tijdens openen of sluiten. Kwetsbare momenten waarop medewerkers vaak alleen in de zaak zijn. Sommige criminelen laten zich op deze momenten insluiten om zo op hun gemak de kluis te kraken. De politie adviseert met twee personen te openen en te sluiten maar in praktijk is dat niet altijd haalbaar. Zorg wel voor vaste procedures bij openen en sluiten en maak samen (schriftelijke) afspraken. Samen met horecaburen openen en sluiten verkleint de kans op een overval.

7 Doe wat wordt gevraagd

Staat er een overvaller voor je neus, hanteer dan het RAAK-principe. Raak staat voor: Rustig blijven, Aanvaard de bevelen van de overvaller, Afgeven van het gevraagde geld of de spullen en Kijk goed voor een zo compleet mogelijk signalement. Let ook op hoe de overvaller vlucht. Fiets, scooter, of auto? Noteer het kenteken.
De voormalige crimineel Jan van Bragt heeft diverse inbraken en overvallen gepleegd. Hij wandelde een horecabedrijf binnen, legde een briefje op de bar met daarop ‘Geef me geld. Als u rustig blijft gebeurt er niets.’ Vervolgens deed hij z’n colbertje iets opzij en toonde zijn vuurwapen. Van Bragt wandelde vervolgens weer naar buiten met de buit. Volgens Peter Schoevaars, overvalspecialist bij de KLPD, kun je hier niet veel tegen doen. ‘Dit gaat vaak zo snel, je bent overdonderd. Het beste dat je kunt doen is gehoorzamen en opletten zodat je een goed signalement af kunt geven. In de horeca kunnen mensen in en uit lopen. Dat heet gastvrij maar het maakt je in dit geval ook kwetsbaar.’ Schoevaars vervolgt dat het belangrijk is aangifte te doen. ‘Ook als de buit gering is.’

8 Goed signalement

Voor een goed signalement van de dader is de lengte belangrijk. Er is een handig hulpmiddel voor om dit redelijk nauwkeurig te bepalen, een lengtesticker. Een lengtesticker is een soort meetlint dat op de deurpost geplakt kan worden. Dat maakt het gemakkelijk om de lengte van een overvaller te bepalen. Met de juiste lengte kan de politie een duidelijker signalement verspreiden. Sommigen denken dat er een preventieve werking vanuit gaat.

9 Bewijs bewaken

Bel altijd 112 na een overval of gebruik indien aanwezig het overvalalarm. Probeer het signalement van de dader op te schrijven. Als de zaak nog open is, sluit deze af voor nieuwe gasten. Vraag aanwezige gasten die mogelijk iets gezien hebben te blijven voor getuigenverklaringen. Ga eventuele glasscherven of andere rommel niet opruimen of schoonmaken.

10 Hulp voor slachtoffers

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Schakel indien gewenst slachtofferhulp in voor de betrokkenen. Evalueer de gebeurtenissen binnen het team en neem – indien mogelijk – maatregelen om herhaling te voorkomen. Gaat het slachtoffer weer aan het werk? Zorg dat je daar zelf bij aanwezig bent en regel als daar behoefte aan is eventueel begeleiding.Praat er in ieder geval over en doe niet alsof er niets gebeurd is.

11 Overvaltraining

KHN en het Ministerie van Veiligheid en Justitie werken samen om het aantal overvallen in de horeca terug te dringen. De brancheorganisatie heeft met behulp van overheidssubsidie speciale trainingen opgezet. Het doel is om horecaondernemers en hun medewerkers te leren hoe zij het risico op een overval, geweld of agressie kunnen verkleinen. Een overval is nooit helemaal te voorkomen, maar bewustwording en alertheid zijn essentieel. Via Veiligehoreca.nl is een speciale app te downloaden voor ondernemers. Deze app kan als checklist dienen.

€1000 Subsidie na een overval

Heeft u te maken gehad met een overval en naar aanleiding van deze nare gebeurtenis geïnvesteerd in bijvoorbeeld camera’s, een alarmsysteem, extra verlichting buiten of andere vormen van preventie dan heeft u recht op subsidie. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal €1.000,-. De regeling loopt in ieder geval nog tot 31 december 2013. De voorwaarden voor de subsidie: u bent overvallen tussen januari 2010 en december 2013 en heeft daarvan aangifte gedaan. Na de overval heeft u preventieve maatregelen genomen en dit kunt u bewijzen met bijvoorbeeld facturen. De aanvraag moet u voor juli 2014 indienen.

Bekijk hier tips tegen diefstal door eigen personeel.

Reageer op dit artikel