artikel

Café Top 100 nummer 1: Olivier, Utrecht

Café

Onverwacht? Misschien. Maar dat Olivier is gekroond tot Café van het Jaar 2014 is in ieder geval wel meer dan terecht. In dit moderne stadscafé komen traditie en trends op een perfecte manier samen.

Café Top 100 nummer 1: Olivier, Utrecht

Op een doordeweekse middag rond half vijf haasten forenzen zich richting station Utrecht Centaal. Anderen doen nog een snelle aankoop in de stad en stappen op de bus. Zij hebben het niet helemaal begrepen. Want wie verstandig is, sluit de dag af bij Olivier, dat aan de voorkant nog oogt als een fors woonhuis, maar eenmaal binnen verrast met een historisch interieur.

Waar het lelijke beton van winkelmoloch Hoog Catharijne overgaat in de historische binnenstad van Utrecht, zit Olivier. Een tikje verscholen maar toch is het hier de hele dag gezellig druk. En vanaf borreltijd vrijwel altijd stampvol. Ook om te eten is dit een populair adres. Bomvol is het ook deze woensdag. In de bediening jonge mannen en vrouwen die van wanten weten en iedere gast al vanaf het eerste moment het gevoel geven dat het helemaal goed komt. Want hoe druk ook, vrijwel altijd is er een begroeting bij binnenkomst.

Wie wil eten wordt efficiënt doorverwezen naar één van de tafels. Eerst een drankje aan de bar? Geen probleem. En andersom gaat het ook al zo gesmeerd. Met een glas bier in de hand vraagt het jurylid tijdens één van de bezoeken of een tafeltje voor vier mogelijk is. Dat is nog niet het geval, maar als we even willen wachten. worden we gehaald zodra er wel ruimte is. Binnen tien minuten heeft een vriendelijke serveerster ons gevonden bij de forse eilandbar en kan op het balkon onder het orgel worden plaatsgenomen. Een mooie plek. Het biedt uitzicht over het hele café. Moeiteloos gaat de bon mee van tap naar tafel. En na afloop net zo makkelijk weer mee naar beneden. Een blik op de rekening leert dat de drievoudige verhuizing foutloos is gegaan. Alle consumpties staan er op.

Modern stadscafé
Zeven jaar na de opening is Olivier niet meer weg te denken uit het Utrechtse uitgaansleven. De bedrijfsvoering staat als een huis. In meerdere juryrapporten worden deze punten geroemd: Snelheid, service, gastvrijheid en verstand van zaken. Dit is een tijdloos concept waarvan het eigenlijk vreemd is dat het na een tweede Olivier in Leiden (in een voormalig ziekenhuis) niet op meer plaatsen is gerealiseerd. De crisis lijkt volledig aan dit bedrijf voorbij te gaan. Sterker nog, dit kon wel eens het best lopende café
van zowel stad als provincie zijn!

Het prijsniveau is stevig: €3,70 voor 25 cl Palm of Leffe Blond, maar daar maalt hier niemand om. Wij ook niet. En kiezen voor het huisbier, de smakelijke Olivier Tripel, die zelfs €4,20 per glas op moet leveren. Hoewel conceptueel ingericht – Belgium Beer Café – oogt het allesbehalve bedacht. Aan de wand oude Belgische reclameborden en andere attributen.

Eerder dit jaar ging ‘Olievjee’ zoals de naam uitgesproken dient te worden, al met de Bier & Gastronomie Award aan de haal: de jaarlijkse prijs voor het eetcafé/restaurant dat erin slaagt de beste bier- en spijscombinaties te maken. In dit Belgisch biercafé is het niet vreemd dat het accent op bier ligt. Zeven varianten zijn er vast op de tap, hiernaast drie wisseltaps en op de kaart ook nog eens dik zestig varianten. De productkennis bij alle medewerkers is groot dankzij de regelmatige cursussen die worden gegeven. Investeren in je personeel, het loont.

In het juryrapport lezen we: ‘Op welke dag van de week je ook komt, vanaf borreluur is het druk. Toch houden de mensen achter de bar goed overzicht en maken tijd vrij voor een praatje en een passend bieradvies.

Heeft Olivier dan helemaal geen minputen? Nee. Of het moet zijn dat de toiletten op de eerste verdieping wat lastig te bereiken zijn voor wie slecht ter been is. Maar met een beleid dat teruggrijpt op oude tradities van sfeer en gastvrijheid is Olivier ondertussen een op-en-top hedendaags concept. Een café in de puurste zin van het woord. Een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar iedereen zich thuis voelt. En één die je verlokt tot een langer verblijf dan je eigenlijk van plan was.

Reageer op dit artikel