artikel

Café Top 100 nummer 13: De Wolthoorn, Groningen

Café

Waarschijnlijk het meest klassieke en pure café in de bovenste regionen van de Top 100. Hier klinkt ’s middags nog de kenmerkende scherpe tik van twee ivoren ballen die tegen elkaar slaan.

Café Top 100 nummer 13: De Wolthoorn, Groningen

Waarschijnlijk het meest klassieke en pure café in de bovenste regionen van de Top 100. Hier klinkt ’s middags nog de kenmerkende scherpe tik van twee ivoren ballen die tegen elkaar slaan. ‘De ambassadeur van het biljart. Leve het biljart’, jubelt het jurylid van dienst. Dit is een cafémonument. Uitgeroepen tot Café van het Jaar 2008 en sindsdien is er ogenschijnlijk niets veranderd. Nog steeds komt hier een divers publiek dat gemoedelijk met elkaar keuvelt, een krantje leest of tweede glas wijn krijgt ingeschonken. De bediening in overhemd met strik oogt verzorgd. Lang werd dit café bestierd door de broers Arnold en Jeroen Ensing. Die laatste verliet vorig jaar het café maar af en toe treffen we hem nog. Arnold is een ervaren barman die vriendelijk, attent en met een lach zijn werk doet. En het biljart? Dat zou hij op drukkere momenten graag laten verzinken in de vloer. Maar dat is kostbaar. De brouwerij is gevraagd om een bijdrage.