artikel

Café Top 100 nummer 2: Groothuis, Emmen

Café

Van 21 naar 2! Met een reuzensprong belandt café Groothuis in de allerhoogste regionen van deze Top 100. Dit is de trots van de provincie Drenthe. De gast wordt hier nog echt in de watten gelegd.

Café Top 100 nummer 2: Groothuis, Emmen

Groothuis is een plaatje. Dat begint al bij aankomst. De fraaie serre, het goed onderhouden pand. Eenmaal binnen valt op dat de diverse ruimtes stuk voor stuk sfeervol en stijlvol ingericht zijn. Maar waar het echt om gaat, is natuurlijk de gastvrijheid. ‘De gast wordt hier echt in de watten gelegd’, constateert het jurylid bijna verbaasd.

In het eerste jaar na de grote verbouwing in 2012 maakt café Groothuis meteen een reuzensprong. De nieuwe zaal is vooral bedoeld voor feesten en partijen, maar omdat die markt nog steeds niet op het oude niveau is organiseert eigenaar Jan van Es zelf een keur aan activiteiten om de nieuwe ruimte gevuld te krijgen. En dat genereert extra omzet bij Groothuis. ‘Een plus van
0 procent ten opzichte van vorig jaar’, lezen we op het formulier dat we van Groothuis terugkrijgen.

Blinkend schoon
Al jaren werkt Van Es aan een gestage verbetering van zijn bedrijf. Het interieur oogt verzorgd. Alles is blinkend schoon. Van toog tot toiletten. De medewerkers in hun bedrijfskleding lijken op ieder moment van de dag alles in het werk te willen stellen om het de gasten naar de zin te maken. De eetfunctie is weliswaar stevig, maar gaat nooit ten koste van het cafégevoel. ‘Dit is gewoon een opper in het hoge noorden’, noteert het jurylid. ‘In Emmen mogen ze hun handen dicht knijpen met zo’n horecabedrijf.’

In de zomer is Groothuis een prima plek om buiten te eten dankzij het verzorgde terras. Parkeren is wel een probleem. De straat loopt dood en parkeren is hier niet toegestaan. Een bord bij de ingang van de straat die nieuwkomers hierop wijst, zou fijn zijn.
Groothuis is lid van de Vriendenkring van Hertog Jan. En de brouwer mag trots zijn op zo’n parel van een klant. ‘We krijgen ongevraagd een rondleiding omdat we door de ramen turen van de theaterzaal. In deze tijd verbouwen getuigt van lef en zelfvertrouwen. Maar ook van smaak en gevoel voor stijl. Een winnaar voor de toekomst als dit niveau gehandhaafd wordt.