artikel

Café Top 100 nummer 4: Van Ruysdael, Heemskerk

Café

Grand Café Van Ruysdael viert komend jaar haar tienjarig jubileum. Dit kroonjaar gaan ze in als het vierde café van Nederland. En dat is meer dan terecht. Hartelijkheid en vakmanschap op de vierkante meter.

Café Top 100 nummer 4: Van Ruysdael, Heemskerk

Van buiten zou je niet verwachten dat er zo’n warm, bruisend grand café achter die grijsgeverfde winkelstraatgevel zit.
Dat is dus wel het geval, maar daarover straks meer. Want voordat we naar binnen gaan eerst nog een complimentje voor het prachtige terras, met mooie regisseursstoelen en een strakke luifel met opvallende banieren.

Eenmaal binnen valt direct op hoe groot het is. Sfeervol ingericht, met veel verschillende hoekjes en verhogingen. De vierkante menukaarten met oude zwart-witfoto’s zijn blikvangers op de tafels en verder zien we veel functionele decoratie in de vorm van olielampjes, wijnkoelers en een smeedijzeren hekwerk. Over de breedte van de zaak zien we een mooie houten bar met glas-in-lood, en zes bieren op tap, waaronder een Heemskerk 950 jubileumbier.

Drukte
We noteren een opvallendheidje, en dat betreft de Wiekse Rosé: deze vindt gretig aftrek en dat zegt iets over het publiek dat hier komt. Relatief jong en veel vrouwen. Vinden we fijn!

De zaak zit (op een maandagmiddag!) propvol en daardoor was er wellicht iets te weinig bediening ingezet, maar desondanks kwam alles op tijd, werkte men efficiënt en zeer vriendelijk. Nadat we informeerden over de mogelijkheid om te eten werden we uitstekend geadviseerd over de kaart. Daarbij willen we graag even vermelden dat ons zelfs werd aangeboden de soepen even te proeven zodat we een goede keuze konden maken. Zeer attent en meedenkend. We roepen het vaker, maar bij Van Ruysdael zetten we er een uitroepteken achter: hier verstaan ze hun vak!

Dan de medewerkers: een genot om door bediend te worden. Ze stralen uit dat ze lol in hun werk hebben. Dat begint al bij binnenkomst – ‘Goedemiddag’- en dat loopt tijdens het bezoek door tot aan het afscheid: ‘Bedankt voor uw bezoek en nog een fijne dag verder.’

Leuke details: een gaatje in het dopje van het flesje appelsap voor kleine kinderen, met daar doorheen een rietje gestoken. Handig en leuk!