artikel

Café Top 100 nummer 5: In de Karkol, Maastricht

Café

Vanachter de bar houden ze hier altijd de deur goed in de gaten. Hierdoor is een warm welkom vaak je deel bij binnenkomst. De Karkol is zo’n cafe waar je al snel met Jan en alleman in gesprek komt.

Café Top 100 nummer 5: In de Karkol, Maastricht

Ook dit jaar staat het kleine, sympathieke café op plek vijf van de Café Top 100. Naast de lokale bevolking zijn er ook opvallend vaak mensen van buiten Maastricht die hier graag komen. De kans is groot dat je eigenaar Barth Hochstenbach aantreft. De goedlachse gastheer staat garant voor een warm welkom. En ondanks een meer dan overweldigend aanbod van tophoreca in de Limburgse hoofdstad, is In de Karkol een adresje waar we graag komen en waarvan we niet twijfelen dat we er ook in de toekomst graag blijven komen.

Hochstenbach heeft sinds kort overigens, samen met zijn vriendin, een korte alcoholvrije periode ingelast. Best verstandig en prijzenswaardig: een kastelein die ook voor zijn bar zijn gasten weet te plezieren zonder dat hij daar een glas bier voor nodig heeft. We hebben het al vaker gezegd: Maastricht kent veel goede cafés, en des te knapper is het als je je in dit deel van ons land weet te onderscheiden. Maar In de Karkol slaagt er met verve in. Wij zijn niet de enige die dit kunnen waarderen overigens. Doordat dit café een vaste gast is in de lijst, zijn we hier vaak geweest. We zouden echt diep in ons geheugen moeten graven om een moment te bedenken waarop we geen goed gevulde Karkol aantroffen.

Enthousiasme
In vergelijking met de andere cafés is het hier de oprechte hartelijkheid die er torenhoog bovenuit steekt. Dit is mede ingegeven door het jeugdige enthousiasme en de vriendelijkheid bij de medewerkers. Tot slot willen we ook nog een complimentje bewaren voor het interieur: ondanks het bruine karakter ziet In de Karkol er altijd spik en span uit. Dat is uiteraard geen diskwalificatie van het begrip ‘bruin’, maar het is opvallend dat In de Karkol altijd een soort frisheid weet uit te stralen in een warme, bruine omgeving.

We komen tot de conclusie dat als je hier een drankje nuttigt, de tijd altijd sneller gaat dan je zou willen. Dat is zo’n beetje het enige minpuntje dat we kunnen bedenken. Maar daar hoeft wat ons betreft geen verbetering in te komen.