artikel

Tips: Hoe run je een succesvol terras

Café

Een primeur bij Satelliet in Breda. Daar werd op 10 maart de eerste Misset Horeca Terras Bootcamp gehouden. Een dag met interactieve workshops voor een optimale voorbereiding op het terrasseizoen. Dagvoorzitter Milo Berlijn haalde als winnaars van de Terras Top 100 naar voren en deelde hun tips met de driehonderd aanwezigen.

Tips: Hoe run je een succesvol terras

‘Wees als manager zelf aanwezig op de werkvloer. Je moet er bovenop zitten. Niet in je slobbertrui die je toevallig aan hebt, maar gewoon in nette bedrijfskleding.’ Deze tip komt van Gert Boonen van De Boterlap in Harderwijk. Zijn Terras won vorig seizoen voor de tweede maal de Terras Top 100.

Meer tips:

  • Lever elke dag diezelfde prestaties. De rustige maandag is voor de gast net zo belangrijk als de drukke zaterdag. Vaak verslapt de aandacht op rustige momenten en worden er juist dan fouten gemaakt.
  • Zorg voor een goede personele balans. Een mix tussen ervaren mensen en nieuwkomers. Maar hoe zorg je er nu voor dat de ervaren mensen blijven?
  • Biedt goede arbeidsvoorwaarden zodat mensen voor je willen blijven werken. Ook een tweede seizoen.
  • Wees aardig voor je mensen. Stel een beloning in het vooruitzicht bij het behalen van de terrasdoelen.
  • Probeer mensen ook in de winter een aantal uren voor je te laten werken. Bijvoorbeeld bij partijen of diners. Dit doet Thalasssa in Zandvoort: ‘Overal krijgen de mensen nul uren. Als ik ze in de winter ook een beetje aan het werk houd, heb ik in het seizoen al een streepje voor op mijn concurrenten.’

Kleine dingen

Marc Dietvorst van Paal 10 in Ouddorp probeert zijn gasten altijd net dat beetje extra te geven dan de concurrenten doen. ‘Verras mensen. Doe iets extra’s voor ze, iets dat ze niet verwachten. Iets leuks voor de kinderen, een koekje en water voor de honden, dat soort zaken. Het gaat om hele kleine dingen.’ Milo Berlijn: ‘Breng een biertje dat niet goed getapt is eens terug naar de bar. Zeg tegen de gast: ik zie dat dit zo niet kan, ik haal even een nieuwe voor u.’

Viorel Gommers, die op maandag 10 maart toevallig zijn laatste dag heeft bij de Colour Kitchen at work, de cateraar van het Inspirium van Satelliet in Breda heeft ook nog een aantal tips voor de 300 aanwezigen. Hij wordt door dagvoorzitter Milo Berlijn nog even op het ‘podium’ (= een picknicktafel) gehaald. Zijn adviezen:

  • Wees aardig voor de gast. Altijd.
  • Heb je een keer een slechte dag? Laat het niet merken!
  • Heb je ruzie met een collega? Praat achter de schermen met elkaar. Kibbel niet waar gasten bij zijn. Ook niet kwaad kijken naar elkaar. Dat merken ze ook.
  • Begroet een gast altijd vriendelijk, en met een glimlach.
  • Probeer elke dag te knallen!
Reageer op dit artikel