artikel

Terras Top 100 2014 nr. 1: Wollebrand, Honselersdijk

Café

Tien plaatsen vooruit en zo staat Wollebrand in Honselersdijk ineens op nummer 1 in de Terras Top 100. Efficiency én gastvrijheid op dit terras zijn indrukwekkend.

Terras Top 100 2014 nr. 1: Wollebrand, Honselersdijk

Drukke wegen, wegomleidingen en heel veel kassen. Om bij Wollebrand te komen, is een TomTom bijna onontbeerlijk. En dan ineens is daar een opvallend gebouw aan wat ooit een zandafgraving was, maar nu een forse recreatieplas. In het water een kabelbaan die waterskiërs en wakeboarders voorttrekt. Blijven staan lukt de één beter dan de ander en dit vermakelijk gespetter is vanaf het terras goed te zien. Alles oogt verzorgd, verse bloemen op de tafels en palmbomen op het terras. Het personeel is snel, vriendelijk en met plezier aan het werk.

Al jaren is Wollebrand een vaste waarde in deze lijst. In de hectische omgeving van het Westland slagen Barry en Judith Zwinkels er in een horecabedrijf neer te zetten dat weliswaar drijft op watersport, maar er niet louter van afhankelijk is. ‘Fun, food, events’ is aan de bedrijfsnaam toegevoegd. Ook wie het niet durft de lange latten onder te binden, komt hier graag. Om er te eten, te feesten of te onthaasten.

Eigenaar Barry Zwinkels is, net als vrijwel iedere Westlander, afkomstig uit de bloemen. ‘Daar is efficiënt werken een absolute must. De horeca heeft mij altijd al getrokken. In 2002 ben ik hier begonnen. Alles heb ik zelf laten bouwen, het móest zo efficiënt mogelijk ingericht worden.’

Daarvoor heeft hij de Ierse barspecialist Philip Duff in de arm genomen. Op zijn advies is Zwinkels volgens het Amerikaanse barsysteem gaan werken. Zo gaan de korven met vuile glazen en borden rechtstreeks naar de spoelkeuken. Van hieruit komen de schone glazen, ook in korven, weer richting de bar. Barmedewerkers hebben altijd schone glazen voor het grijpen en hoeven altijd maar één stap te zetten om een bestelling klaar te zetten voor de runner.

Zwinkels komt zelf op het idee om de bar deels uit te bouwen richting het terras. Op mooie dagen gaat het luik omhoog en staat de barkeeper op nog geen 2 meter van het terras de bestellingen klaar te maken, die vervolgens snel worden uitgeserveerd. ‘We verkopen op deze manier minimaal één drankje per persoon extra. Bij driehonderd gasten is dat toch al snel €660 per uur. Onze marges zijn groot door het efficiënte werken. Op drukke dagen gaat er iedere 
8 seconden een dienblad uit. Alles is ingericht om honderd procent te knallen. We verkopen bijvoorbeeld zomaar 
700 liter Ice Tea in een weekend.’

Snelweg voor runners

Snelheid is één, maar dat wat wordt uitgeserveerd moet van hoog niveau zijn. ‘Constante kwaliteit vind ik belangrijk’, zegt Barry. ‘Op een rustig moment mag een gerecht er niet mooier uit zien dan bij een vol terras.’ Daarom zijn de gerechten naar eigen zeggen op bistroniveau. ‘Gasten worden hier nooit teleurgesteld.’

Recent zijn een paar aanpassingen gedaan. Tussen terras en bar werd een ster neergelegd. Wie verantwoordelijk is voor het opnemen van de bestellingen, gaat daar staan. ‘Zo voorkom je dat personeel gaat rondhangen en ook is er beter zicht op nieuwe gasten of lege glazen.’ Al eerder werden er speciale stroken op het hout geschroefd, de zogenoemde ‘snelweg voor de runners.’

Als Barry de zaak in 2002 start, is Judith één van de medewerkers. De vonk slaat over en inmiddels zijn ze vier jaar getrouwd. Judith, die de Hotelschool afrondde, zorgt dat ook achter de schermen alles soepel verloopt. Op de laptop laat ze een organogram zien. In het handboek voor het personeel staat alles over Wollebrand beschreven.

Om het personeel ‘scherp’ te houden, laten ze ook zelf mystery visits uitvoeren door Gast is Koning. Gelukkig waren ook onze anonieme gasten die hier namens de Terras Top 100 plaatsnamen onder de indruk. ‘Mooi aangekleed terras. Met medewerkers die steeds aanwezig waren, zonder dat het vervelend overkwam’, meldt één juryrapport. In een ander wordt ook het vriendelijke personeel genoemd en valt te lezen dat het terras ‘zeer uitnodigend is. Met heaters en dekentjes voor als het frisser wordt.’ En met hopelijk nog veel hete dagen voor de boeg kan de recent geïnstalleerde terraskoeling zijn nut bewijzen. Zo zit het bij Wollebrand altijd goed.

Broekpolderlaan 10www.kabelskibaan.nl

Reageer op dit artikel